Editorial

14 mai 2015

Cultura abuzului

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 13 mai 2015

Cornel Codiţă

Autoritatea de a decide asupra altora, a vieţii şi a morţii lor, se află la rădăcina oricărei societăţi. La origini, ea nu este un atribut uman, ci aparţine ordinii divine; divinităţii întrupate, materializate. Există un moment al interacţiunii divin-uman în care această autoritate este transmisă oamenilor, dar nu ca un bun colectiv, nicidecum democratic, ci ca o foarte restrictivă favoare, rezervată unei persoane, "aleasă", menită să organizeze şi să conducă. Funcţiile tipice: "Capul încoronat" şi/sau "Marele Preot"!

Şase ani în pivniţă

CĂTĂLIN AVRAMESCUZiarul BURSA #Editorial / 12 mai 2015

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Războiul ar fi trebuit să se termine şi pentru ei, însă nu au avut noroc. Erau şase soldaţi germani, undeva în Polonia, lângă o localitate numită Babie Doly, la începutul lui 1945. Au ajuns la un buncăr. Este posibil să fi intrat pentru a-l jefui sau poate doar căutau, flâmânzi, ceva de-ale gurii. Trupele germane care se retrăgeau au dinamitat intrarea. Cei şase au rămas prizonieri înăuntru.

Fractura ascunsă

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 11 mai 2015

Cristian Pîrvulescu

Dincolo rezultatul alegerilor, confruntarea electorală din Marea Britanie de pe 7 mai este un bun exemplu de guvernare a minorităţii asupra majorităţii.

Ziua Victoriei în Europa

CĂTĂLIN AVRAMESCUZiarul BURSA #Editorial / 6 mai 2015

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Se împlinesc, pe 8 Mai, 70 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste. În Uniunea Sovietică, acest eveniment era sărbătorit pe 9 Mai, pentru că fusul orar diferit a făcut ca acordul de capitulare semnat la Berlin să intre în vigoare atunci când la Moscova era trecut deja de miezul nopţii.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

Impasul britanic

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 5 mai 2015

Cristian Pîrvulescu

Nu este deloc sigur că alegerile parlamentare de joi, 7 mai, din Marea Britanie, vor permite formarea unui guvern "puternic" şi stabil.

Nu pune mâna!

Cătălin AvramescuZiarul BURSA #Editorial / 28 aprilie 2015

Cătălin Avramescu

Circula cândva o glumă despre primul cosmonaut român. Respectivul, se pare, se întorsese din spaţiu cu o boală ciudată, de piele. Avea pe mâini nişte pete vineţii, pe care nici un doctor nu le putea explica şi despre care nici el nu putea (sau nu...

Interesul poartă fesul?

CRISTIAN PÎRVULESCUZiarul BURSA #Editorial / 27 aprilie 2015

CRISTIAN PÎRVULESCU

Într-o zi de sâmbătă, pe 24 aprilie 1915, 600 de personalităţi armene din Constantinopol erau asasinate din ordinul ministrului de interne Talaat Paşa, membru al guvernului otoman al aşa zişilor "juni turci".

Habent sua fata libelli

CORNEL CODIŢĂZiarul BURSA #Editorial / 24 aprilie 2015

CORNEL CODIŢĂ

Există locuri în lume, unde gestul de a cumpăra o carte este răsplătit cu o floare. Nu chiar în fiecare zi, e drept! Doar de Ziua Cărţii, în luna lui Prier.

Bătaia de joc

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 22 aprilie 2015

Cornel Codiţă

Acum mai bine de cinci mii de ani, lumea a integrat deplin maşinăriile organizaţionale în structura statală. Tot de atunci, funcţiile şi demnităţile publice au fost asociate cu puterea, prestigiul şi privilegiile.

Primăvara Otrăvită

Cătălin AvramescuZiarul BURSA #Editorial / 21 aprilie 2015

Cătălin Avramescu

Se împlinesc, zilele acestea, o sută de ani de la primul atac cu gaz letal din istorie. Pe 22 Aprilie 1915, armata germană din Flandra a deschis robinetele unor cilindri metalici. Nori grei de clor, galben-verzui, au fost duşi de vânt până în...

Mîndră-i corabia... dar unde-i cîrmaciul?

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 17 aprilie 2015

Cornel Codiţă

România aduce tot mai mult cu Olandezul Zburător. Fantomatica corabie a căpitanului Van der Decken, despre care nimeni nu ştie dacă pluteşte în derivă pe oceanele lumii sau navighează sub flamurile negre ale unui blestem care o ţine departe de...

Împăratul Romaniei

Cătălin AvramescuZiarul BURSA #Editorial / 15 aprilie 2015

Cătălin Avramescu

În titlul acestui editorial nu s-a strecurat o greşeală de tipar. Nu este vorba despre statul modern numit "România", ci despre Imperiul Bizantin, numit "Romania" de către locuitorii săi.

Lumină şi Înviere

CORNEL CODIŢĂZiarul BURSA #Editorial / 10 aprilie 2015

CORNEL CODIŢĂ

Ofensiva împotriva "statului laic" este însoţită de creşterea confuziei, din societatea românească, în jurul temelor complementare: religia ca materie de studiu şcolar, obligativitatea sau neobligativitatea studiului religiei în şcoală,...

