DEPUTAŢII AU APROBAT CREŞTEREA TUTUROR SALARIILOR DIN SECTORUL BUGETAR Economiştii: "Majorarea veniturilor bugetare va pune presiune pe mediul privat"

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 noiembrie 2015

Economiştii: "Majorarea veniturilor bugetare va pune presiune pe mediul privat"

Ionuţ Dumitru: "Impactul bugetar va fi 3,7 miliarde lei, deficitul va depăşi categoric, anul viitor, pragul de 3% din PIB"

Bogdan Hossu: "Salariile bugetarilor nu au mai fost majorate din 2011"

Deputaţii au adoptat, ieri, Ordonanţa care prevede majorarea cu 25% a salariilor din sănătate şi educaţie, dar şi cu 10% a tuturor celorlalte venituri din sectorul bugetar.

Această ultimă prevedere a fost introdusă ca amendament în Legea de adoptare a Ordonanţei privind salariile din sănătate şi educaţie.

Măsura nu este apreciată de toată lumea, economiştii apreciind că, printre altele, va conduce la creşterea deficitului comercial, în 2016, la peste 3%.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, susţine că impactul bugetar va fi de circa 3,7 miliarde lei, care va creşte deficitul la 3,1%, anul viitor, de la proiecţia de 2,7%, pe care o făcuseră specialiştii pentru deficitul bugetar pe anul viitor. Domnia sa ne-a precizat că, acum, factura de salarii pentru sectorul bugetar depăşeşte 55-56 miliarde lei pe an.

Vom asista la o presiune pe salariile de la privat, apreciază economistul Aurelian Dochia, menţionând: "Toată lumea se va gândi să se ducă să muncească la stat. Va fi o presiune şi o bază de referinţă, iar multe dintre companiile private nu vor putea să facă astfel de majorări şi vor intra în faliment". Domnul Dochia ne-a spus că, de obicei, salariile cresc anual cu 2-3%, iar acum saltul este mult mai mare.

Totodată, raportul dintre salariul minim, care a crescut destul de repede în ultimul timp, şi cel mediu se modifică, anul viitor salariul minim urmând să reprezinte 25% din salariul mediu.

"Singura logică şi raţiune a acestei măsuri este cea electorală", a conchis domnia sa.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a spus că mediul de afaceri a fost tot timpul împotriva creşterii veniturilor din sectorul de stat.

Domnia sa ne-a declarat: "În urma acestei majorări, ori vor scădea investiţiile publice, ori vom avea parte de noi taxe şi impozite, mai ales în condiţiile în care această mişcare a fost făcută în contextul în care nu se face nimic în acest domeniu. De asemenea, este evident că se va pune o presiune pe mediul privat. Este o măsură populistă, luată în an pre-electoral".

Amendamentul a fost introdus în lege ca urmare a solicitărilor făcute de sindicalişti, după cum ne-a spus Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa.

Domnia sa ne-a declarat: "Deşi era treaba Guvernului să crească salariile din sectorul bugetar cu cel puţin 15%, în fiecare an până în 2016, din 2011 şi până în 2014 angajaţii de la stat nu au primit decât tăierea din 2010, de 25%, în 2012 având loc doar o corecţie relativă. Nu mai există motivaţia muncii, pentru că 600.000 de bugetari au salariul minim pe economie".

Proiectul de lege prin care au fost mărite salariile bugetarilor a fost susţinut de deputaţii PSD, PNL şi UDMR, după cum au declarat reprezentanţii acestor partide în plenul Camerei Deputaţilor.

Ministrul interimar al muncii Rovana Plumb, a declarat, în plen, citată de Agerpres, că sunt bani în buget pentru aceste majorări: "Această ordonanţă vine ca semn de respect în ceea ce priveşte munca pe care o depun în fiecare zi toţi cei care lucrează în sistemul sanitar. Educaţia şi sănătatea primesc 25%, de asemenea toţi cei care lucrează în aparatul primăriilor, primii care se confruntă cu problemele cetăţenilor din comunităţi, trebuie să fie respectaţi, la fel administraţia publică centrală. Am susţinut această majorare a salariilor pentru că, dacă vrem să-i motivăm pentru a furniza servicii publice de calitate, este nevoie de o majorare de salarii. Sunt peste 700.000 din cei 1.200.000 de bugetari care pleacă acasă cu 800 de lei. Toate măsurile pe care Guvernul Ponta le-a luat permit această creştere a salariilor. Datorită creşterii economice care este prognozată pentru 4,1% şi care trebuie să se consolideze, putem să susţinem această creştere salarială. PSD nu va face niciodată nicio abatere de la principiul echităţii şi sustenabilităţii şi sunt bani în buget pentru susţinerea acestei măsuri".

Liderul deputaţilor liberali Eugen Nicolăescu a spus că PNL a susţinut acest proiect: "Grupul parlamentar PNL, în spiritul principiilor sănătoase pe care le practică în politica românească, a susţinut majorarea salariilor bugetarilor cum a făcut, de altfel, întotdeauna. Vă atrag atenţia, însă, că pentru acest proiect de lege nu a existat niciun punct de vedere serios din partea Guvernului - mă refer aici la faptul că nu există un studiu de impact, că nu se ştie în ce măsură bugetul României pe anul următor va reuşi să acopere sau nu această cheltuială, drept pentru care noi trebuie să fim responsabili faţă de cetăţeni, nu trebuie să minţim, nu trebuie să le spunem că astăzi le dăm o creştere de leafă şi mâine nu le mai dăm că nu avem de unde. Noi trebuie să le dăm oamenilor garanţia că în permanenţă, dacă se dă o creştere de leafă, ea se va da atât cât omul acela va lucra. Sper ca noul Guvern, care probabil va fi învestit săptămâna viitoare, se va uita cu atenţie pe toate creşterile salariale din ultima perioadă pe care PSD le-a propus şi să fie cinstit cu oamenii, să le spună adevărul".

