CE publică decizia integrală de începere a investigaţiei planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia

J.P.
Miscellanea / 10 martie 2021

CE publică decizia integrală de începere a investigaţiei planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia

Comisia Europeană a publicat documentul integral prin care iniţiază investigaţia aprofundată a ajutorului de stat pe care statul român intenţionează să îl acorde Complexului Energetic Oltenia (CEO). Aşa cum a fost comunicat anterior, Comisia are îndoieli cu privire la conformitatea Planului de restructurare şi a schemei de suport cu termenii din Ghidul privind ajutoarele de salvare şi restructurare. CEO riscă plata unor penalităţi de aproape un miliard de euro dacă planul nu este modificat şi apoi, aprobat de Comisie până la finalul lunii aprilie, se arată într-un comunicat de presă remis de Greenpeace.

Vlad Cătună, campaigner la Greenpeace România: "Motivele expuse în decizia de începere a investigaţiei planului de restructurare al C.E.O. confirmă temerile noastre că Ministerul Energiei nu înţelege, nici în al XII-lea ceas, că energia produsă pe bază de cărbune nu are viitor, că este scumpă şi poluatoare, că nu este viabilă din punct de vedere economic.  

Guvernul trebuie să se concentreze pe sprijinirea oamenilor din Gorj şi pe soluţii. Câte semnale mai trebuie să primească ministrul Energiei, domnul Virgil Popescu, şi din partea cui, pentru a înţelege că e nevoie de un plan clar pentru eliminarea cărbunelui şi înlocuirea acestuia cu noi capacităţi de energie regenerabilă, că este nevoie de un plan care să ofere protecţie socială şi alternative economice oamenilor care îşi vor pierde locurile de muncă?"

În urma publicării deciziei, în termen de o lună de la data primirii documentului de către autorităţile române, România trebuie să îşi prezinte observaţiile şi să furnizeze toate informaţiile care ar putea contribui la evaluarea ajutorului de restructurare care face obiectul prezentei proceduri. Toate părţile interesate vor fi invitate să îşi prezinte observaţiile în termen de o lună de la data publicării deciziei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. 

Până la sfârşitul lunii aprilie, CEO trebuie să achiziţioneze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră corespunzătoare anului 2020. Dacă nu va obţine acordul Comisiei Europene pentru plata ajutorului de stat, se va aplica o penalitate de 100 euro/tonă de CO2 pentru nerespectarea obligaţiei de achiziţie a certificatelor. 

Conform informaţiilor puse la dispoziţie de CEO în planul de decarbonare, pentru anul 2020 emisiile companiei totalizează peste 7 Mt CO2. La cotaţia actuală a certificatelor, suma pe care compania trebuie să o plătească va depăşi 266 de milioane de euro. 

În cazul în care CEO nu va reuşi să cumpere certificatele de emisii până la finalul lunii aprilie, suma totală de plată, incluzând penalităţile, va fi de 966 milioane de euro doar pentru emisiile din 2020. Sumele neplătite se vor reporta în anul următor.

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0810
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3461
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4596
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8849
Gram de aur (XAU)Gram de aur466.3616

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb