Preţurile petrolului au coborât, în prima parte a acestei săptămâni, la un nivel nemaiatins din decembrie 2021, după ce, săptămâna trecută, sortimentul Brent a avut un declin de 8%, potrivit Business Insider.
Temerile privind creşterea economică globală manifestate la începutul lunii august şi îngrijorările privind o posibilă recesiune în Statele Unite, laolaltă cu încetinerea economiei Chinei au afectat perspectivele cererii pentru petrol, potrivit sursei menţionate.
În ultimul raport lunar privind piaţa petrolului, OPEC şi-a redus perspectivele pentru cererea de ţiţei din cauza decelerării economiei Chinei. Astfel, acum organizaţia se aşteaptă ca cererea zilnică de petrol să crească cu circa două milioane de barili pe zi în 2024, cu 80.000 de barili pe zi mai puţin decât în prognoza anterioară. De asemenea, OPEC şi-a redus perspectivele privind cererea de petrol pentru 2025 cu 40.000 de barili pe zi, la 1,7 milioane de barili.
Din cauza aşteptărilor mai reduse privind cererea şi a scăderii preţurilor petrolului, OPEC şi-a amânat planurile de creştere a producţiei cel puţin până în noiembrie, mişcare care, probabil, nu va avea un impact atât de mare asupra preţului petrolului ca în trecut. Asta deoarece Statele Unite produc o cantitate record de petrol şi nu dau semne de încetinire, scrie Business Insider.
Producţia de petrol a Statelor Unite continuă să crească, atingând 13 milioane de barili pe zi în august, potrivit datelor Ycharts, un nivel aproape dublu faţă de cel din 2014.
David Morrison, analist senior de piaţă la Trade Nation este de părere că investitorii nu ar trebui să se aştepte la o revenire a preţului petrolului în curând.
"Fundamentalele ar trebui să influenţeze în continuare preţurile, iar oferta rămâne abundentă, în vreme ce perspectivele de creştere a cererii sunt slabe", a spus Morrison. "Experienţa recentă sugerează că ţiţeiul poate rămâne în teritoriul de supravânzare pentru perioade lungi de timp, astfel încât acest lucru (n.r. situarea unor indicatori tehnici, oscilatori, în zona supravânzării) nu ar trebui să însemne că urmează o revenire".
Ieri la ora 13:30, sortimentul de petrol Brent, relevant pentru piaţa europenă, se tranzacţiona la 70,62 dolari pe baril, după ce, cu o zi în urmă, atinsese un minim de 68,52 dolari. West Texas Intermediate era la 66,98 de dolari, după un minim de 64,78 dolari pe baril, conform datelor Investing.com.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2024, 13:57)
Pai si SNP? Mai face bvc-ul? Se mai face 1 leu?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2024, 17:36)
La anul și La Multi Ani!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2024, 17:50)
Cit era la inceputul anului?
Vroiai sa fie 1 leu in decembrie?