Ieri, când a fost dezbătută ordonanţa pe articole, PNL a solicitat de două ori retrimiterea la comisiile de specialitate a OUG 35/2015, după adoptarea în comisii a amendamentului PSD privind salariile bugetarilor, însă propunerea liberalilor nu a trecut.

Şi deputaţii UDMR au susţinut acest proiect. Marton Arpad a precizat: "UDMR a votat pentru, cred că e bine venită această majorare. Atragem atenţia că ar fi fost mai bine să adoptăm o nouă lege a grilei de salarizare, asta ar fi trebuit prima dată. Atrag atenţia, însă, că să mărim cu 10% pentru toţi bugetarii salariul înseamnă că mărim şi pentru acei câţiva cărora acum câteva luni, prin Ordonanţă de Urgenţă, li s-au mărit salariile cu 300%".

Camera Deputaţilor a adoptat respectiva ordonanţă cu 319 voturi pentru, 7 abţineri şi doar un vot împotrivă.

Legea urmează să rămână în Parlament pentru a fi, eventual, contestată la Curtea Constituţională - deşi niciun grup parlamentar nu a anunţat această intenţie -, urmând ca apoi să ajungă la Preşedinţie pentru promulgare.

Măsura măririi salariilor din sănătate şi educaţie cu 25% este deja în vigoare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei, în luna august.

Modificările aduse de Parlament, respectiv majorarea salariilor tuturor celorlalţi bugetari cu 10%, va intra în aplicare cu termenul de 1 decembrie, doar după promulgarea actului normativ de către preşedintele Klaus Iohannis.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. stie hossu cati salariatui de la privat au salariul minim pe economie?niste imbecili , daca n-ar fi de fapt niste javre; in semn de respect spune rovana plumb;pe cei de la privat cine -i respecta?stiu acesti martafoi ca maririle de la privat apar doar la cresterea salariuilui minim pe economie?stiu! cunosc mediul in care se lucreaza in privat si mediul in care se lucreaza la stat?ritmul?

    mi-e scarba!!! 

    1. D-ra ROVANA PLUMB stiti de unde sunteti dvs platiti...din bani cui ??? din taxele si impozitele pe care le varsa privati la STAT. D-na ROVANA PLUMB stiti ca in tarile din vest este o diferenta mare intre salariul uni privat si cal de la stat. De ex. in Germania un arhitect care lucreaza la stat are un salar de 2800 EU. iar cel care lucreaza la privat are 4500 EU. Asa ca d-na Rovana Plumb ocupativa de salariile de unde vine "sursa" de basni pentru a putea trai dvs ....

    Cu un salariu minim de 1,200Ron brut, circa 270 euro, ca salarii medii ce se apropie de 500 de euro, romanii nu vor fi deloc bogati, ci un pic pas catre un trai decent!!!Companiile private, ar trebui sa isis diminueze drastic anumite costuri inutile, sa pretuiasca mai mult hr, sa caute sa produca valoare adaugata cat mai mare!!!Numarul de bugetari, scade de la un an la altul, in 3 ani, va fi de maximum 1 milion de angajati, la o crestere economica de 3-4% anualizata, aceste cresteri salariale dunt PERFECT SUSTENABILE!!!

    1. Cum sa mai tai costurile inutile analfabetule ? Se vede ca esti securist de stat !

    Daca nu ati vrut scaderi de taxe, dragi economisti, poftiti la cresteri de salarii pentru bugetari.

    Stie ANAF ce are de facut, distrugerea tuturor intreprinzatorilor pentru confortul bugetarului.

    acesti bani GRATIS din pctul de vedere al populatiei picati in preajma (mai ales ) sarbatorilor de iarna sint bineveniti ptr ca sustin consumul si moralul deci firmele private sint ajutate prin aceste masuri , preferati varianta scaderii in continuare a activitatii ec? orice infuzie de bani gratis direct in vena adica in buzunarele omului de rind gratis sustin economia in conditiile unei oferte imense neacoperite

    Nu am nici un dubiu asupra caracterului fostului prim ministru Victor Ponta. Ma ingrijoreaza insa faptul ca noii sefi ai pdsr urmeaza acelasi traseu josnic. Cu gandul numai la ei si la cumpararea de elctorat nu au scrupule in a face promisiuni aproape ireparabile pe seama altora si pe spatele unor platitori de taxe si impozite tot mai impovarati. Atat sa va ajute Dumnezeu cu cat de curate ganduri ati avut cu cele mai recente pomeni electorale, fara sa tineti seama de posibilitatile reale ale Romaniei in acest moment.

    Bugetarilor ar trebui sa li se mareasca pensiile dupa ce se indexeaza pensiile cu inflatia!

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7307
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3412
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0111
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.8676

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb