BVB introduce al doilea indice total return, BET-XT-TR

Elena Deacu
Piaţa de Capital / 16 martie 2015

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va introduce, din data de 23 martie 2015, al doilea său indice total return, BET-XT-TR, care reflectă performanţa preţurilor celor mai tranzacţionate 25 de companii româneşti, precum şi dividendele brute şi alte distribuţii de numerar către acţionari.

Introducerea noului indice va oferi investitorilor o imagine mai amplă a oportunităţilor disponibile pe piaţa de capital din România, informează BVB, într-un comunicat.

Indicele BET-XT-TR este bazat pe compoziţia indicelui BET-XT, cate include cele mai tranzacţionate 25 de companii româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti. Cu o capitalizare bursieră de aproximativ 74,63 miliarde lei (16,78 miliarde euro) la finalul sesiunii de tranzacţionare din 13 martie 2015, companiile componente ale indicelui BET-XT-TR reprezintă peste 93% din capitalizarea bursieră a tuturor companiilor româneşti listate pe piaţa reglementată.

BVB a realizat un calcul retroactiv al noului indice de la începutul anului 2013. Datele arată un câştig de 52% pentru BET-XT-TR în perioada ianuarie 2013 - februarie 2015, cu 16 puncte procentuale mai mult decât BET-XT, care a crescut cu 36% în aceeaşi perioadă.

Pentru 2014, performanţa indicelui BET-XT-TR a fost de 11,1%, faţă de 6,3% performanţa indicelui BET-XT. Pentru aceeaşi perioadă, primul indice total return al BVB, BET-TR, a înregistrat o creştere de 14,5% şi o medie a randamentului dividendului de aproximativ 9%.

Indicele BET-XT-TR va fi un instrument care îi va ajuta pe investitori să afle că firmele din România pot genera profituri şi că nivelul acestor profituri este atractiv şi, în acelaşi timp, noul indice încurajează companiile să promoveze o politică stabilă de dividend. Draftul noului Cod de Guvernanţă Corporativă recomandă tuturor companiilor listate să elaboreze o politică de dividende sub forma unui set de linii directoare referitoare la repartizarea profitului net, pe care să o publice pe pagina de internet.

Asemenea celorlalţi indici din familia BET, BET-XT-TR este ajustat trimestrial, în a treia zi de vineri din ultima lună a fiecărui trimestru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro

Curs valutar BNR

25 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9417
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6288
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8055
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7906
Gram de aur (XAU)Gram de aur276.5001

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro