Contagiune declanşată la nivel global de "salvarea" Credit Suisse?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 martie 2023

"Vreme rea". Grafică de MAKE

"Vreme rea". Grafică de MAKE

Călin Rechea

Autorităţile din Elveţia şi din Europa s-au grăbit să afirme că "salvarea" Credit Suisse, prin preluarea de către rivalul UBS, va contribui la stabilizarea sectorului bancar european, mai ales pe fondul promisiunilor de asigurare a lichidităţii.

Dar dacă modul în care s-a făcut "salvarea" CS a contribuit la subminarea directă a capitalizării a unor importante bănci europene şi a spulberat încrederea în titlurile de capital introduse după criza financiară globală?

O adevărată avalanşă a ştirilor din presa financiară a fost declanşată de operaţiunea care trebuia finalizată până la deschiderea pieţelor, iar concluzia a venit într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere a Pieţelor Financiare din Elveţia (FINMA), unde se arăta că "UBS va prelua în întregime Credit Suisse, prin coordonarea strânsă dintre FINMA, Confederaţia Elveţiană şi Banca Naţională a Elveţiei".

Prima condiţie a preluării a trimis o undă de şoc pe pieţele internaţionale, reflectată de scăderea masivă a acţiunilor unor giganţi bancari, precum HSBC sau Standard Chartered, la bursele din Asia.

"Susţinerea guvernamentală extraordinară va declanşa o ştergere completă a valorii nominale a tuturor acţiunilor AT1 ale Credit Suisse, cu o valoare de circa 16 miliarde CHF, şi va conduce la creşterea capitalului de bază", se arată în comunicatul de la FINMA.

Titlurile AT1 (Additional Tier 1) fac parte dintr-o categorie specială de obligaţiuni, care pot fi convertite în capital în condiţiile în care rata de adecvare a capitalului emitentului scade sub un anumit prag.

Una dintre aceste emisiuni, din iunie 2022, cu o valoare nominală totală de 1,65 miliarde de dolari şi un cupon de 9,75%, s-a tranzacţionat la 35% din valoarea nominală în ultima zi a săptămânii trecute la Bursa din Frankfurt. Cotaţia s-a prăbuşit până la 0,56% din valoarea nominală după decizia autorităţilor elveţiene (vezi graficul).

Contagiune declanşată la nivel global de "salvarea" Credit Suisse?

Titlurile AT1 fac parte din categoria de obligaţiuni contingent convertibile, cunoscute şi sub numele CoCo, şi au a fost lansată după criza financiară globală, ca instrument suplimentar de majorare a capitalului băncilor. Obligaţiunile pot fi transformate în acţiuni sau valoarea lor poate fi ştearsă complet în cazul în care rata de adecvare a capitalului CET1 (Common Equity Tier 1, care se calculează ca raport între capitalul social plus profitul reinvestit şi activele ponderate la risc) coboară sub un anumit prag, care a fost de 7% în cazul Credit Suisse.

Investitorii ştiau că valoarea acestor obligaţiuni poate fi ştearsă în totalitate pentru a permite majorarea capitalului de bază. Neaşteptată pentru investitori a fost, însă, ştergerea completă a titlurilor AT1 fără utilizarea completă a capitalului social pentru acoperirea pierderilor. Cu alte cuvinte, doar deţinătorii de obligaţiuni AT1 au fost "pedepsiţi", nu şi acţionarii CS, care au primit echivalentul a circa 3 miliarde de dolari în cadrul tranzacţiei.

După cum arată Bloomberg, valoarea totală a titlurilor AT1 emise în Europa este de circa 275 de miliarde de dolari. Acum această piaţă se află în pragul dezintegrării, cu efecte masive de creştere a costurilor pentru capitalul bancar.

Mai mult, se poate declanşa un proces de reevaluare a titlurilor AT1, iar astfel va fi afectată stabilitatea băncilor emitente, care se pot confrunta cu un deficit de capital.

