BVB şi RASDAQ Tranzacţiile cu acţiuni FP şi transferurile deal au crescut rulajul bursei la maximul a peste o lună

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 august 2014

Tranzacţiile cu acţiuni FP şi transferurile deal au crescut rulajul bursei la maximul a peste o lună

Tranzacţiile cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP) şi transferuri de tip deal în valoare de peste 27 de milioane de lei au ridicat la cel mai ridicat nivel din mai mult de o lună rulajul bursei, care a închis în creştere, continuând astfel evoluţia pozitivă din primele două zile ale săptămânii.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au avansat cu 0,4%, pe o lichiditate de 79,4 milioane de lei (17,9 milioane de euro), cea mai ridicată începând din 10 iulie. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

Companiile din energie au înregistrat un avans mai lent decât cel al pieţei, cu indicele BET NG în urcare cu 0,2%, în timp ce indicele BET FI, compus din SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,9%.

La avansul BET FI au contribuit toate acţiunile incluse în indice, cu excepţia SIF Oltenia (SIF5), care a terminat şedinţa pe minus cu 1,3%, scădere mai redusă decât în ziua anterioară.

Acţiunile Fondul Proprietatea au crescut cu 0,8%, după tranzacţii totalizând 40,6 milioane de lei, inclusiv un transfer de tip deal de 8,5 milioane de lei.

Investitorii au derulat pe parcursul şedinţei deal-uri de peste 27 de milioane de lei, printre care Romgaz (SNG), în valoare de 5,3 milioane de lei, OMV Petrom (SNP), în valoare de 4,7 milioane de lei, Transgaz (TGN), de 4,18 milioane de lei, şi Banca Transilvania (TLV), cu 2,1 milioane de lei. Cele mai mici deal-uri au fost efectauate cu acţiuni ale BRD Groupe Societe Generale (BRD), de 1,34 milioane de lei, şi Transelectrica (TEL), de 1,09 milioane de lei.

Rulaje semnificative au înregistrat şi acţiunile SIF Moldova (SIF2) şi cele ale SIF Oltenia (SIF5), de 4,38 milioane de lei, respectiv 3,4 milioane de lei. Titlurile SIF Moldova au avansat cu 3,6%, iar cele ale SIF Oltenia au scăzut cu 1,3%, după un declin de 5% marţi, data ex-dividend a companiei, de la care investitorii care cumpără titluri nu mai au dreptul la dividende. De regulă, în ziua ex-dividend, preţul acţiunilor respective scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului care va fi distribuit de companie.

SIF Oltenia a încheiat şedinţa de miercuri la 1,79 lei/acţiune, cu 11 bani sub cotaţia de 1,9 lei de luni, ultima zi în care se mai puteau cumpăra acţiuni astfel încât să fie încasat şi dividendul. Diferenţa este încă mai redusă comparativ cu dividendul net distribuit de companie, de 13,4 bani, astfel că în lipsa impactului ex-dividend, acţiunile societăţii de investiţii financiare s-ar afla încă în creştere.

Acţiunile OMV Petrom au închis în urcare cu 0,3% şi au recuperat astfel mare parte din scăderea din şedinţa precedentă. Titlurile producătorului de petrol şi gaze au scăzut pe parcursul zilei de marţi cu până la 2,2%, dar au închis pe minus cu doar 0,3%, după ce compania a raportat rezultate financiare pentru primul semestru.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb