Curtea Constituţională a respins, astăzi, ca inadmisibilă, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în ceea ce priveşte neconstituţionalizatea Legii privind certificatele verzi, decizia fiind luată în unanimitate, a declarat preşedintele CC, Augustin Zegrean.
Judecătorii CCR au constatat că, deşi nu a fost notificată Comisie Europeană, nu s-a încălcat o normă constituţională.
Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.
Pe 26 februarie, preşedintele Traian Băsescu a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii de aprobare a OUG 57/2013 privind modificarea şi completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.
În sesizare, Băsescu amintea că, în ianuarie, a solicitat reexaminarea actului normativ, însă solicitarea a fost respinsă atât de Senat, cât şi de Camera Deputaţilor.
Şeful statului atrăgea atenţia cu privire la faptul că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare şi prenotificare, impusă de articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanşarea unei proceduri de infringement împotriva României.
România şi-a asumat ca 24% din consumul de electricitate din anul 2020 să provină din surse regenerabile, însă ANRE a anunţat că această ţintă a fost deja atinsă şi a propus reducerea cotelor obligatorii de achiziţie a certificatelor verzi. OUG 57/2013 a fost aplicată începând cu 1 iulie 2013 şi prevede amânarea până în perioada 2017-2020 a acordării unui număr de certificate verzi.
În decembrie, Parlamentul a votat legea de aprobare a OUG 57, însă preşedintele Traian Băsescu a trimis legea spre reexaminare, motivând că nu are avizul Comisiei Europene, în contextul în care conţine elemente de ajutor de stat. Parlamentul a menţinut forma legii, după care preşedintele Băsescu a trimis-o la Curtea Constituţională.