"Nu are niciun sens", a declarat Patrik Kauffmann, manager de portofoliu la Aquila Asset Management AG, despre decizia autorităţilor elveţiene de a şterge complet valoarea titlurilor AT1 de la CS. În opinia sa, "va fi o lovitură totală pentru piaţa AT1", deoarece "nu s-a respectat ierarhia creanţelor".

Agenţia de ştiri americană aminteşte că a mai existat doar un singur caz de ştergere totală a titlurilor AT1 în Europa, Banco Popular din Spania. Banco Santander a preluat Banco Popular în 2017 pentru un euro pentru a preveni colapsul acesteia, iar valoarea obligaţiunilor AT1 şterse a fost de 1,35 miliarde de euro, dar atunci a fost impusă şi pierderea totală şi pentru acţionari.

"Elveţienii au omorât acest segment cheie de finanţare pentru bănci", a declarat şi directorul executiv al unei bănci din Marea Britanie.

Bloomberg arată că "titlurile AT1 au fost concepute de autorităţile de reglementare pentru a acţiona ca un amortizor suplimentar de capital între acţionari şi deţinătorii de obligaţiuni", însă "cadrul juridic a fost întotdeauna incert şi controversat".

Decizia autorităţilor elveţiene arată că "structura s-a dovedit a fi prost concepută şi va fi probabil eliminată treptat", după cum a declarat Francesco Castelli, şef de departament în cadrul companiei de servicii financiare Banor Capital, pentru Bloomberg.

La deschiderea şedinţei de tranzacţionare din 20 martie 2023, acţiunile UBS au scăzut cu până la 16% la Bursa din Zurich, cel mai mare declin din 2008, în timp ce acţiunile Credit Suisse au scăzut cu peste 62%, pentru a reflecta pierderea impusă acţionarilor de autorităţile elveţiene.

"Acţiunile şi obligaţiunile băncilor au înregistrat scăderi masive luni, pe fondul loviturii primite de investitori în cadrul tranzacţiei UBS - CS, care au alimentat îngrijorările privind sănătatea sectorului bancar mondial", a scris Reuters.

Acum toată lumea se întreabă, probabil, cine îi va salva pe salvatorii Credit Suisse şi cine îi va supraveghea pe supraveghetorii care nu au învăţat nimic din Criza Financiară Globală şi a căror incompetenţă şi impotenţă sunt dezvăluite lumii, din nou, în întreaga lor splendoare.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. La noi din 2 in 2 ani pica un mare asigurator. Pe cand o banca ma intreb?

    1. in 3-6 luni...hai, maxim un an.

      toate bancile sunt burdusite cu titluri de stat.... din alea crocante :) 

    Și acţionarii CS au fost pedepsiți întrucât au pierdut 65% din valoarea investiției - raportată la ultimul preț de închidere al acțiunii (de vinerea trecută). Dacă însă ne raportăm la valoarea acțiunii de acum 3-4 luni, acționarii au pierdut 85%!!!

    de fapt furtuna perfecta e n desfasurare doar ca falimentele se anunta esalonat pentru inducere in eroare a realitatii si nedeclansarea panicii generale.....ce sar face toti politicienii ultracorupti cu miile de milioane de dolari din bancile care s cam zombi majoritatea, tinute cu perfuzii de bani printati sau nu se stie ca datoria publica globala e de 420% din PIB???

    1. Si tu frate ar trebui sa spui adevarul esalonat,

      ca oamenii neinitiati sa nu faca infarct,

      desigur am glumit 

    probabil ca de saptamana asta incepe nebunia reala (ca in 2000, 2009 sau 2020)

    maximul de stress e atins in aprilie-mai 2023 

    p.s. la nivel de Romania recomand bancile cu capital de origine romaneasca: cec, banca romaneasca, banca transilvania ...banii tinuti acasa sunt cei mai buni 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb