CORESPONDENŢĂ DIN NEW YORK / AMERICA FIERBE Aceleaşi proteste, poveşti diferite

Andre Cappon
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 iunie 2020

Aceleaşi proteste, poveşti diferite

Polarizarea politică în SUA în 2020

Andre Cappon

Pe măsură ce ne apropiem de alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii, polarizarea politică din SUA a atins paroxismuri fără precedent. De ce? Unde mergem? Pentru a înţelege politica americană, trebuie să ne amintim că modelul politic am­erican este foarte diferit de cel european.

Cheltuielile guvernului american sunt în jur de 38% din PIB faţă de media UE de 45% din PIB, cu extreme precum Franţa la 55%, iar România, o piaţă emergentă, este încă la 36%.

SUA este o ţară bogată, cu un sector guvernamental mai mic, dar o economie mai dinamică decât cea a Europei.

✓ Modelul american favorizează în mod tradiţional piaţa liberă, concurenţa, "distrugerea creativă" Schumpeteriană şi inovaţia pentru întreprinderi şi industrii şi acceptă mai multe inegalităţi de venit şi avuţie decât Europa.

✓ Europa s-a concentrat mai mult pe stabilitate, o "plasa de siguranţă" socială mai puternică, mai puţine inegalităţi şi a acceptat impozite mai mari şi o economie mai lentă.

În politica americană, două partide tradiţionale - Democrat şi Republican - au dominat scena politică de mai bine de un secol.

✓ În general, democraţii au favorizat mai multă "justiţie socială", sectorul public (« Big Governement », mai multă reglementare a afacerilor şi redistribuirea veniturilor. Ei sunt numiţi "Tax-and-Spend Democrats" (cei care taxeaza si cheltuiesc). Suporterii lor tradiţionali includ muncitori sindicalişti, lucrători din sectorul public, întreprinderi cu interese legate de sectorul public. De asemenea, tind să atragă "minorităţi", ca de exemplu persoanele de culoare, hispanici ("politica identităţii"). Academia, mass-media şi lumea juridică sunt de obicei democraţi. "Activiştii verzi" sunt de obicei democraţi.

✓ Republicanii favorizează, în general, creşterea economică, mai multă libertate a pieţei, conservatorism fiscal şi un sector guvernamental mai mic.

Ei cred că o economie puternică va genera oportunităţi pentru toţi. Susţinătorii acestora tind să includă oameni de afaceri, în special întreprinderile mici şi mijlocii. Republicanii includ, de asemenea, mai mulţi albi şi grupurile creştine (foarte importante în SUA). Interesant este că există un număr tot mai mare de republicani de culoare şi hispanici.

Din punct de vedere istoric, democraţii şi republicanii au concurat şi au alternat la conducere, dar a existat întotdeauna un anumit consens "bipartizan" în politica americană. Ambele părţi au căutat o poziţie centrista.

În ultimii ani, şi în special sub Guvernul lui Trump, consensul s-a erodat, iar polarizarea a devenit normă.

Există mai multe motive fundamentale:

Creşterea inegalităţilor de venit şi de avere. Mişcarea "Suntem cei 99%" care a luat naştere în urmă cu câţiva ani este o ilustrare vie. In ultimii 30-40 de ani, pe când venitul mediu al clasei de jos şi clasei de mijloc a stagnat sau a crescut foarte puţin, "clasa superioară" - patroni, directori de afaceri, sectorul financiar, politicieni (inclusiv mulţi democraţi!), profesionişti liberali, de exemplu medici, avocaţi a devenit mult mai bogată.

Acest lucru s-a produs din cauza tendinţelor fundamentale - progresul tehnologic, globalizarea, schimbarea structurii economice.

✓ Progresul tehnologic a eliminat multe dintre locurile de muncă deţinute în mod tradiţional de clasa de jos şi lucrătorii sindicalizaţi.

✓ Globalizarea a creat milioane de locuri de muncă în China, Mexic, India şi alte pieţe emergente. Munca mai ieftină în ţările emergente a mutat locurile de muncă, odată deţinute de americanii din clasa muncitoare, în special în industrie.

✓ Structura economică a SUA a evoluat - produsele alimentare şi manufacturate sunt produse de o mică minoritate de muncitori sau sunt importate. Majoritatea populaţiei lucrează în sectorul serviciilor, care include unele ocupaţii cu remuneraţii mari (medici, specialişti în calculatoare, de exemplu), dar mult mai mulţi în sectoare plătite puţin ca "grătaracii"de la McDonald şi "muncitori de ocazie" (şoferi Uber, de exemplu). Aceşti lucrători nu se bucură de protecţia sindicatelor şi au o plasă slabă de securitate socială (asigurări medicale, asigurări pentru şomaj etc.).

