Creşterea impozitului pe dividende la 16%, aplicabilă din 1 ianuarie 2026, riscă să provoace reacţii rapide din partea pieţei şi să genereze o migraţie masivă spre alte forme de venituri mai puţin impozitate, avertizează Alex Milcev, partener şi lider al departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică din cadrul EY România, într-un punct de vedere transmis pe 10 iulie.
După ce, în ultimii ani, cota de impozitare a dividendelor a fost majorată treptat de la 5% (în 2016) la 8% (în 2023) şi 10% (din 2024), revenirea la nivelul de 16% aminteşte de perioada pre-2015 şi contravine promisiunilor de stabilitate fiscală. Mai mult, în contextul în care toate celelalte venituri (salarii, chirii, dobânzi, câştiguri de capital) rămân impozitate cu 10%, măsura creează o distorsiune fiscală evidentă.
„Este foarte probabil ca mulţi contribuabili să opteze pentru forme alternative de remunerare, precum dobânzile la împrumuturile acordate firmelor proprii, care rămân taxate cu doar 10%. Această tendinţă este firească în lipsa unei abordări echilibrate şi poate reduce semnificativ veniturile bugetare estimate de guvern”, explică Alex Milcev.
Acesta subliniază că măsura a fost asumată fără o analiză de impact clară şi fără consultare reală cu mediul de afaceri, în ciuda faptului că afectează direct comportamentul antreprenorial. Rămâne de văzut dacă autorităţile vor folosi perioada rămasă până la finele lui 2025 pentru o eventuală revizuire a deciziei sau dacă impozitul majorat va deveni încă un stimulent pentru arbitraj fiscal.
Punctul de vedere integral a fost transmis de EY România prin Anda Huţanu, în data de 10 iulie 2025.