Cinci muzee noi se deschid la Iaşi

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură #Comerţ / 21 iulie 2021

Cinci muzee noi se deschid la Iaşi

Evenimentele culturale se succed cu repeziciune în această vară. Timpul pierdut în ultimul an, care a stat sub semnul restricţiilor, este recuperate.

Casa Muzeelor, aflată în adminis­trarea Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, va fi inaugurată, mâine, şi va găzdui cinci entităţi culturale.

În clădire vor funcţiona cinci noi muzee: Muzeul Literaturii Române, Muzeul Poezie(i), Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Copilăriei în Comunism şi Muzeul Pogromului de la Iaşi. Accesul la toate muzeele componente va fi gratuity în ziua inaugurării. Organizatorii au prezentat cele cinci muzee: "Muzeul Literaturii Române valorifică numeroase documente şi obiecte de patrimoniu, îmbinând formule consacrate de etalare a exponatelor cu unele inedite. Expoziţia permanentă propune o incursiune în istoria literară românească, organizată în 14 săli de expoziţie, aflate la etajul întâi al Casei Muzeelor. Muzeul Poezie(i), primul muzeu din România dedicat ideii de poezie, cuprinde o expoziţie conceptuală, într-un limbaj artistic original, cu spirit ludic. Creatorul întregului concept este Ion Barbu, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti vizuali din România. Muzeul Teatrului Evreiesc în România - deschis la Iaşi, oraşul în care s-a înfiinţat, în 1876, primul teatru profesionist de limbă idiş din lume - reconstituie momentele importante ale teatrului evreiesc şi valorifică moştenirea instituţiilor de cultură reprezentative pentru acesta în spaţiul românesc. Amplasat la parterul Casei Muzeelor, acesta cuprinde o expoziţie permanentă distribuită pe 11 săli. Muzeul Copilăriei în Comunism cuprinde o expoziţie permanentă împărţită în două secţiuni: o parte recreează atmosfera dintr-o sală de clasă specifică perioadei comuniste, iar cealaltă parte este dedicată atmosferei de acasă a copilului acelor vremuri, în care se regăsesc diverse obiecte familiare şi familiale. Muzeul Pogromului de la Iaşi, realizat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din Româ­nia "Elie Wiesel" în colaborare cu United States Holocaust Memorial Museum, a fost inaugurat cu ocazia comemorării a 80 de ani de la tragicele evenimente din 28-30 iunie 1941. În sălile de expoziţie destinate Muzeului Pogromului de la Iaşi sunt expuse fotografii din timpul Pogromului, o hologramă, mărturii ale supravieţuitorilor, documente şi artefacte".

În Casa Muzeelor funcţionează şi sediul administrativ al Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, săli de expoziţii, ateliere, educaţie muzeală, o sală multifuncţională de conferinţe, precum şi un depozit de patrimoniu şi biblioteca muzeului.

Proiectul "Casa Muzeelor", care adaugă 5 muzee noi celor 12 deja existente, vine să consolideze preocuparea Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi pentru dezvoltarea permanentă a instituţiei, dar mai ales pentru a oferi vizitatorilor din Iaşi şi de pretutindeni urme consistente şi definitorii ale unei istorii care i-a creat oraşului nostru renumele de capitală a culturii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. dar pe al sase-lea in memoria lui Tudorel pe cand? Sa-l impaiati caci vad ca-l iubiti tare...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro