Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a îmbunătăţit astăzi ratingul de ţară al Greciei, de la B- la B, cu perspectivă în continuare stabilă, datorită îmbunătăţirii performanţelor economice şi fiscale ale ţării, informează Bloomberg.
Totuşi, ratingul rămâne în categoria "junk", nerecomandată pentru investiţii, un calificativ B fiind cu cinci trepte sub nivelul "lower medium grade", minimul recomandat investitorilor, a cărui primă treaptă este BBB-.
"Grecia a atins un excedent primar în 2013, o condiţie-cheie în programul convenit cu UE şi FMI", transmite Fitch, adăugând că anul trecut statul elen a înregistrat un excedent primar ajustat de 0,8% din PIB, indicator care, în acest an, va continua, probabil, să crească până la 1,4% din PIB.
"Reducerea deficitului Greciei în ultimii patru ani a fost una remarcabilă, raportul deficit/PIB coborând cu 14 puncte procentuale. Odată cu finalizarea celei mai dificile faze a procesului de ajustare, ratingul Greciei este mai puţin sensibil la crize politice", mai scrie Fitch într-un comunicat.
Duminică, în Grecia urmează să aibă loc alegeri locale în paralel cu cele europarlamentare. Ţara a declanşat în 2009 criza datoriilor suverane din Europa, dezvăluind că deficitul său bugetar urcase până la 15% din PIB. Statul elen urmează să revină pe creştere economică după şase ani de contracţie, Fitch aşteptându-se ca în acest an PIB-ul Greciei să înregistreze o creştere de 0,5%, apoi de 2,5% anul viitor.
Totodată, Fitch a îmbunătăţit plafonul de ţară al Greciei la BB (a doua treaptă sub nivelul de investiţii), pe fondul reducerii riscului ieşirii ţării din zona euro, cumulată cu redobândirea accesului pe pieţele financiare externe atât a statului elen, cât şi a sectorului privat.
Perspectiva stabilă asociată ratingului Greciei înseamnă că Fitch nu are de gând să o modifice în următoarele trimestre, mai punctează Bloomberg. Cu toate acestea, printre elementele care ar putea conduce la o acţiune pozitivă de rating se numără: o revenire economică solidă, un excedent bugetar primar de 4% din Produsul Intern Brut şi ieşirea cu succes din programul convenit cu UE şi FMI. În sens invers, o acţiune negativă de rating ar putea fi adoptată dacă o criză politică internă sau deteriorarea relaţiilor cu creditorii vor pune sub semnul întrebării dorinţa Greciei de continuare a ajustării fiscale şi structurale.