Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

EDUCAŢIEConcursuri şcolare extraordinare şi percheziţii obişnuite

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură /

Concursuri şcolare extraordinare şi percheziţii obişnuite

Poliţia cercetează modul în care s-au desfăşurat mai multe concursuri şcolare, organizatorii fiind suspectaţi de evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi conflict de interese, prejudiciul fiind de peste 3.000.000 de euro. Dacă acuzaţiile se vor confirma, va fi mai greu să se spună în viitor că învăţământul nu aduce profit, mai ales când iniţiativa privată "căpuşează" fără probleme sistemul de stat.

Conform comunicatului Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) 210 poliţişti, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, au efectuat, ieri, 80 de percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţele Argeş, Ilfov, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Sibiu şi Buzău, într-un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi conflict de interese: "Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că bănuiţii au organizat concursuri şcolare, şi-au însuşit fondurile colectate din taxele de participare, nu au reţinut şi vărsat la bugetul de stat impozitele cu reţinere la sursă şi au înregistrat în contabilitatea fundaţiilor cheltuieli fictive.Prejudiciul produs prin săvârşirea infracţiunilor este estimat la 3,14 milioane de euro.În cauză au fost emise 48 de mandate de aducere pe numele mai multor persoane. Activităţile au fost desfăşurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informaţii". Conform unor surse din poliţie, percheziţiile vizează mai multe şcoli din Capitală şi din judeţele Argeş, Ilfov, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Sibiu şi Buzău, fundaţii, asociaţii, persoane fizice, o editură şi o revistă, "Arhimede", care se ocupă cu organizarea acestor concursuri.

Conducerea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti a precizat că nu are nicio legătură şi nicio o implicare în organizarea concursului "Arhimede", vizat de anchetă, şi a reamintit că la începutul acestui an şcolar a transmis o adresă tuturor şcolilor, în care se interzicea strict solicitarea unor sume de bani de la elevi sau părinţi pentru organizarea unor astfel de întreceri şcolare. Asociaţia Arhimede este suspectată de anchetatori că a organizat ilegal, în ultimul deceniu, concursuri în şcolile de stat, încasând de la fiecare elev participant 25 de lei, fără a plăti vreo taxă la stat. Schema funcţiona cu ajutorul a 40 de profesori din diverse zone ale ţării, aceştia colectau taxele de concurs cu toate că ştiau că acestea nu sunt avizate de Ministerul Educaţiei. Profesorii erau plătiţi în funcţie de numărul de elevi înscrişi în concurs, tocmai de aceea presiunile asupra elevilor şi părinţilor erau foarte mari.

Pe de altă parte, în mediul virtual mai mulţi părinţi au reacţionat, susţinând că aceste concursuri erau benefice şi că respectivele asociaţii şi fundaţii nu făceau decât să corecteze o deficienţă a sistemului de stat în ceea ce priveşte întrecerile şcolare, destinate în special elevilor din clasele 2- 4.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie