În Partidul Naţional Liberal se dă o luptă aprigă, cu mize uriaşe şi tensiuni care mocnesc sub suprafaţa calmului aparent, pentru una dintre cele mai râvnite poziţii din conducerea formaţiunii: funcţia de prim-vicepreşedinte. Congresul Extraordinar al PNL, programat pentru mâine, 12 iulie, la Palatul Parlamentului, va aduce faţă în faţă nu mai puţin de zece candidaţi care aspiră la un rol-cheie în arhitectura viitoarei conduceri liberale.
Este un moment definitoriu, într-o perioadă în care partidul caută să-şi regăsească echilibrul şi forţa politică, pe fondul unei scene interne tot mai dinamice şi încordate. În faţa a 1200 de delegaţi, PNL îşi va configura viitorul nu doar prin alegerea noului preşedinte - funcţie pentru care Ilie Bolojan este singurul candidat -, ci mai ales prin competiţia internă care se anunţă strânsă şi dură pentru funcţiile de prim-vicepreşedinţi.
Potrivit unui comunicat de presă al PNL, Valeriu Iftime, Adrian Veştea, Florin Roman, Alin Tişe, Nicoleta Pauliuc, Ioan Popa, Dan Motreanu, Ciprian Ciucu, Mircea Minea şi Cătălin Predoiu intră într-o confruntare politică pentru funcţia de prim-vicepreşedinte, confruntare în care fiecare vot contează, iar fiecare alianţă poate face diferenţa. Este un exerciţiu de forţă, influenţă şi poziţionare, în care taberele deja se conturează, iar strategiile din culise devin decisive.
În paralel, liberalii vor alege şi preşedintele Curţii de Arbitraj, funcţie din partid pentru care candideazăn Costică Lupuşoru, Daniel Buda şi Ciprian Dobre, precum şi conducerea Comisiei Naţionale de Revizie şi Cenzori, pentru care candidează Virgil Guran.
Votul secret pentru toate aceste poziţii adaugă o doză de imprevizibil, accentuând şi mai mult competiţia internă. Astfel, congresul de mâine reprezintă nu doar un simplu exerciţiu statutar, ci o bătălie decisivă pentru direcţia şi identitatea PNL într-un moment critic, într-un an în care fiecare decizie de leadership poate înclina balanţa puterii în interiorul formaţiunii liberale.