Consiliul Concurenţei: România trebuie să faciliteze tranziţia către economia circulară

A.D.
Comunicate de presă / 14 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

În urma finalizării studiului privind avantajele competitive ale economiei circulare în construcţii, Consiliul Concurenţei recomandă o actualizare a reglementărilor din domeniul construcţiilor, se arată într-un comunicat la redacţie.

În prezent, ţara noastră are un nivel de economie circulară scăzut, de 1,3%, faţă de media Uniunii Europene, de aproximativ 11,5%.

Cu toate că sectorul construcţiilor generează o cantitate mare de deşeuri periculoase, cu impact semnificativ asupra mediului înconjurător, eliminarea prin depozitare este principala formă de

gestionare a acestora, întrucât nu există norme tehnologice care să permită utilizarea materialelor reciclate în noile construcţii.

Astfel, autoritatea de concurenţă recomandă actualizarea standardelor naţionale şi a normelor în domeniu, precum şi reglementarea procedurii de certificare a deşeurilor provenite

din construcţii şi demolări (DCD) pentru ca acestea să poată fi reutilizate în activităţi de construcţii de drumuri.

Autorităţile încearcă să stimuleze reciclarea deşeurilor atât a celor din construcţii, cât şi a celor municipale, obligând companiile să plătească o taxă pentru cantitatea de deşeuri pe care nu o reciclează. În România, această taxă este de doar 160 lei/tonă.

În aceste condiţii, cele mai multe companii din construcţii preferă să plătească taxa şi să arunce deşeurile, deoarece costurile reciclării sunt mai mari. Mai mult, costurile pentru depozitarea şi tratarea ulterioară a DCD-urilor nu sunt clar definite în proiectele tehnice ale lucrărilor de infrastructură.

Astfel, Consiliul Concurenţei recomandă clarificarea acestor aspecte legate de costuri şi consideră că, pentru creşterea gradului de reciclare, nivelul de taxare trebuie stabilit la o valoare mai mare decât costul reciclării.

O altă barieră în calea tranziţiei spre o economie circulară este lipsa infrastructurii de gestionare a deşeurilor, având în vedere că achiziţionarea unor echipamente presupune un cost mare pentru companii.

În aceste condiţii, pentru a facilita tranziţia către economia circulară, statul român a iniţiat o serie măsuri de sprijin pentru mediul de afaceri, în valoare totală de peste 890 milioane euro.

Este vorba despre Programul "Fabrici de reciclare", pentru construirea de instalaţii noi de reciclare a deşeurilor colectate separat, Schema de ajutor de minimis în vederea tranziţiei către

economia circulară, Schema de ajutor de stat regional pentru investiţii având ca scop reducerea efectelor negative ale deşeurilor asupra mediului şi reducerea consumului de resurse primare,

"În mod cert, este loc de creştere în acest domeniu. Prin accesarea fondurilor puse la dispoziţie de stat se pot acoperi o parte din nevoile de finanţare pentru a dezvolta sisteme de gestionare a deşeurilor, astfel încât să facem trecerea spre o economie modernă, competitivă şi eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor" a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Economia circulară reprezintă un model de producţie şi consum ce are la bază principiile reducerii resurselor naturale utilizate, prelungirii ciclului de viaţă al produselor şi minimizării producerii de deşeuri, prin reutilizarea, repararea, renovarea şi reciclarea materialelor şi a produselor existente cât mai mult timp posibil, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb