Cererea totală de închiriere a scăzut cu aproape 8% faţă de anul trecut

A.D.
Miscellanea / 14 noiembrie

Cererea totală de închiriere a scăzut cu aproape 8% faţă de anul trecut

Primele trei trimestre din acest an au avut o evoluţie favorabilă pentru sectorul imobiliar industrial şi logistic din ţara noastră. Cererea totală de închiriere a atins 520.000 de metri pătraţi în perioada ianuarie-septembrie, cu aproximativ 8% sub nivelul de anul trecut, conform datelor Colliers, care includ doar tranzacţiile de închiriere publice. Potrivit comunicatului remis redacţiei, evoluţia este în linie cu tendinţele recente, cu o activitate tranzacţională puternică pentru spaţiile de închiriere din afara oraşelor, în timp ce spaţiile dedicate producţiei reprezintă o pondere tot mai importantă din total.

"Există un volum semnificativ de tranzacţii directe, în mare parte renegocieri, dar nu exclusiv, care nu sunt raportate public. Astfel, volumul total al închirierilor este considerabil mai mare,

probabil contribuind cu cel puţin 30% la volumul total tranzacţionat. După primele trei trimestre, putem afirma cu încredere că 2024 se conturează ca un an solid. Peste jumătate de milion de metri pătraţi de spaţii industriale au fost deja închiriaţi în România, iar o serie de contracte mari, care ar putea fi semnate în ultimele luni, ar putea duce volumul total al anului la un rezultat solid, de cel puţin 700.000-800.000 de metri pătraţi", precizează Victor Coşconel, Partner | Head of Leasing | Office & Industrial Agencies la Colliers.

Peste 42% din suprafeţele închiriate în perioada ianuarie-septembrie, anul curent, au fost în spaţii de depozitare din jurul Bucureştiului. Totuşi, acest procent este în scădere semnificativă faţă de perioada 2018-2020, când între 60% şi 70% din activitate se desfăşura în apropierea capitalei.

Experţii Colliers subliniază că această tendinţă este una firească, având în vedere diversitatea factorilor care favorizează o astfel de evoluţie.

"Dezvoltarea infrastructurii în anumite zone ale ţării, care anterior aveau deficienţe, a crescut interesul dezvoltatorilor pentru aceste regiuni. În acelaşi timp, disponibilitatea forţei de muncă, costurile competitive şi expansiunea tot mai extinsă a retailerilor la nivel naţional sunt factori suplimentari care stimulează cererea de închiriere în alte zone decât Bucureştiul. Aceasta nu înseamnă că interesul pentru Capitală va dispărea, ci mai degrabă va fi unul mai redus, similar cu tendinţele observate în Polonia", punctează Victor Coşconel.

Conform datelor Colliers, stocul de spaţii industriale din capitala Poloniei s-a extins de 2,8 ori din 2010 până în prezent, ajungând la aproape 6,6 milioane de metri pătraţi la mijlocul lui 2024. Cu toate acestea, ponderea spaţiilor industriale din jurul Varşoviei în totalul naţional a scăzut în aceeaşi perioadă, de la peste 40% la sub 20%. În prezent, Bucureştiul reprezintă puţin sub jumătate din stocul total de 7,5 milioane de metri pătraţi de spaţii industriale din ţară.

Pe sectoare, datele din primele nouă luni ale anului arată că sectorul de consum continuă să genereze cea mai mare parte a activităţii de leasing, direct sau indirect, cum ar fi prin companii de logistică 3PL care operează pentru retaileri. Totuşi, consultanţii Colliers observă o creştere semnificativă a activităţilor de producţie, care au reprezentat aproximativ 33% din totalul spaţiilor închiriate în perioada ianuarie- septembrie, mult peste nivelul obişnuit de 10-15% din perioada pre-pandemică. Această dinamică este susţinută şi de creşterea investiţiilor în economia românească. Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică şi Eurostat, formarea brută de capital fix se află aproape de maxime istorice în termeni reali, subliniază experţii Colliers.

"În 2018-2019, rapoartele noastre estimau că stocul de spaţii industriale ar putea ajunge la 7-8 milioane de metri pătraţi până în 2030 - la acel moment, stocul era sub 4 milioane, iar piaţa

creştea destul de lent. Între timp, am atins deja acest prag, iar obiectivul de 10 milioane de metri pătraţi până la sfârşitul deceniului devine tot mai realist. Dacă reuşim să evităm un scenariu economic global dificil sau o intensificare majoră a tensiunilor geopolitice, finalizarea autostrăzilor aflate acum în construcţie ar putea accelera şi mai mult această creştere, urmând modelul polonez. Polonia şi-a extins stocul de spaţii industriale de peste cinci ori din 2010 până acum, depăşind 33 de milioane de metri pătraţi în acest an", conchide Victor Coşconel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7332
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3401
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0336
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.7388

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb