Companiile din zona euro se aşteaptă să iasă din pandemie mai eficiente, graţie unei utilizări sporite a tehnologiilor digitale şi a muncii la distanţă, arată rezultatele unui sondaj publicat luni de Banca Centrală Europeană (BCE), informează Reuters, citat de Agerpres.
Pandemia de COVID-19 a provocat cea mai gravă contracţie economie din ultimele decenii însă, pe termen lung, este posibil să existe şi o veste bună pentru firme deoarece le forţează să îşi modernizeze afacerile şi să se adapteze la mediu.
Rezultatele sondajului BCE, derulat în rândul a 72 de companii din sectorul industriei şi serviciilor, arată că firmele ar putea să îşi revină mai rapid decât gospodăriile de pe urma impactului pandemiei. Companiile din zona euro estimează că adaptarea în regim accelerat a tehnologiilor digitale şi a unor proceduri mai bune le va creşte productivitatea. În schimb, 55% dintre firme se aşteaptă să aibă mai puţini angajaţi pe termen lung.
Rezultatele sugerează că "firmele au învăţat cum să menţină productivitatea, în pofida restricţiilor cu privire la mâna de lucru, impuse pentru păstrarea distanţei sociale", sugerează cercetătorii BCE, Eduardo Maqui şi Richard Morris.
Chiar dacă aproape 30% din respondenţi au identificat cererea redusă pentru produsele şi serviciile lor drept una din principalele consecinţe pe termen lung ale pandemiei, peste trei sferturi se aşteaptă ca afacerile lor să fie mai eficiente şi mai reziliente după pandemie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vali în data de 04.01.2021, 20:46)
doar in conditiile mentinerii muncii la distanta
daca se revine la munca de la birou productivitatea va fi sub nivelele inregistrate inainte de pandemie.
. . .ceea ce ar fi de-a dreptul trist.
Ganditi-va!
Cum sa muncesti ok intr-un mediu stresant, cu masca pe fata, mancand (sau mai degraba nu) la cantina , pe fuga, cu masca trasa rusinos de pe fata pentru a te bucura de mancare? CUM?
Este evident ca revenirea (fortata de managerii fara chemare profesionala pentru pozitia lor, niste neica nimeni neaveniti ) la birou va conduce la o curba negativa severa a productivitatii.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vali în data de 04.01.2021, 20:48)
cei ce vor fi fortati sa revina la munca la birou le recomand cu caldura o forma eleganta de greva: ajustarea productivitatii ;)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Vali în data de 05.01.2021, 01:26)
...si asta pentru ca nimeni sa nu mai nege un fapt real: de acasa se lucreaza efectiv mai mult, mai bine si mai productiv.
La birou toti o ardem aiurea cu sedinte total sterile, tampenii, cafele, tigari si socializare.
Acasa muncim.
1.3. E adevărat dar... (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Cristian în data de 05.01.2021, 07:55)
E adevărat dar e cam sclavie. La birou, la ora 18 te ridici și pleci pe când acasă ți se poate pune în cârca oricât - te rifmdici de la birou doar daca ai terminat treabă.
Plus că dacă lucrezi acasă consumi utilități din banii tai - internet, energie, apa, hârtie igienică, încălzire, mănânci mai mult, etc. deci ai din start o gaura produsă de neofascisti la buzunar, adică ieși din start pe pierdere in timp ce angajatorul umfla profitul, reducând costurile pe spinarea sclavilor