CCR:Repatrierea rezervei de aur, constituţională

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică /

Cele peste 60 de tone de aur pe care ţara noastră le are depozitate, ca rezervă, la Londra, pot fi repatriate. Curtea Constituţională a României (CCR) a respins miercuri, cu 7 voturi "pentru" şi 2 voturi "împotrivă" sesizarea depusă de PNL în legătură cu legea votată de Parlament prin care rezerva de aur a BNR trebuie repatriată de la Londra. Potrivit unor surse din CCR, voturile împotriva respingerii sesizării au aparţinut fostului preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, şi fostului consilier prezidenţial Simina Tănăsescu.

Proiectul iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae privind statutul Băncii Naţionale a României, care vizează aducerea în ţară a rezervelor de aur ale României, a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, pe 24 aprilie, cu 165 de voturi favorabile, 90 împotrivă şi trei abţineri.

Liderul PNL, Ludovic Orban, preciza, la momentul sesizării CCR, că PNL nu îşi doreşte ca aurul României să fie transformat în "ghiuluri şi inele". Orban afirma: "Vom ataca la CCR legea privitoare la aducerea aurului în ţară. Dacă vă aduceţi aminte, ministrul Economiei Bădălău, întrebat fiind ce o să faceţi cu aurul României, (a spus - n.r.) «o să facem ghiuluri şi inele». Asta a declarat domnul Bădălău".

La rândul său, deputatul USR Cosette Chichirău susţinea, în aprilie, că actul normativ va pica la CCR, deoarece încalcă art. 130 din tratatul de funcţionare a Uniunii Europene.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat, recent, că performanţa investiţională cât mai ridicată din rezerva de aur este un obiectiv secundar pentru Banca Naţională a României. Dan Suciu a menţionat că administrarea rezervei de aur se face conform prevederilor legale în vigoare, care conferă atribuţii şi responsabilităţi clare BNR, conforme cu practicile celorlalte bănci centrale membre ale Sistemului European al băncilor centrale (art. 30 şi 31 din Legea 312/2004).

Purtătorul de cuvânt al băncii centrale a declarat: "Obiectivele principale urmărite de BNR în activitatea de administrare a rezervelor internaţionale sunt siguranţa şi lichiditatea şi nu obţinerea unor bonificaţii prin dobânzi. Aceasta este menirea rezervei internaţionale, inclusiv a rezervei de aur, care se dimensionează la un nivel adecvat pentru a consolida bonitatea financiară internaţională a României şi pe această bază, a reduce costurile de finanţare internaţională ale ţării. Preocuparea majoră a Băncii Naţionale la nivelul activităţii de administrare a rezervelor internaţionale este, în consecinţă, practicarea unui management prudent şi eficace al rezervelor, centrat pe credibilitate şi diversificarea riscurilor bilanţiere ale ins-tituţiei, siguranţa şi lichiditatea plasamentelor. Obţinerea unei performanţe investiţionale cât mai ridicate este un obiectiv secundar".

Potrivit legii, din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Actul normativ stabileşte că depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.

Practic, în urma acestei legi, aproape toată cantitatea de aur deţinută, ca rezervă, de BNR, la Londra, va fi repatriată. Rezerva de aur a BNR este de 103,7 tone, iar 60% din aceasta este depozitată la Londra.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Hidroelectrica
Business Card
BTPay
e-distribuţie
Cotnari
parmafood
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS