eToro avertizează asupra unei noi crize comerciale globale pe fondul revenirii tarifelor vamale

A.B.
Piaţa de Capital / 8 iulie, 15:02

eToro avertizează asupra unei noi crize comerciale globale pe fondul revenirii tarifelor vamale

Indicele „Teamă şi Lăcomie” (Fear & Greed) a atins pentru prima dată în acest an pragul de 78, semnalând intrarea în zona de „lăcomie extremă” pe pieţele financiare, potrivit unei analize realizate de Bogdan Maioreanu, analist eToro. Pe fondul acestei euforii bursiere, se conturează însă un nou val de incertitudine globală, determinat de iminenta reaplicare a tarifelor vamale americane.

La 9 iulie expiră perioada de suspendare de 90 de zile a tarifelor majorate, iar administraţia Trump este aşteptată să notifice partenerii comerciali cu privire la noile măsuri, care ar urma să intre în vigoare începând cu 1 august. Tarifele anunţate variază între 10% şi 70%, în funcţie de ţară şi de categorie de produse, vizând cu precădere economiile asiatice precum Japonia, Coreea de Sud şi Singapore.

„Până în prezent, doar câteva acorduri, cum ar fi cele cu Regatul Unit şi Vietnam, au fost încheiate. Companiile ar putea fi nevoite să îşi reorganizeze lanţurile de aprovizionare, iar acest proces necesită timp, know-how şi resurse semnificative”, explică Bogdan Maioreanu.

Noua politică tarifară americană presupune aplicarea unui tarif universal minim de 10%, dar multe ţări se confruntă cu niveluri mult mai ridicate. Măsurile vizează şi eliminarea transbordării - practica prin care bunurile chinezeşti sunt redirecţionate prin alte ţări pentru a evita tarifele directe. Acordul recent cu Vietnamul reflectă această abordare, introducând norme stricte de origine pentru a preveni evaziunea tarifară.

Impactul noilor tarife va fi resimţit la nivel global. Producătorii auto japonezi şi coreeni ar putea fi afectaţi de tarife de până la 35%, fiind forţaţi să îşi regândească prezenţa pe piaţa americană sau să transfere costurile către consumatori. UE negociază cu SUA un acord pentru menţinerea unui tarif mediu de 10%, faţă de propunerea de 17% aplicabilă produselor agricole.

Ţara noastră, ca parte a UE, ar putea resimţi efectele indirecte ale măsurilor. În 2024, exporturile româneşti către SUA s-au ridicat la 2,2 miliarde de dolari, reprezentând 2,5% din totalul exporturilor, cu accent pe produse industriale, echipamente de transport, îmbrăcăminte şi mobilier.

„Dacă nu va exista un acord până la 1 august, este de aşteptat ca UE şi alte mari economii să răspundă cu propriile tarife, escaladând conflictul comercial. Acest lucru ar putea frâna comerţul global şi afecta investiţiile şi planurile de afaceri”, avertizează Maioreanu.

Organizaţia Mondială a Comerţului estimează deja o contracţie de 0,2% a comerţului cu mărfuri în 2025, faţă de o creştere de 2,9% în 2024, cu o redresare timidă prognozată abia pentru 2026.

Deşi situaţia rămâne fluidă, imprevizibilitatea deciziilor politice de la Washington afectează în mod direct încrederea pieţelor. În ciuda optimismului prezent, fundamentele economice globale ar putea fi testate din nou în următoarele săptămâni.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3157
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4183
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8708
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.0847

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb