Creştere record a preţurilor de consum din zona euro

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 februarie 2022

Călin Rechea

Preţurile de consum din zona euro şi-au accelerat neaşteptat creşterea anuală în ianuarie 2022, conform datelor preliminare de la Eurostat.

Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a crescut cu o rată anuală de 5,1%, după o creştere de 5% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,3%, după un avans de 0,4% în luna anterioară (vezi graficul 1).

Creştere record a preţurilor de consum din zona euro

Indicele core al preţurilor, care exclude alimentele şi energia, şi-a temperat creşterea anuală până la 2,3%, de la 2,6% în decembrie 2021.

Creşterea anuală a IAPC din ianuarie este cea mai mare de la introducerea euro ca monedă de cont, la 1 ianuarie 1999. De atunci, indicele armonizat al preţurilor de consum din zona euro a crescut cu 50%, în condiţiile unei creşteri cu aproape 65% a preţurilor alimentelor şi cu 153% a preţurilor energiei.

Preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 3,6% în ianuarie 2022, de la 3,2% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,1%.

Şi preţurile energiei au înregistrat o creştere record în prima lună a anului, cu o rată anuală de 28,6%, pe fondul unei creşteri lunare de 6% (vezi graficul 2).

Creştere record a preţurilor de consum din zona euro

Niciunul dintre cei 44 de economişti participanţi la sondajul Bloomberg nu a prognozat accelerarea inflaţiei din zona euro. Valoarea mediană a prognozelor arăta o temperare a inflaţiei până la 4,4%.

La nivelul ţărilor din zona euro, cele mai mari creşteri anuale ale IAPC s-au înregistrat în Lituania (+12,2%), Estonia (+11,7%), Belgia şi Slovacia (ambele +8,5%). În Germania creşterea anuală a IAPC a fost de 5,1%, în scădere de la 5,7% în luna precedentă, iar în Franţa de 3,3%, în scădere de la 3,4%.

După cum scrie Bloomberg, aşteptările de pe pieţelor monetare indică o majorare a dobânzii de politică monetară cu 10 puncte de bază până în iulie 2022 şi o creştere de 25 de puncte de bază a dobânzii pentru facilitatea de depozit până la sfârşitul anului.

Astăzi are loc prima şedinţă de politică monetară a Băncii Centrale Europene din 2022. Economiştii care au participat la sondajul Bloomberg consideră că prima majorare a dobânzii de politică monetară va fi în septembrie 2023.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. pai la noi numai in luna Ianuarie 2022 motorina sa scumpit cu 10% implicit de la aceasta si de la dublarea preturilor la energie, asigurari auto, etc, incepe sarabanda cresterilor a preturilor a tuturor marfurilor si serviciilor.

    1. " sarabanda creșterii prețurilor" , implicit și a descreșterii nivelului de trai a românului, pot începe sub această coaliție a celor două ciume. Încăpățânarea lui Cîțu -cel demis de Parlament- de a rămâne prin-ministru a rupt vechea coaliție și iată... prin 'malaxarea' ciumei roșii cu cea galbenă a apărut o minune :

      .  

      .....CIUMA MULTICOLORĂ..... 

      Ciuma roșie + ciuma galbenă= ciuma multicoloră,iar eu sunt... 

      ~Un străin printre ciumați~

      Muzica: F.Sinatra/străini în noapte.  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5603
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9644
Gram de aur (XAU)Gram de aur389.2309

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
prow.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb