Sursele de energie regenerabilă au reprezentat anul trecut 34% din consumul brut de electricitate în Uniunea Europeană, o uşoară creştere faţă de 32% în 2018, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), conform G4media.
Energia eoliană şi energia hidroelectrică au reprezentat peste două treimi din totalul electricităţii generate din surse regenerabile (35% fiecare). Restul de energie generat a fost din energia solară (13%), biocombustibili solizi (8%) şi alte surse de energie regenerabilă (9%).
Energia solară a fost sursa cu cea mai rapidă creştere, în 2008 reprezenta doar 1% din totalul electricităţii generate din surse regenerabile.
În rândul celor 27 de state membre UE, peste 70% din electricitatea consumată în 2019 a fost generată din surse de energie regenerabilă în Austria şi Suedia.
De asemenea, peste 50% din electricitatea consumată anul trecut a fost generată din surse de energie regenerabilă în Danemarca, Portugalia şi Letonia, iar peste 40% din electricitatea consumată în 2019 a fost generată din surse de energie regenerabilă în Croaţia, România şi Germania.
La polul opus, 10% sau mai puţin din electricitatea consumată în 2019 a fost generată din surse de energie regenerabilă în Malta, Cipru, Luxemburg şi Ungaria.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2021, 17:58)
inteleg ca asemenea tehnologii sunt dezvoltate pentru a se mentine in parametrii optimi bula ciclica a uraniului si a plutonului. dar panourile si eolienele dezvoltate pe termen lung sunt mult mai nocive.
Aceste tehnologii sunt mereu dezvoltate in trenduri si cicluri inflationiste de masa monetara dar can se intra in cicluri de achitari datorii atunci se reduc la minim toate costurile si speculatiile inutile in societate.
Cum este posibil ca de la 0,09 centi panou voltaic sa ajunga la 1,99 dolari in nici 20 de ani? Cu toate ca se fabrica mai multe, se polueaza mai mult si nu se recicleaza in mare parte mai nimic.
Sa vorbim si de eolienele ce nu sunt regenerabile, fibrele si substantele folosite sunt toxice mediului atat in momentul creeari cat si in ciclul de viata a lor!
Eolienele sunt ingropate in pamant unde au o rata exxxaaagggeeeerrraaatttaa de degradare de peste 1000 de ani, ca sa nu vorbim de sticla ce are 1 milion de ani.
Si avem pretentiea sa abera cau politici ce nu polueaza!
Exista mai multi derivanti poluanti astazi in lume sub tretexte ecologice decat acum 30 -50 de ani!
Tehnologia a a vansat atat de mult incat exista poluare si hormoni in tot ce ne inconjoara, dar totusi avem mediocritatea de a sustine politici ce nu polueaza.
Raport de risc beneficiu nu a exista in acest moment mai bun fata de energia nucleara, unde sunt avansari acerbe in fiziuni nucleare si a se dezvolta nucleuri cu consum foarte redus de energie, toate astea in timp ce la alti prosti se vand produse auxiliare chipurile care nu polueaza in timp ce baietii dezvlta in paralel alte treburi.
E bine ca unele puteri tin in frau anumite tari in a dezvolta tehnologi superioare, unde doar devin consumatoare de resurse contribuind la lantul comercial.
Va scrie un om care a lucrat in domeniul eolienelor si a panourilor solare.
La panouri e teapa pe fata (noroc cu cupoanele) caci venitul investit se amortizeaza greu sau inexistent fara cupoane, panourile necesita mentenanta indelungata iar cu rata inflatiei - a costurilor salariale - etc marginalul de profit este foarte mic.
Ca sa nu mai vorbim ca substantele folosite in fabricarea lor sunt foarte nocive pentru plamani, ochi si micro-organisme, atunci cand sunt incarcate chipurile pentru reciclare si sunt varsate din containere prin Arfica sau India.
Sa vorbim si de eolienele ce au costuri exagerate de reciclare dupa ciclul vietii de utilizare, motiv pentru care sunt ingropate ca gigantii in groape comune, lasand terenul scos din utilizare pe zeci de ani (riscand sa se surpe pana la aplatizarea lui) fara a se putea revalorifica sub alte forme.
Sa vorbim de baterii si de poluarea mediului, sa vorbim ca fiecare pachet nu time peste 100 de cicluri de incarcare si descarcare corect la o eficienta de 80%.. unde dupa acest ciclu rata de retentie cade la 50- si 20%.
E bine ca se dau de munca pe alte continente, continente unde se polueaza masiv, pentru a se vinde la noi in tara produsele care chipurile nu polueaza; dar au poluat in procesul de fabricare.
Ha sa lasam mediocritatea si sa punem articole cu date concrete.
bursa ro un site ce vad ca e tot mai mult cancan si divertisment si nu are treaba cu economia reala.