DUPĂ PRIMELE 100 DE ZILE ALE NOII COMPANII ROMÂNE DE CHIMIEChimcomplex devine cel mai mare exportator cu capital românesc

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Chimcomplex devine cel mai mare exportator cu capital românesc

Chimcomplex Borzeşti (CHOB) a înregistrat o cifră de afaceri de 343,32 milioane de lei, în primele trei luni din acest an, de 4,6 ori mai mare decât cea realizată în aceeaşi perioadă a lui 2018, în condiţiile în care anul trecut a fost rea-lizat transferul celor mai importante active ale Combinatului Petrochimic Oltchim către CHOB, a transmis vineri compania printr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În acelaşi timp, EBITDA societăţii din Borzeşti s-a triplat în T1 din 2019 faţă de primul trimestru din 2018, ajungând la o valoare de 51,67 milioane de lei.

Tribunalul Vâlcea a dispus în data de 8 mai intrarea în faliment a Oltchim, însă odată cu preluarea celor mai importante active de către Chimcomplex, societatea a devenit cel mai mare exportator cu capital autohton, acest fapt datorându-se atât unificării celor două volume pe export, cât şi producţiilor record înregistrate în acest prim trimestru al anului 2019, potrivit societăţii.

De asemenea, Chimcomplex a devenit cel de-al treilea mare consumator de energie din ţară.

În comunicatul emitentului se mai arată: "Pe plan administrativ a fost finalizat transferul tuturor celor 62 de autorizaţii de funcţionare ale fostului combinat către Chimcomplex, din care cele mai importante sunt: autorizaţia de protecţie a mediului, autorizaţia de gospodărire a apelor, autorizaţiile privind gestionarea certificatelor de dioxid de carbon şi a certificatelor verzi. De asemenea, a fost finalizată şi inventarierea şi transferul celor peste 11.500 de obiecte de inventar, mijloace fixe, terenuri, clădiri, utilaje, licenţe, şi alte asemenea. Un număr de 1224 de salariaţi au fost transferaţi în cadrul noii entităţi, aceştia beneficiind de prime de instalare, majorări salariale, precum şi alte drepturi noi".

Totodată, se mai precizează: "A urmat optimizarea funcţionării activelor de pe cele două platforme industriale, Borzeşti şi Râmnicu Vâlcea, urmând a fi valorificate sinergiile luate în calcul în planul de afaceri, cele mai bune practici comerciale de pe cele două platforme, identificarea soluţiilor de implementare a planului de investiţii, integrarea şi modernizarea sistemului informatic".

Chimcomplex mai menţionează că toate proiectele de investiţii strategice, prevăzute în planul de afaceri, unde au fost alocate din bugetul intern un plafon de 115 milioane de euro pentru investiţii pe verticală, au fost deja demarate, termenul de finalizare al acestora fiind de doi ani.

Amintim că societatea Chimcomplex a achiziţionat integral cinci pachete de active (pachetele 1 - 5) şi unul parţial (pachetul 7), pentru suma de 127 milioane de euro. Activele preluate sunt: Pachetul Clorosodice, Pachetul Oxi-alcooli, Pachetul Polioli, Pachetul Servicii pe teren, Pachetul Vagoane şi parţial Pachetul VCM/PVC I. Activele includ: terenuri, clădiri, inves-tiţii în curs de execuţie, drepturi de proprietate intelectuală şi alte bunuri mobile reprezentând în principal utilaje, echipamente, tehnologii şi orice alte bunuri similare necesare procesului de producţie.

Pe lângă suma de 127 de milioane de euro, Chimcomplex a preluat probleme de mediu ce presupun investiţii de alte zeci de milioane de euro.

Chimcomplex este controlată de către omul de afaceri Ştefan Vuza, având o capitalizare la BVB de circa 1,17 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Mihai, n-ai aflat până acum că Oltchim n-a fost un combinat petrochimic??

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  CHIMCOMPLEX este "CU CAPITAL ROMANESC? "

  Actionar Actiuni Procent 

  CRC ALCHEMY HOLDING B.V. loc. AMSTERDAM NLD206.548.83287,7733 % 

  STATUL ROMAN PRIN AUTORITATEA PENTRU ADMINISTRAREA ACTIVELOR STATULUI loc. BUCURESTI jud. SECTOR 121.670.7799,2090 % 

  alti actionari / others7.101.0723,0176 %

  TOTAL235.320.683100 % 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria Bank
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS