DUPĂ SCRISOAREA GUVERNULUI NOSTRU CĂTRE S&P, ANUNŢATĂ DE PONTA, Stabilirea perspectivei de rating pentru România, amânată

Ziarul BURSA #Politică / 4 martie 2019

Cristian Socol a anunţat că Standard & Poor's urma să scadă în noaptea de vineri spre sâmbătă perspectiva de rating a ţării de la "stabilă" la "negativă", însă agenţia se va exprima peste două săptămâni

Ponta: "Teodorovici şi Vâlcov au transmis o scrisoare către Standard&Poor's, dând asigurări că vor modifica în maxim două săptămâni OUG 114"

La finalul săptămânii trecute, a izbucnit un scandal în jurul perspectivei de rating S&P asupra ţării noastre. Ideologul Cristian Socol a scris, joi seara, pe blogul lui, că Standard & Poor's urmează să anunţe scăderea perspectivei de rating a României de la "stabilă" la "negativă".

Socol a precizat: "Pentru că Guvernul a încercat să reducă viteza de creştere a dobânzilor la credite, să îngheţe preţul facturilor la energie şi gaze, să taxeze anumite profituri de monopol/duopol/oligopol cooperant, să solicite mai multe garanţii fondurilor de pensii private...ş.a. mâine (n.r. vineri) se va declanşa opţiunea nucleară împotriva lui. Radicalizarea poziţiilor părţilor implicate a condus, aşa cum am anticipat, la un joc loss-loss.

Presa scrie că principala agenţie de rating, Standard & Poor's, va anunţa scăderea perspectivei de rating a României de la «stabilă» la «negativă», din cauza introducerii taxei pe activele financiare ale băncilor/taxelor din sectoarele energie şi comunicaţii. Preşedintele Consiliului Fiscal anunţa încă din 22 februarie, în cadrul unui seminar desfăşurat la Predeal, posibilitatea unei asemenea decizii. Cu o probabilitate de 95% înţeleg că aşa va fi, România va trece de la perspectivă stabilă la una negativă. (...) Pe înţelesul tuturor, ce înseamnă deteriorarea perspectivei de rating? Simplu, se schimbă ochelarii cu care se vede evoluţia economiei româneşti şi dacă timp de 6 luni nu se întâmplă nimic de sens opus, se va scădea ratingul României".

Potrivit lui Cristian Socol, downgradarea perspectivei ratingului de ţară presupune costuri certe încă din prima zi - respectiv creşterea costurilor de finanţare, majorarea cheltuielilor bugetare, creşterea deficitului bugetar, reducerea ISD, reducerea veniturilor bugetare, creşterea dobânzilor şi deprecierea cursului de schimb al leului, probabila cădere a bursei. Incertitudinea va creşte, economia va merge cu frâna trasă. "Creşterea nivelului de bunăstare pentru români va fi probabil mai mică", apreciază ideologul.

În opinia specialistului, decizia S&P "este rezultatul aproape exclusiv al afectării intereselor anumitor sectoare private din România şi al argumentelor aduse în discuţie de reprezentanţii băncii centrale".

Despre această decizie, Socol a scris: "În primul rând aici se constată forţa lobby-ului bancar/energie/comunicaţii din România - una foarte puternică. Numai sistemul bancar are active de 451,1 miliarde lei în 2018, aproape jumătate din PIB ul României. Dacă mai punem şi celelalte industrii...Felicitări, lobby-ul pare să fi fost eficient.

În al doilea rând, cred că agenţia de rating face o mare greşeală din trei perspective.

Prima perspectivă - se ia o decizie certă de sancţionare a României când încă negocierile pe baza OUG 114 nu au fost finalizate. În mod normal, ar fi trebuit anunţată o astfel de decizie doar după finalizarea negocierilor şi intrarea efectivă în vigoare a taxelor, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria şi Polonia după ce a fost introdusă taxa bancară. În cazul în care prevederile OUG 114 vor fi relaxate şi negocierile se vor încheia cu bine, cine va plăti costurile reducerii perspectivei de rating a României? Cine va recupera aceste costuri şi de unde?

