22 iunie 2012
 
Pentru gazdele turneului final al Campionatului European, Polonia și Ucraina, veștile sunt tot mai proaste în ceea ce privește partea financiară a întregii afaceri. Investițiile de miliarde sunt departe de a putea fi recuperate, de fapt acest lucru era știut din start, dar realitatea depășește și scenariile pesimiste. Dacă în Polonia numărul turiștilor s-a menținut în cote acceptabile, în Ucraina aceștia au fost mult mai puțini decât prevedeau estimările inițiale. Din nefericire, veștile proaste nu se opresc aici, eliminarea echipelor naționale ale Poloniei și Ucrainei încă din faza grupelor a făcut ca interesul "autohtonilor" pentru turneu să scadă des-tul de mult, fapt ce va reduce și mai mult încasările.
 
Polonezii au investit în acest turneu final aproximativ 20 miliarde de euro, stadioane (4,5 miliarde euro), hoteluri, aeroporturi (1,8 miliarde euro) și inclusiv în construcția unor autostrăzi care nu au fost terminate în timp util. Conform calculelor specialiștilor, în cele trei săptămâni ale turneului final Polonia ar urma să încaseze 500 de milioane de euro. Pe termen mediu, investițiile pentru Euro 2012, cele în infrastructură rutieră și ferată, vor susține creșterea economică a statului polonez. Ucrai-na a cheltuit 10,4 miliarde de euro în perioada 2008-2012 pentru Euro 2012. În cazul acestei țări se estima ca turiștii să cheltuiască undeva spre 400 de milioane de euro, dar estimările au fost mult prea optimiste, suma urmând să fie cu aproximativ 40% mai mică.
 
Tocmai de aceea gazdele sperau ca rezultatele sportive să fie unele de excepție, care să justifice oarecum uriașul efort economic. Lucrurile au stat însă foarte prost și din acest punct de vedere. În privința Poloniei, comentariile au fost mai puține, calificarea fiind pierdută "pe propriile picioare", în cea mai ușoară grupă a turneului. Cu excepția partidei cu Rusia, una de mare încărcătură, polonezii nu au reușit să se ridice la nivelul așteptărilor, remizând cu Grecia și pierzând lamentabil cu Cehia. În schimb, ucrainienii sunt extrem de supărați, mai ales din cauza arbitrajului din partida cu Anglia, unde au avut un gol perfect valabil care ar fi putut schimba soarta calificării. Foarte vehement a fost selecționerul Blohin: "Ce pot să mai spun sau să fac după o astfel de decizie a celor cinci arbitri, care s-au aflat pe teren și nu au văzut. Mingea a intrat 50 de centimetri în poarta englezilor, însă golul nu a fost validat. Care mai este rostul celor 5 arbitri? Am fost lipsiți de șansă. Nu a fost ziua noas-tră. Însă nu vreau să pun totul pe seama arbitrajului. În primul rând, vreau să-mi felicit jucătorii. Sunt mândru de echipa mea și de suporterii noștri. Am fost capabili să egalăm, însă arbitrul nu ne-a validat golul". Definitoriu pentru starea de tensiune a ucrainienilor este un episod petrecut imediat după meci. Deranjat de acuzele unui jurnalist, Oleg Blohin l-a invitat pe acesta la o confruntare "bărbătească" în afara sălii de conferințe: "Ridică-te și hai cu mine afară, să vorbim față în față, dacă ești bărbat". A fost nevoie de intervenția unui oficial UEFA pentru ca lucrurile să nu degenereze. 
 
  DAN NICOLAIE