Politicienii nu pot face mare lucru în legătură cu tendinţele fundamentale de mai sus. Cu toate acestea, aceştia încearcă să câştige putere şi, ca urmare, merg pe tendinţe şi fac promisiuni.

Democraţii au devenit mult mai de stanga, în speranţa păstrării sau obţinerii voturilor minorităţilor, imigranţilor proaspăt ajunşi şi "etnicilor". Vorbesc despre o lume fără frontiere, imigraţie liberalizată, mai multe plase de siguranţă socială - servicii medicale publice, educaţie universitară publică, energie verde şi cauze de mediu etc. Politicieni precum socialiştii Bernie Sanders, Elizabeth Warren şi "echipa", Ilhan Omar, Rashida Tlaib , Alexandria Ocasio Cortez, au devenit noua faţă a Partidului Democrat.

Democraţii sunt susţinuţi de adepţii lor tradiţionali şi de interesele de afaceri legate de globalizare, cum ar fi Silicon Valley. Mass-media, mediul academic şi profesia juridică (foarte mare în SUA) sunt în mare parte democrate.

Republicanii au susţinătorii lor tradiţionali şi mulţi susţinători noi - muncitorii din clasele inferioare care au suferit de la globalizare.

Donald Trump a reuşit să redefinească liniile politice prin atragerea multor alegători care ar vota în mod normal democraţii, cum ar fi lucrătorii care au suferit din transferul locurilor de muncă în China sau Mexic.

Trump, în ciuda numeroaselor sale greşeli, s-a concentrat corect pe numeroase probleme cheie, cum ar fi concurenţa economică cu China, nevoia de a reduce impozitele pe profit, nevoia de a readuce multe industrii "la ţărm", determinând ca partenerii NATO să isi implineasca datoriile lor în alianţă, rezolvând crizele Orientului Mijlociu.

Democraţii, care nu i-au acceptat niciodată victoria luit Trump din 2016, s-au luptat cu dinţii şi unghiile împotriva lui Trump, cu sprijin entuziast din partea presei. Astfel de exemple sunt anchetele eşuate legate de Rusia şi Ucraina, precum si recenta tentativa esuata de "impeachment" al lui Trump . COVID-19 şi recentele revolte declanşate de moartea lui George Floyd în Minneapolis au oferit mai multă muniţie pentru luptă.

Este "corect politic" să fii anti-Trump, în special în "statele albastre" (California, New York, New Jersey, Illinois, Massachusetts, etc). Cu toate acestea, Trump are mulţi susţinători tacuti, chiar şi în statele albastre şi printre mase, inclusiv acei hispanici şi de culoare care încă mai cred în "modelul capitalist".

Lupta politică continuă puternic, iar campaniile şi alegerile vor veni destul de curând.

Între timp, clasa politică americană neglijează probleme cu adevărat importante, cum ar fi repararea infrastructurii, conducerea SUA în ştiinţă şi tehnologie, necesitatea educării mai multor oameni de ştiinţă şi ingineri şi, desigur, concurenţa cu China.

Andre Cappon este Preşedinte, CBM Group, New York

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. O descriptie acurata a mediului American curent

    greetings fr om ATL 

    1. Da, impresionant.

    Americanii sunt cei mai corupti,mai ales in relatiile cu alte tari,vezi afacerea Microsoft etcNu conteaza cu cine fura,de staga de dreapta,important sa fure.

    Felicitari pentru observatii!

    Un singur lucru mi se pare ca ar trebui adaugat: ca republicanii au devenit mult mai de dreapta - nationalisti si foarte conservatori. Nu toti, ci cei mai vizibili.  

    1. Felicitari pentru observatii!

      Un singur lucru mi se pare ca ar trebui adaugat:ca democratii au devenit mult mai de stanga - anarhisti si foarte comunisti.Nu toti, aproape toti. 

    Nu e vorba de ideologie, e vorba de sărăcirea accelerata a păturii de jos, clasa muncitoare care se revoltă în aceste zile in America împotriva capitalismului. Moartea lui Floyd e doar un pretext ca acești oameni să regleze niste conturi cu statul.

    Capitalismul, in forma lui actuala de jupuit lumea si luat pielea de pe iobagi, trebuie scos in afara legii pentru ca contribuie la distrugerea societatii.. pur si simplu veniturile individuale sunt prea mici pentru a sustine vreo forma de progres social.

    Lupta e impotriva sistemului ticalosit.. care vrea sa conduca lumea.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb