CONSILIUL UE: Cadru de reglementare clar pentru achiziţionarea şi administrarea creditelor neperformante

M.I.
Internaţional / 27 martie 2019

Cadru de reglementare clar pentru achiziţionarea şi administrarea creditelor neperformante

Ambasadorii UE au aprobat, astăzi, poziţia Consiliului cu privire la o propunere de directivă care armonizează normele privind modul în care instituţiile financiare nebancare pot cumpăra contracte de credit de la bănci sau alte instituţii de credit, informează un comunicat de presă al Consiliului UE, conform Agerpres.

Scopul noilor norme este de a reduce stocurile existente de credite neperformante şi de a preveni acumularea acestora în viitor. Întrucât Consiliul şi-a adoptat poziţia, preşedinţia poate începe negocierile cu Parlamentul European de îndată ce acesta este pregătit să negocieze.

"Reducerea stocului existent de credite neperformante şi prevenirea acumulării lor în viitor sunt esenţiale pentru a garanta stabilitatea sistemului financiar al UE. Poziţia adoptată astăzi de Consiliu creează un cadru de reglementare clar pentru achiziţionarea şi administrarea creditelor neperformante, ceea ce va duce la dezvoltarea unor pieţe secundare eficiente. Aceasta este esenţială pentru consolidarea uniunii bancare", a declarat ministrul Finanţelor din România, Eugen Teodorovici, scrie Agerpres.

Un credit bancar este considerat neperformant atunci când trec mai mult de 90 de zile fără ca debitorul (o societate sau o persoană fizică) să plătească dobânda sau tranşele convenite. În conformitate cu noile norme propuse, băncile vor putea să gestioneze mai bine creditele care devin neperformante datorită îmbunătăţirii condiţiilor de vânzare a creditelor către terţi. Atunci când instituţiile de credit nu dispun de personalul sau de expertiza necesară pentru a gestiona un număr mare de credite neperformante, ele vor putea, de asemenea, să externalizeze administrarea acestor credite către un administrator de credite specializat.

În prezent, potenţialii cumpărători şi administratori ai creditelor neperformante se confrunta cu bariere în calea achiziţiilor transfrontaliere de credite din cauza diferitelor regimuri de reglementare din statele membre. Aceasta situaţie a dus la o piaţă secundară ineficientă a creditelor neperformante, cu o cerere scăzută, o concurenţă slabă şi preţuri mici de ofertă.

Noua directivă propusă elimină obstacolele din calea transferului creditelor neperformante de la instituţiile de credit către instituţiile financiare nebancare şi simplifică şi armonizează cerinţele de autorizare pentru administratorii de credite pe întreg teritoriul UE, fără a aduce atingere normelor naţionale care impun cerinţe suplimentare pentru cumpărătorii de credite sau administratorii de credite. În acelaşi timp, drepturile debitorilor vor fi protejate şi garanţiile prevăzute de normele UE aplicabile privind protecţia consumatorilor rămân în vigoare, mai informează Agerpres.

În schimb, propunerea iniţială de directivă a Comisiei Europene includea şi o parte privind recuperarea garanţiilor reale. Nu s-a ajuns la un acord în cadrul Consiliului cu privire la această parte a directivei. Prin urmare, aceasta nu este inclusă în poziţia Consiliului şi va necesita discuţii suplimentare la nivelul grupurilor de lucru din cadrul Consiliului.

Negocierile cu Parlamentul European vor putea demara de îndată ce Parlamentul îşi va stabili poziţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0703
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3542
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8582
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.9651

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb