China este "mai mult decât frustată" din cauza întârzierii pachetului de reforme propuse în 2010 în interiorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), care ar fi trebuit să dea mai multă pregnanţă statului chinez în acţionariatul FMI, a declarat astăzi guvernatorul băncii centrale de la Beijing, Zhou Xiaochuan, citat de South China Morning Post.
Pachetul ar fi acordat cu 6% mai multe drepturi de vot economiilor în curs de dezvoltare, în defavoarea celor dezvoltate.
Washingtonul deţine de facto dreptul de veto în FMI, iar reforma a fost blocată cinci ani de Congresul Statelor Unite ale Americii.
Pe lângă modificarea cotelor de participare, oficialul chinez încurajează alte reforme ample în funcţionarea FMI, inclusiv una care priveşte guvernanţa.
Conducerea Fondului Monetar Internaţional analizează şi posibilitatea de a introduce yuanul în coşul Drepturilor Speciale de Tragere (DST). Într-o întâlnire la Beijing cu secretarul trezoreriei SUA, Jack Lew, premierul chinez Li Keqiang a insistat ca Washingtonul să susţină această schimbare.
DST sunt active de rezervă pentru schimb valutar, iar coşul se bazează pe două criterii: dimensiunea exporturilor ţării şi libera convertibilitate a monedei.