Electrica aniversează 10 ani de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti şi London Stock Exchange

F.D.
Piaţa de Capital / 26 iunie

Electrica aniversează 10 ani de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti şi London Stock Exchange

Electrica a făcut istorie pe data de 4 iulie 2014, prin lansarea celei mai mari oferte publice primare iniţiale (IPO) din palmaresul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), atrăgând aproape 2 miliarde lei (444 milioane euro). Aceasta a fost singura privatizare cu pachet majoritar realizată prin bursă şi singura listare din portofoliul statului român cu emisiune de noi acţiuni, consolidând poziţia companiei ca lider în sectorul energetic, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Chiar şi după 10 ani, IPO-ul Electrica rămâne cea mai mare ofertă publică primară iniţială din istoria pieţei de capital din România. Pentru a marca momentul, Alexandru Chiriţă, CEO Electrica, împreună cu echipa şi cu reprezentanţi ai autorităţilor şi ai pieţei de capital au deschis astăzi şedinţa de tranzacţionare.

"Este o mare onoare să celebrăm 10 ani de la listarea pe Bursa de Valori Bucureşti şi London Stock Exchange, un moment care credem că evidenţiază angajamentul nostru constant faţă de transparenţă, excelenţă şi sustenabilitate. Acest deceniu de realizări nu ar fi fost posibil fără încrederea şi sprijinul acţionarilor noştri, al partenerilor strategici, al clienţilor şi, mai ales, al echipei care munceşte cu pasiune pentru a transforma viziunea noastră în realitate. Privim cu încredere şi entuziasm către viitor, continuând să investim în tehnologii inovatoare şi să ne perfecţionăm serviciile, pentru a rămâne un pilon de bază şi un model de excelenţă al sectorului energetic din România", a declarat Alexandru Chiriţă, CEO Electrica.

În cei 10 ani de la listare, Electrica a înregistrat o creştere semnificativă, dublând numărul acţionarilor de la 7.000 în 2014, la peste 13.700 în 2024. De asemenea, fondurile de pensii din Pilonul II şi Pilonul III deţin împreună peste 24% din totalul acţiunilor, fiind al doilea cel mai mare acţionar după statul român. Până în prezent, tranzacţiile acţiunilor Electrica au totalizat aproximativ 6,2 miliarde de lei (din care aproximativ 4,62 miliarde de lei tranzacţii post IPO), reprezentând astfel 4,7% din lichiditatea înregistrată în ultimii 10 ani pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti. Aceste realizări au atras un portofoliu diversificat de investitori internaţionali, contribuind esenţial la promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă. Acţiunile Electrica fac parte din indicii principali ai BVB şi sunt incluse în indicii MSCI pentru Pieţe de Frontieră şi FTSE Russell pentru Pieţe Emergente.

"Listarea Electrica a reprezentat un moment de referinţă pentru Bursa de Valori Bucureşti şi pentru piaţa de capital locală, atât prin mărimea ofertei publice de la acea dată, cât şi prin evoluţia companiei la bursă din ultimul deceniu. Prin listarea principalelor companiilor energetice româneşti, autorităţile au pus bazele dezvoltării sectorului energetic local pe baza unor principii esenţiale ale pieţei de capital: încredere, transparenţă, aplicarea principiilor de guvernanţă corporativă. Piaţa de capital locală s-a transformat major în ultimii 10 ani, iar Electrica a făcut parte din această transformare", a declarat Adrian Tănase, director general BVB.

Electrica a obţinut performanţe financiare notabile, ceea ce a dus valoarea de piaţă actuală la peste 5,2 miliarde de lei, reflectând o creştere impresionantă de aproape 146% în ultimii doi ani - de la minimul istoric de 6,10 lei atins în septembrie 2022, la maximul istoric de 15 lei atins în iunie 2024.

Din perspectiva financiară, în cei 10 ani de la listare, Electrica a investit peste 6 miliarde de lei în modernizarea şi extinderea infrastructurii energetice, asigurând astfel servicii de înaltă calitate şi fiabilitate pentru clienţii săi. Compania a alocat 752 milioane de lei pentru achiziţionarea pachetelor minoritare în filialele de distribuţie şi furnizare şi peste 100 milioane de lei în proiecte de energie regenerabilă, respectându-şi astfel obligaţiile asumate prin IPO. În plus, Electrica a atras finanţări nerambursabile în valoare de un sfert de miliard de euro prin Fondul de Modernizare, cel mai mare volum de finanţări din domeniu.

Dividendele cumulate din această perioadă depăşesc 2 miliarde de lei, oferind un randament stabil şi atractiv pentru investitori, chiar şi în contextul fluctuaţiilor pieţei, cu excepţia ultimilor 2 ani. Acţionarii care au investit în IPO-ul din 2014 au beneficiat de un câştig agregat de peste 90%, din care 53,8% din dividende şi 36,4% din aprecierea acţiunilor, ceea ce înseamnă o rată de creştere compusă de 6,64% anual, în conditiile în care inflaţia medie anuală din această perioadă a fost de 3,96%.

Un alt aspect definitoriu în cei 10 ani este şi angajamentul faţă de guvernanţa corporativă şi responsabilitatea socială. Imediat după listare, compania a implementat un plan solid de acţiuni pentru guvernanţa corporativă, adoptând un cod etic şi diverse politici menite să asigure transparenţa şi integritatea. De asemenea, Electrica a fost pionier în publicarea Raportului de sustenabilitate începând cu 2016, înainte ca acesta să devină o cerinţă legală.

În colaborare cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Electrica a implementat măsuri de optimizare a activităţilor în toate segmentele sale, consolidând astfel practicile de guvernanţă corporativă şi responsabilitate fata de mediu şi comunitate. Sumele alocate pentru programele de responsabilitate socială au crescut exponenţial din momentul listării, reflectând angajamentul companiei faţă de mediu şi comunitate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Si tocmai "de ziua ei" ne-a facut un "cadou": a amanat plata dividendelor (era sa zic uriase...)

    Cind aveți de gând sa trimeteti facturile pentru plata de un an de zile nu le am mai primit cutate ca am trimes indexul lunar

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb