Comisia Europeană a publicat orientări strategice, pentru a impulsiona dezvoltarea acvaculturii în UE, cooperând astfel cu statele membre şi cu părţile interesate la depăşirea provocărilor cu care se confruntă acest sector, arată un comunicat remis redacţiei.
Sectorul acvaculturii din UE are un potenţial de creştere semnificativ şi îşi poate aduce aportul la prezervarea resurselor marine supraexploatate.
Orientările prezentate astăzi vor contribui la coordonarea eforturilor la nivelul tuturor statelor membre, se precizează în comunicat.
"Astăzi, poate fi nevoie şi de trei ani pentru obţinerea unei licenţe pentru o nouă fermă de acvacultură, ceea ce, în mod evident, descurajează investitorii. Doresc să cooperez cu statele membre pentru a reduce birocraţia şi pentru a spori competitivitatea acestui sector, pe baza nivelului ridicat de protecţie a consumatorilor şi a mediului pe care îl avem în prezent", a declarat comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki.
Comisia, consultându-se cu toate părţile interesate, a identificat patru provocări principale cărora trebuie să le răspundă sectorul acvaculturii: necesitatea de a se reduce birocraţia şi incertitudinea cu care se confruntă operatorii; nevoia de a facilita accesul la spaţiu şi la apă; cerinţa privind creşterea competitivităţii sectorului şi nevoia de ameliorare a condiţiilor echitabile de concurenţă prin exploatarea avantajului concurenţial pe care îl au produsele din peşte "originare din UE".
Orientările abordează aceste provocări şi identifică o combinaţie de măsuri, cum ar fi simplificarea administrativă, amenajarea teritoriului, organizarea pieţei, diversificarea, o mai bună etichetare şi informare, menite să ajute forţele pieţei să deblocheze potenţialul acvaculturii din UE.