Lumea nouă

CORNEL CODIŢĂZiarul BURSA #Editorial / 8 aprilie 2015

CORNEL CODIŢĂ

"Lumea nouă" este emblema, dar şi destinul Modernităţii. Puţine "presimţiri" au fost mai puternice şi, pe cît de puternice, pe atît de des repetate: "Stăm sub semnul naşterii lumii noi!"

Legea lui Engel

CĂTĂLIN AVRAMESCUZiarul BURSA #Editorial / 7 aprilie 2015

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Începem cu un indicator statistic. Procentul cheltuielilor alimentare din totalul veniturilor unei gospodării. În România, 43 la sută, la nivelul anului 2013. Altfel spus, într-o gospodărie tipică, aproape jumătate din buget se duce pe mâncare....

Delictul de democraţie

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 6 aprilie 2015

Cristian Pîrvulescu

În România, a critica "justiţia" a devenit o infracţiune. În numele "statului de drept" criticarea "justiţiei" - formulă de natură magică prin care se desemnează de ceva vreme acţiunile punitive al procurorilor - este...

Lucas Cranach cel Bătrîn - "Masacrul inocenţilor"

Masacrul inocenţilor

CORNEL CODIŢĂZiarul BURSA #Editorial / 3 aprilie 2015

CORNEL CODIŢĂ

Nici textul Evanghelistului Matei, nici edulcorata imagine creată pe pînza lui Lucas Cranach cel Bătrîn nu acoperă dimensiunile monstruozităţii.

Arta prădăciunii

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 1 aprilie 2015

Cornel Codiţă

"Nu puteţi să munciţi voi, cît putem fura noi" este motto-ul nimerit să stea pe pagina de căpătîi a caietelor din "Arta Prădăciunii".

Chestiunea românească

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 25 martie 2015

Cornel Codiţă

În realitatea dură a politicii internaţionale şi în cancelariile unde se face agenda acestei politici, "chestiunea românească" a redevenit subiect de actualitate.

Mici mărunţişuri

CORNEL CODIŢĂZiarul BURSA #Editorial / 20 martie 2015

CORNEL CODIŢĂ

În timp ce, pe pluta noastră politică, nebunii îşi iau în serios joaca de-a hoţii şi vardiştii, în jurul nostru, marea devine tot mai învolburată. Nu că ar fi careva în stare să facă ceva, dar poate e bine de ştiut!

Ultimul bilet

Cătălin AvramescuZiarul BURSA #Editorial / 17 martie 2015

Cătălin Avramescu

S-a întâmplat acum 30 de ani. Atunci mi-am luat ultimul bilet la o partidă de fotbal. Cred că era Cupa României, pe "23 August", nici nu mai ştiu exact...

Orele care ne lipsesc

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 11 martie 2015

Cornel Codiţă

Două instantanee aparent fără nici o legătură, intersectate de pura întîmplare, au explodat într-o lumină orbitoare. Abia aşa, orbi, începem să vedem!

Jocul găinii

Cătălin AvramescuZiarul BURSA #Editorial / 10 martie 2015

Cătălin Avramescu

Într-o secvenţă memorabilă din Rebel fără cauză (1955), James Dean este angajat într-o cursă dementă împotriva lui Corey Allen.

Grecia şi FMI: je t´aime... moi non plus...

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 9 martie 2015

Cristian Pîrvulescu

Pentru prima dată de la începutul aşa numitei crize greceşti, un oficial al FMI - şi nu unul oarecare, ci chiar un membru ales al Consiliului director al acestei instituţii, brazilianul Paolo Nogueira Batista - a spus public că "banii (pentru...

Ei... ne-am procopsit!

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 6 martie 2015

Cornel Codiţă

S-au luat americanii de gînduri! Ce e prea mult strică, şi-au zis ei! Despre dosarele de corupţie ale DNA-ului din România era vorba, dacă nu ştiaţi!

Învârtind hora

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 2 martie 2015

Cristian Pîrvulescu

Cunoaşterea realităţii pune serioase probleme de percepţie. Când vorbim despre o realitate economică, socială sau politică, despre ce vorbim? Lucrurile au devenit cu atât mai complicate cu cât atât noţiunea "realitate", cât şi cuvântul...

Efecte directe, indirecte şi colaterale

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 27 februarie 2015

Cornel Codiţă

Speriat de lanţul fără de sfîrşit al denunţătorilor şi de consecinţele incalculabile ale dezvăluirilor care se revarsă ca un potop peste lumea corupt-păcătoasă a României, Dumnezeu şi-a sunat şi el avocatul... aşa... preventiv!

Sărmana corupţie înfloritoare!

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 25 februarie 2015

Cornel Codiţă

Cînd nu visează la "guvernul său", Preşedintele Iohannis caută, şi chiar găseşte, cîte un prilej să iasă în public şi să dea cu bîta în prima baltă care-i iese în cale.

<< mai multe ştiri >>
Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1032
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5554
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0511
Gram de aur (XAU)Gram de aur463.9693

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo