BVBBET - la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2008

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

BET - la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2008

Avans de 22% pentru indice, de la începutul anului 

Indicele BET a încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri la 9.024,03 puncte, prag pe care principalul coş de acţiuni al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) nu l-a mai atins din luna ianuarie a anului 2008, perioadă în care pieţele de capital internaţionale şi, implicit, cea locală, au fost puternic afectate de criza financiară globală.

Este continuarea tendinţei ascendente clare pe care indicele a început să o descrie în prima parte a acestui an, mişcare antrenată de un cumul de factori printre care: ameliorarea măsurilor din OUG 114, dividendele cu randamente ridicate plătite de multe companii din structura sa, reclasificarea Argentinei în categoria pieţelor emergente (ceea ce a dus la creşterea ponderii în MSCI Frontier Markets Index a celor şase acţiuni de la BVB ce sunt incluse în indicele de frontieră), precum şi evoluţia pieţelor internaţionale ce au cunoscut creşteri importante în acest an.

În plus, BET a demarat în 2019 de la un nivel scăzut, cauzat de prăbuşirea cotaţiilor de la finalul anului, ca urmare a măsurilor anunţate de Guvern, cu impact potenţial major asupra multor companii de la BVB şi a bursei în ansamblu.

În acest context, de la începutul anului şi până în prezent, indicele BET are un avans de circa 22%, iar închiderea de ieri de la 9.024,03 puncte, cu 1,54% peste cea din şedinţa anterioară, plasează indicele la doar 25 de punc­te de maximul intra­-day post-criză de 9.048,97 de puncte, atins în data de 26 aprilie 2018.

Evoluţia de ieri a coşului de acţiuni a fost impulsionată, în primul rând, de creşterea de 2,46% a acţiunilor Banca Transilvania (TLV), până la preţul de 2,5 lei, într­-o şedinţă în care acţiunea instituţiei de credit din Cluj a strâns transferuri în sumă de 23,83 milioane de lei, aproape jumătate din rulajul total consemnat, de 52,189 milioane de lei. Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Toţi indicii au închis pe plus şedinţa de astăzi (n.r. ieri). Cea mai mare creştere a fost înregistrată de indicele BET, respectiv de 1,54%, acesta atingând valoarea de 9.024,03 puncte, maximul înregistrat în ultimii unsprezece ani. Valoarea tranzacţiilor a fost de 52,2 milioane lei, crescând semnificativ faţă de şedinţele precedente, Banca Transilvania (TLV) asigurând 44% din lichidatea de astăzi (n.r. ieri). Din indicele BET, creşteri semnificative au fost înregistrate şi de Medlife (M), +4,84% şi OMV Petrom (SNP), +2,21%. Doar două companii au închis şedinţa de tranzacţionare în scădere: Transgaz (TGN) -0,55% şi Sphera Franchise Group (SFG) -0,26%".

După titurile TLV, pe poziţia a doua în clasametul rulajului din piaţa "regular" se află acţiunile SNP, care au urcat până la 0,3935 lei, pe fondul unor trans­feruri de 6,41 milioane de lei.

Transferurile cu acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) s-au ridicat la 5,68 milioane de lei, într-o şedinţă în care cotaţia grupului bancar a urcat cu 1,66%, până la 13,46 lei.

În piaţa "deal" a fost înregistrată o singură tranzacţie, în valoare de trei milioane de lei, cu titlurile Digi Communications (DIGI), încheiată la preţul de 30 lei/titlu, cotaţie similară cu referinţa din piaţa "regular".

Indicele BET Plus, ce include cele mai tranzacţionate 40 acţiuni de la BVB, a înregistrat o creştere de 1,47%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a avut un avans de 0,96%.

Indicele sectorului energetic şi al utilităţilor, BET-NG, s-a apreciat cu 1,21%, iar indicele financiar BET-FI a avut o creştere de 0,23%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Altur" (ALT): +5,41%

2. "Comcm" (CMCM): +5,26%

3. "MedLife" (M): +4,84%

4. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +4,59%

5. "Turbomecanica" (TBM): +4,07%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Ropharma" (RPH): -5,00%

2. "Oil Terminal"(OIL): -4,49%

3. "Electroputere" (EPT): -3,70%

4. "Zentiva" (SCD): -2,59%

5. "Aerostar" (ARS): -1,96%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Real Estate & Construction Forumwww.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS