Abonament gratuit

BVBDeclin pe linie pentru indicii bursei

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Declin pe linie pentru indicii bursei

Rulajul se menţine sub media anului  

Săptămâna de tranzacţionare a avut un debut negativ la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) într-o zi în care, după patru şedinţe de creştere, toţi indicii au înregistrat scăderi, BET, principalul coş de acţiuni al pieţei înregistrând un declin de 0,5%, până la 9.100, 65 de puncte.

Rulajul s-a menţinut la cote de avarie, valoarea tranzacţiilor înregistrate ieri în piaţa principală de la BVB fiind de 5,49 milioane de euro, atât sub cea din şedinţa anterioară, de 3,59 milioane de euro, dar sub media anului, de 8,94 milioane de euro.

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au des­cris astfel evoluţia de ieri a pieţei: "Săptămâna a început cu scăderi pentru toţi indicii BVB. Variaţiile au fost cuprinse între -0,33% pentru BET-NG şi -0,94% în cazul BET-FI. Şedinţa a fost apatică, valoarea totală a tranzacţiilor de astăzi (n.r. ieri) fiind de doar 25,94 milioane lei, cel mai mare aport venind din partea transferurilor cu acţiuni Romgaz (SNG). Din cadrul BET, cea mai bună performanţă a fost înregistrată de acţiunile Nuclearelectrica (SNN) +1,77%. La polul opus avem acţiunile Fondul Proprietatea (FP) cu o scădere de 1,79%, emitent ce este de altfel răspunzător pentru o bună parte din declinul indicilor din care face parte şi unde are o pondere considerabilă. Scăderi de peste un procent am mai avut la Electrica (EL) -1,77% şi Sphera Francise Group (SFG) -1,32%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile SNG, a căror cotaţie a urcat cu 0,3%, până la 32,95 lei, pe fondul unui rulaj de 7,88 milioane de lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au încheiat şedinţa de tranzacţionare în creştere cu 0,21%, până la preţul unitar de 2,375 lei, valoarea schimburilor cu titlurile TLV însumând 3,94 milioane de lei.

Pe poziţia a treia în acest top se găsesc acţiunile FP, care au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 1,095 lei, pe fondul unei valori trans­ferate de 3,47 milioane de lei.

Titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au angrenat un rulaj de 2,96 milioane de lei, ultima cotaţie BRD de ieri fiind de 13,36 lei, în declin cu 0,6% faţă de referinţa din şedinţa anterioară.

Prin piaţa "deal" nu a fost înregistrat niciun schimb.

Indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,51%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,4%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Armătura" (ARM): +8,70%

2. "Socep" (SOCP): +4,43%

3. "Artego" (ARTE): +3,62%

4. "Aages" (AAG): +2,52%

5. "Nuclearelectrica" (SNN): +1,77%

Topul celor mai mari scăderi

1. "TMK - Artrom" (ART): -7,89%

2. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -4,04%

3. "Electroputere" (EPT): -4,00%

4. "Zentiva" (SCD): -3,85%

5. "Oil Terminal" (OIL): -2,26%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS