CONFERINŢA "CODUL INSOLVENŢEI" / NICOLETA MUNTEANU, EURO INSOL:"Hidroelectrica riscă să se reîntoarcă în insolvenţă"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 21 februarie 2014

"Hidroelectrica riscă să se reîntoarcă în insolvenţă"

Hidroelectrica riscă să se reîntoarcă în insolvenţă, a anunţat, ieri, în premieră, Nicoleta Munteanu, partener în cadrul Euro Insol, în deschiderea conferinţei BURSA "Codul Insolvenţei". Domnia sa a precizat că recursurile traderilor de energie sunt judecate de Curtea de Apel şi că dacă instanţa admite un singur astfel de recurs, atunci compania se reîntoarce în insolvenţă.

Ieri seară, avocatul Remus Borza, partener în cadrul Euro Insol, fostul administrator judiciar al producătorului de energie, ne-a explicat: "Din cele 14 recursuri, au fost judecate 10. Instanţa a rămas în pronunţare şi aşteptăm deciziile. Sunt trei tipuri de recursuri. Prima categorie de recursuri este împotriva deciziei de ieşire din insolvenţă a Hidroelectrica. Acţiunea a fost iniţiată pe motiv că, la ieşirea din insolvenţă, nu erau decizii irevocabile pentru respingerea contestaţiilor băieţilor deştepţi la tabelul preliminar al creanţelor. Dacă un singur recurs va fi admis, compania se reîntoarce în insolvenţă. Cea de-a doua categorie de recursuri vizează opoziţiile formulate la deschiderea procedurii insolvenţei de căre unii furnizori de energie şi de către sindicate. Dacă este acceptat un astfel de recurs, atunci Hidroelectrica revine la starea iniţială de dinaintea intrării în insolvenţă, adică fără contracte denunţate, fără contracte renegociate, fără disponibilizări şi alte măsuri de eficientizare pe care le-am luat. Evident, că această reinstituire a stării iniţiale duce tot la insolvenţă".

Avocatul Borza ne-a mai spus că cea de-a treia categorie de recursuri are o miză de 1,3 miliarde de lei întrucât "băieţii deştepţi" au contestat tabelul prelimiar al creanţelor.

Autorităţile şi-au propus să listeze Hidroelectrica pe 30 iunie, prin vânzarea a 15% din acţiuni. Operaţiunea urmează să se deruleze printr-o majorare de capital, necesară pentru finanţarea investiţiilor majore ale Hidroelectrica.

Compania a fost în insolvenţă în perioada iunie 2012 - iunie 2013, principalul cauză a instituirii procedurii fiind contractele directe încheiate cu traderii de energie la preţuri preferenţiale, mult sub nivelul pieţei.

Hidroelectrica are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităţilor de producţie din România şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6717
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1335
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7103
Gram de aur (XAU)Gram de aur288.7148

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb