Scandalul intervenit între membrii coaliţiei de guvernare după ce Crin Antonescu nu a primit numărul de voturi necesare pentru a intra în finala alegerilor prezidenţiale s-a făcut simţit şi la şedinţele pe care liderii liberali şi social-democraţi le-au avut în interiorul formaţiunilor politice din care fac parte. Astfel, dacă liberalii au decis ca PNL să îl susţină în turul II pe candidatul independent Nicuşor Dan, liderii PSD au afirmat că votanţii social-democraţi trebuie să decidă singuri cui să acorde votul în 18 mai şi au părut mai preocupaţi de răfuielile între ei cu privire la atitudinea pe care unii membri marcanţi au avut-o atât la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024 anulate de Curtea Constituţională, cât şi la turul întâi al alegerilor prezidenţiale ce a avut loc în 4 mai 2025. Spre deosebire de PSD, UDMR a decis să îl sprijine alături de PNL pe Nicuşor Dan în turul al II-lea.
În acest timp, în sediul PSD s-a aruncat cu acuzaţii dintr-o tabără într-alta, dinspre Buzău spre Olt, Ilfov şi Teleorman şi invers, cu privire la modul în care liderii judeţeni ai social-democraţilor au tratat mobilizarea la vot în 4 mai 2025.
Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma a afirmat că în toamnă ordinul de cedare a unor voturi către George Simion a venit de la secretarul general al PSD, Paul Stănescu, şi s-a arătat mirat că la alegerile de duminica trecută, în judeţul Teleorman - care este controlat de social-democraţi, George Simion a câştigat alegerile în faţa candidatului coaliţiei de guvernare, Crin Antonescu.
După o discuţie anterioară avută cu ceilalţi lideri ai coaliţiei de guvernare, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a dus la întâlnirea cu colegii de partid cu o singură propunere: ruperea coaliţiei de guvernare şi demisia sa din funcţia de premier, urmând ca după alegerile prezidenţiale să se formeze un nou Guvern. Mai mult, au existat voci din interiorul PSD care au afirmat că Marcel Ciolacu ar demisiona chiar din funcţia de preşedinte al partidului, dar numele vehiculate ca înlocuitori interimari - Victor Negrescu şi Olguţa Vasilescu - au declinat o astfel de ofertă.
În urma dezbaterii tensionate din sediul PSD, liderii social-democraţi au decis ieşirea de la guvernare, iar premierul Ciolacu să demisioneze. Va fi numit un premier interimar, iar actualul Cabinet va continua să funcţioneze până când noul preşedinte va fi ales şi îşi va intra în atribuţii şi până când noul Guvern va trece de votul Parlamentului.
După şedinţă, Marcel Ciolacu a declarat: "Am văzut votul românilor si asta înseamnă că actuala coaliţie de guvernare nu are legitimitate din aceasta privinţă. Această coaliţie nu mai e legitimă cât nu şi-a trimis propriul candidat în turul II. Am propus colegilor iesirea de la guvernare şi a fost aprobată de colegi. Am luat decizia ca miniştrii PSD să rămână în guvernul interimar până la constituirea noului Cabinet. Oricum am văzut că mă schimba viitorul preşedinte, indiferent cine va fi el. Am ascultat şi vocea mass-media şi vocea românilor de duminică şi cred că viitorul preşedinte va decide, împreună cu partidele din Parlament, cine va guverna şi cine va fi premier".
Marcel Ciolacu a mai precizat că atât timp cât va rămâne preşedintele PSD, exclude o guvernare PSD-AUR.
După ce Marcel Ciolacu va înainta demisia preşedintelui interimar Ilie Bolojan, acesta din urmă numeşte premierul interimar, iar guvernul interimar va funcţiona în următoarele 45 de zile cu atribuţii mai reduse decât guvernul plin, în sensul că nu poate aproba ordonanţe de urgenţă şi nu poate efectua nicio rectificare bugetară sau să propună noi modificări legislative în domeniul fiscal, dar şi în alte domenii.
Opinia Cititorului