Florin Drăgan, rectorul UPT: "Implementarea impozitului progresiv ar putea duce la un exod al specialiştilor"

S.B.
Miscellanea / 31 iulie

Florin Drăgan, rector UPT

Florin Drăgan, rector UPT

Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, lansează un avertisment ferm în legătură cu riscurile majore asociate cu introducerea impozitului progresiv pe salarii. El a subliniat că o astfel de măsură, fără o pregătire şi consultare adecvată, ar putea avea consecinţe devastatoare asupra unor domenii esenţiale pentru economia României.

"În ultimii ani unele companii au reuşit să atragă în România activităţi de cercetare-dezvoltare, cu valoare adăugată. Specialiştii din domenii cu salarii mari, cum sunt IT-ul şi ingineria, ar putea fi descurajaţi să rămână în ţară. Introducerea impozitului progresiv, în condiţiile actuale, ar putea motiva mulţi profesionişti să caute alternative fiscale mai favorabile. Deja, multe firme nu au reuşit să compenseze pierderile salariale cauzate de eliminarea scutirilor de impozit, iar o nouă povară fiscală ar agrava situaţia. Piaţa suferă la ora actuală în zona IT&C, mai ales în zona entry level. Poate creşte numărul specialiştilor care vor lucra direct cu firme de afară, prin firmă proprie, sau chiar emigrarea, aspecte ce pot face anumite companii să părăsească România", a declarat Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

În momentul de faţă, în România, sunt în derulare investiţii importante în infrastructură şi digitalizare, prin fonduri europene sau prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Astfel că piaţa are nevoie de specialişti în inginerie sau construcţii, atât în mediul privat, cât şi în sectorul public. În aceste domenii oamenii bine pregătiţi, cu experienţă, au salarii mari şi vor fi cei mai afectaţi de un eventual impozit progresiv.

"Deciziile politice luate pe termen scurt afectează grav companiile care au nevoie de stabilitate pentru planificarea bugetelor şi a investiţiilor. Este necesară o consultare reală cu asociaţiile patronale şi organizaţiile relevante pentru a lua decizii informate, bazate pe date certe. Mediul economic are nevoie de predictibilitate şi stabilitate pentru a atrage şi a păstra investiţiile. Lansarea în spaţiul public a unor scenarii de către politic probabil are un rol de a obişnui populaţia, dar daunează mediului economic. În plus, tot mai rar pare ca ne bazăm pe date certe, ceea ce clar nu e un mod de lucru din secolul XXI. Lipsa aceasta de dialog sau ignorarea semnalelor din mediul economic nu conduce la noi investiţii", a atras atenţia rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

Necesitatea unei reforme a administraţiei publice şi a unor politici demografice pe termen lung

Florin Drăgan a subliniat importanţa unei reforme administrative care să reducă costurile aparatului de stat înainte de a discuta despre impozitul progresiv. "O reformă administrativă reală ar trebui să fie prioritară pentru a reduce costurile şi a eficientiza funcţionarea statului. De asemenea, este crucial să discutăm despre politici demografice eficiente, având în vedere că natalitatea a scăzut dramatic. Fără o strategie pe termen lung, nu vom putea susţine nici măcar nivelul actual de venituri la bugetul de stat", a spus Drăgan.

Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică arată că în 2023 s-au născut în România numai 155.418 copii, în timp ce în 1990 se năşteau peste 310.000. Acest lucru duce automat la un bazin de selecţie mai mic pentru universităţile din ţară, dar şi la un număr mai mic de specialişti care intră în piaţa muncii.

"Scăderea natalităţii coroborată cu un exod al specialiştilor ne îndreaptă spre situaţii în care companiile nu mai au cu cine lucra. În ultimii 4 ani scăderea natalităţii la nivelul întregii ţării este de aproape 30%, iar în primele luni din 2024 a continuat să scadă. Avem judeţe în regiune cu o scădere de 36% în 3 ani. Muncitori necalificaţi pot fi aduşi din ţările asiatice, însă specialiştii sunt mai greu de adus şi de integrat în piaţa muncii. Consider că avem nevoie de politici şi reforme serioase, pe termen lung. De altfel, trebuie să încurajăm natalitatea în toate păturile sociale, nu doar în cele sărace. Pe lângă aceasta, tinerii din oraşele mari au nevoie să ştie că viitorii lor copii au acces la o grădiniţă, la o şcoală dotată şi la un sistem de sănătate profesionist, deci trebuie lucrat în mai multe direcţii", a continuat Florin Drăgan.

În prezent, doar câteva ţări din Europa de Est au o cotă unică de impozitare, iar cele din vestul Europei au un impozit progresiv. Numai că în prezent un salariat român rămâne cu 57% din venitul total, în timp ce media europeană este de aproape 65%.

"Nu sunt împotriva impozitării diferenţiate, dar deciziile trebuie luate pe un orizont de timp mai mare. De altfel, statul trebuie să demonstreze mai întâi că are grijă de cheltuielile sale. Nu poţi discuta de impozit progresiv înaintea unei reforme administrative, atât de necesară de multă vreme. În plus, o formă de impozitare progresivă, însă cu măsuri concrete de creştere a natalităţii, poate fi mult mai bine primită de către populaţie", a încheiat Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. unde?

    se duce si singur ...demografic..."natural"...

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5814
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2774
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9156
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.9928

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb