BVB şi RASDAQFondul Proprietatea şi companiile energetice au ridicat rulajul

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 iulie 2014

Fondul Proprietatea şi companiile energetice au ridicat rulajul

Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa de ieri, susţinută de evoluţia companiilor din sectorul energie, şi cu lichiditate ridicată pe acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au asigurat aproape o treime din rulajul pieţei.

Indicele de referinţă BET Plus a crescut cu 0,28%, pe o lichiditate de 45,04 milioane de lei (10,2 milioane de euro). Indicele BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a urcat cu 0,3%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

În sectorul energie, indicele BET NG a avansat cu 0,65%, în timp ce BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,13%.

Titlurile Fondului Proprietatea au înregistrat cea mai ridicată lichiditate în şedinţa de miercuri. Fondul Proprietatea a închis în stagnare, pe tranzacţii de 10,77 milioane de lei, la care se adaugă un transfer de tip deal în valoare de 3,56 milioane de lei.

Lichiditate ridicată au înregistrat şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), prin cinci transferuri deal totalizând 7,16 milioane de lei, precum şi Nuclearelectrica (SNN), cu patru tranzacţii deal însumând 5,9 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz, în urcare cu aproape 1%, au generat tranzacţii de 4,52 milioane de lei, în timp ce SIF Transilvania (SIF3) a înregistrat un declin cu 0,72%, pe un rulaj de 2,72 milioane de lei. Cu acţiunile Romgaz a fost raportat şi un transfer deal în valoare de 1,68 milioane de lei.

Lichiditate de peste 1 milion de lei au înregistrat şi acţiunile OMV Petrom (1,89 milioane de lei), Transgaz (1,18 milioane de lei), precum şi banca austriacă Erste (1,1 milioane de lei).

Nicu Grigoraş, Director Departament Front Office

SSIF Intercapital Invest, ne-a declarat: "Lichiditatea şedinţei se menţine la un nivel scăzut în timp ce indicii calculaţi de BVB se menţin pe creştere. Raportările financiare aferente trimestrului doi sunt în plină desfăşurare pe pieţele externe şi vor fi probabil principala sursă de influenţă a cotaţiilor bursiere în următoarele săptămâni. Raportarile financiare vor începe şi la BVB o dată cu finalul lunii iulie şi putem asista la evoluşii mai spectaculoase pe unele companii care vor surprinde investitorii".

Acţiunile OMV Petrom au crescut cu aproape 0,3%, în timp ce titlurile Transgaz au urcat cu 1,22%.

OMV Petrom, companie controlată de grupul austriac OMV, a anunţat miercuri, înainte de deschiderea bursei, că a făcut o descoperire de ţiţei în apele de mică adâncime din Marea Neagră, iar producţia ar putea începe în 3-4 ani.

Acţiunile Electrica (EL) au închis în creştere cu aproape 0,4%, la 10,89 lei/acţiune, sub preţul de 11 lei/acţiune de la listarea companiei pe bursă.

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,28%, în timp ce BET BK a avansat cu 0,44%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9429
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6098
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8066
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.5597

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro