Abonament gratuit

BVBAprecieri pe linie pentru indicii bursei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Aprecieri pe linie pentru indicii bursei

Rulaj de 34 milioane de lei 

Debut de săptămână pozitiv la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu indicele BET în urcare cu 0,09%, în contextul în care ieri a fost data ex-dividend pentru acţiunile Conpet (COTE), ce au încheiat ziua cu o scădere de 4,83%.

După rulajele consistente din ultimele două săptămâni de tranzacţionare, valoarea transferurilor a fost de 34,15 milioane de lei, sub rulajul zilnic înregistrat în acest an pentru a doua şedinţă consecutivă, situat la 42,15 milioane de lei, dar peste valoarea tranzacţionată vineri, de 24,07 milioane de lei. Aproximativ o treime din valoarea tranzacţionată ieri a fost dată de transferurile cu titlurile Banca Transilvania (TLV).

În plan extern, pieţele de acţiuni au cunoscut aprecieri concertate pe fondul rezolvării disputei comerciale dintre Statele Unite şi Mexic, respectiv suspendarea pe termen nedeterminat a tarifelor pe care SUA urmau să le impună începând de ieri. Indicele Stoxx600 a marcat un avans de 0,21%, în timp ce FTSE 100 al bursei din Londra a urcat cu 0,59%.

Peste Atlantic, la 19:00, ora Româ­niei, indicii bursieri americani se tranzacţionau în creştere, Dow Jones Industrial Average marcând o apreciere de 0,78%, iar S&P 500, de 1,01%.

Revenind în piaţa noastră, în raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction notează: "Săptămâ­na a debutat cu creşteri pentru toţi indicii bursieri. Variaţiile au fost cuprinse între o apreciere de 0,09% pentru BET şi un avans de 0,36% în cazul BET-BK. Valoarea tranzacţiilor a fost de 35,3 milioane lei, în creştere comparativ cu sedinţa precedentă, însă în scădere faţă de media ultimelor două săptămâni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a fost cea a titlurilor Electrica (EL), acestea înregistrând o creştere de 2,25%. La polul opus, exceptând COTE, care a trecut astăzi (n.r. ieri) în ex-dividend. Cea mai slabă evoluţie a fost înregistrată de acţiunile Fondul Proprietatatea (FP), care s-au depreciat cu 1,46%".

Topul valorii tranzacţionate din piaţa "regular" este condus de acţiunile TLV, a căror cotaţie a urcat cu 1,54%, până la 2,31 lei, pe fondul unui rulaj de 11,33 milioane de lei.

Pe poziţia a doua a acestui clasament se găsesc titlurile FP, ce au cumulat transferuri de 6,08 milioane de lei, într-o şedinţă de tranzacţionare în care preţul a închis la 1,015 lei/titlu.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 0,34%, atingând un nou maxim post-listare de 11,96 lei, în condiţiile unei valori transferate de 5,99 milioane de lei.

Pe poziţia a patra în acest top se găsesc acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu un rulaj de 2,37 milioane de lei, cotaţia SNG marcând o scădere de 0,34% până la 11,9 lei.

Prin piaţa "deal" nu a fost înregistrat niciun transfer.

Indicele compozit BET Plus s-a apreciat cu 0,12%, în timp ce BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de companii, a cunoscut un avans de 0,22%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a crescut cu 0,24%.

   Topul celor mai mari creşteri 

1. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +5,05%

2. "Oil Terminal" (OIL): +3,13%

3. "Aages" (AAG): +2,76%

4. "Romcarbon" (ROCE): +2,59%

5. "SIF Banat - Crişana" (SIF1): +2,34%

--------------------------

           

   Topul celor mai mari scăderi

1. "SIF Hoteluri" (CAOR): -14,58%

2. "Casa de Bucovina-Club de Munte" (BCM): -6,76%

3. "Electroargeş" (ELGS): -5,31%

4. "Conpet" (COTE): -4,83%

5. "IAR Braşov" (IARV): -2,66%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie