Carmistin, ACEBOP şi ProAgro au reunit autorităţi şi bănci într-un dialog despre relansarea sectorului agroalimentar

A.B.
Miscellanea / 8 iulie, 14:01

Carmistin, ACEBOP şi ProAgro au reunit autorităţi şi bănci într-un dialog despre relansarea sectorului agroalimentar

Carmistin The Food Company, în parteneriat cu asociaţiile ACEBOP şi ProAgro, a organizat conferinţa „Investiţii în agricultură, strategie pentru viitor”, un eveniment de referinţă dedicat relansării sectorului agroalimentar ca pilon strategic al economiei româneşti, conform unui comunicat emis redacţiei. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor guvernamentale, ai sectorului bancar şi ai industriei de profil, într-un efort comun de a identifica soluţii concrete pentru stimularea investiţiilor în agricultură şi consolidarea poziţiei României în piaţa alimentară europeană.

Evenimentul a fost deschis de preşedintele Senatului, Mircea Abrudean, care a subliniat necesitatea unei viziuni pe termen lung şi a sprijinirii producţiei autohtone prin mecanisme eficiente, capabile să elimine barierele de dezvoltare şi să asigure o competiţie loială. În opinia sa, implicarea tuturor actorilor - de la producători la consumatori - este esenţială pentru întărirea economiei şi pentru capacitatea României de a gestiona eventualele crize alimentare.

Viceprim-ministrul Dragoş Anastasiu a evidenţiat nevoia de simplificare, debirocratizare, digitalizare şi de acces facil la finanţare. El a subliniat că România are un potenţial extraordinar în agribusiness şi turism, iar coeziunea între mediul public, privat şi financiar este vitală pentru dezvoltarea acestor sectoare.

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a pledat pentru o evaluare clară a eficienţei investiţiilor din sectorul agroalimentar şi pentru armonizarea acestora cu obiectivele de performanţă economică. El a afirmat că relansarea creditării pentru agricultură este o prioritate, anunţând deschiderea spre colaborare cu sistemul bancar şi lansarea unor noi instrumente de finanţare.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a declarat că România are potenţialul de a deveni unul dintre cei mai mari producători de alimente din sud-estul Europei, în următorii trei ani, susţinută de investiţii de aproape 2 miliarde euro. Printre priorităţile ministerului se numără creşterea transparenţei în trasabilitatea alimentelor, combaterea practicilor comerciale neloiale şi susţinerea produselor autentice româneşti, după modelele din Franţa şi Polonia.

Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a anunţat extinderea măsurilor de sprijin pentru agricultură în zona energiei verzi, inclusiv prin revalorificarea deşeurilor agricole sub formă de biogaz, compost sau cogenerare, cu scopul de a creşte independenţa energetică a fermierilor.

La rândul său, Alexandru Bociu, preşedintele ANSVSA, a vorbit despre măsurile de biosecuritate şi despre simplificarea procedurilor pentru facilitarea exporturilor, în special în spaţiul non-UE, pentru producătorii români din industria cărnii.

Silviu Anghel, director general ANPC, a subliniat parteneriatul dintre autoritate şi industria alimentară pentru armonizarea etichetării produselor şi digitalizarea procesului de trasabilitate, în beneficiul consumatorului final.

Din partea mediului de business, Justin Paraschiv, fondator şi preşedinte Carmistin, a afirmat că România are o şansă istorică de a deveni furnizor de hrană pentru întreaga Europă. El a cerut susţinerea fermă a investiţiilor pe termen lung şi adoptarea unor măsuri coerente pentru echilibrarea balanţei comerciale.

Conferinţa s-a desfăşurat la Intercontinental Athenee Palace şi a reunit reprezentanţi ai celor mai importante instituţii financiar-bancare din România şi din regiune, printre care CEC Bank, ING, Banca Transilvania, BCR, BRD, BERD, UniCredit, PKO Bank Polski, Raiffeisen, EXIM Bank, Intesa Sanpaolo, Garanti BBVA, Citi Bank, Black Sea Trade and Development Bank, IFC (World Bank Group) şi Vista Bank.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3157
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4183
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8708
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.0847

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb