Prin anii "90, bursa a devenit brusc foarte importantă pentru politicienii români. Statul - împins de la spate prin programul de privatizare în masă - a fost forţat să listeze sute de "întreprinderi". A fost un succes... pentru ei. Bursa devenise Bursa de Prăduit Bucureşti. Politicienii au luat activele companiilor, iar românii au luat ajutor de şomaj. După ce s-a terminat prada, bursa a redevenit ceea ce fusese înainte: neimportantă. Companiile listate rămase nu mai prezentau interes - fie erau prea mari, fie erau deja private.
Apoi a venit aderarea la Uniunea Europeană. Politicienii au fost nevoiţi să listeze alte companii de stat: Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Electrica. Şi ce să vezi? Acestea a trebuit să devină transparente, să raporteze, să respecte reguli. Statul trebuia să dea explicaţii. Groază!
A urmat o altă "lovitură" de la UE: Pilonul II de pensii. Milioane de români au devenit, indirect, investitori la bursă. În loc să crească procentul contribuţiei, cum era asumat, politicienii au încercat să-l desfiinţeze. De ce? Pentru că acei bani erau prea buni ca să nu fie transformaţi în pomană electorală sau "gestionaţi" cu dedicaţie.
Mai nou, a venit şi PNRR-ul. Şi, din nou, Uniunea obligă guvernul să listeze alte companii de stat şi - blasfemie! - să asigure şi mai multă transparenţă. Chiar nu le mai ajunge? Păi chiar nu se mai poate face nimic "pe şest"? Aşa că politicul tot amână listarea altor companii de stat - poate merge şi aşa.
Politicul şi-a amintit de bursă când statul n-a mai avut de unde se împrumuta şi a luat nouă miliarde de euro de pe bursă. Iar un candidat la prezidenţiale a avut tupeul să declare că "bursa nu e o instituţie importantă". Şi nu e singurul. În declaraţiile de avere ale politicienilor vedem că investiţiile la bursă lipsesc cu desăvârşire. Totuşi, progres există, un prim-ministru se lăuda la un moment dat că nu are card.
Bursa reuneşte toate coşmarurile politicienilor:
- le diminuează influenţa asupra companiilor de stat;
- îi lasă fără control direct asupra pensionarilor;
- este o oglindă a economiei şi a deciziilor politice;
- educă economic populaţia, care devine tot mai greu de păcălit.
Aşa că da, bursa nu e importantă. Şi nici n-ar trebui să devină. Ar încurca prea tare planurile politicului. Doamne fereşte să ajungem şi noi ca americanii, japonezii sau vest-europenii, unde bursa chiar este o instituţie importantă...
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2025, 00:09)
Foarte corect