A doua perspectivă - o astfel de decizie dramatică în ceea ce priveşte încrederea în economia unei ţări, în condiţiile date, nu se ia doar pornind de la interesele anumitor sectoare private (cu profituri record de altfel în ultimii ani), ci ar trebui să se ia în mod substanţial pe baza deteriorării dramatice a fundamentelor economice - proces care nu există în realitate.

A treia perspectivă - cei care se plângeau de afectarea independenţei funcţionale şi instituţionale a politicii monetare pot sorbi cupa răzbunării (amară, probabil). Iată că se blochează mâinile autorităţilor fiscal - bugetare în ceea ce priveşte decizia de politică fiscal-bugetară. Legarea mâinilor autorităţilor decidente de politici fiscal bugetare este în totală contradicţie cu prevederile Tratatului Uniunii Europene care arată că politica fiscal bugetară este un instrument la dispoziţia statelor membre (competenţă exclusivă). Aderarea la Euro este pusă în pericol, acolo politica fiscal bugetară reprezintă principalul instrument de absorbţie a şocurilor asimetrice".

În replică, fostul premier Victor Ponta a scris, pa pagina sa de Facebook, că ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi consilierul premierului Darius Vâlcov, au transmis o scrisoare către Standard&Poor's, dând asigurări că vor modifica în maximum două săptămâni controversata ordonanţă 114/2018. Ponta a menţionat: "Se speră, astfel, ca decizia S&P să fie amânată; taxa pe activele bancare se reduce la un sfert, ROBOR rămâne ca până acum şamd".

La finele săptămânii trecute, Standard & Poor's a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la "BBB minus/A-3", perspectiva asociată urmând să fie anunţată în două săptămâni, potrivit unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Conform Agerpres, România a solicitat apel la decizia S&P privind perspectiva ratingului, iar agenţia a acceptat aceas­tă solicitare. S&P a stabilit că au fost îndeplinite condiţiile pentru un astfel de apel, în concordanţă cu politicile şi procedurile agenţiei. În consecinţă, S&P se va abate de la datele de publicare a ratingurilor din calendarul pe 2019 ca să rezolve acest apel. S&P intenţionează să rezolve această problemă în termen de două săptămâni.

Ratingurile României continuă să fie sprijinite de nivelul moderat al datoriei sale private externe şi publice şi perspectivele de creştere încă solide. În opinia S&P, eficacitatea instituţională a României rămâne slabă, totuşi, ceea ce constrânge ratingurile.

Deşi România continuă să beneficieze de pe urma poziţiilor solide fiscale şi ale rezervei externe, agenţia crede că adâncirea semnificativă a deficitelor fiscale şi externe ar putea în timp afecta aceste buffere (rezerva financiară), iar economia României ar deveni mai vulnerabilă la încetinirea creşterii.

Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a declarat sâmbătă, la un post tv, că solicitarea adresată de Guvern agenţiei de rating Standard & Poors's cu privire la modificare perspectivei pentru România, a fost necesară, pentru că ţara noastră nu are buget "din cauza preşedintelui Iohannis", ceea ce constituie o vulnerabilitate.

"Cred că a fost un demers corect, tocmai pentru a lăsa o perioadă de două săptămâni, astfel încât să vedem dacă bugetul va fi aprobat, pentru că şi acesta este un punct foarte important. Ştiţi că, la ora actuală, România, din cauza preşedintelui Iohannis, nu are buget şi acesta este un punct vulnerabil, atunci când agenţiile de rating evaluează situaţia unei ţări", a afirmat Vâlcov.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9709
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7216
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3650
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0224
Gram de aur (XAU)Gram de aur406.2521

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb