Fondul Proprietatea vrea o listare duală petru Hidroelectrica

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 31 martie 2022

Fondul Proprietatea vrea o listare duală petru Hidroelectrica

Călin Meteş, Deputy Portfolio Manager al Fondului Proprietatea: "Obiectivul nostru este de a realiza listarea Hidroelectrica până în trimestrul al patrulea al anului 2022"

În calitate de acţionar vânzător, Fondul intenţionează să se asigure că cel puţin 50% dintre acţiuni vor fi alocate investitorilor de la BVB, conform Franklin Templeton

Se estimează că Hidroelectrica va fi cea mai mare companie de la BVB şi unul dintre cei mai mari producători de energie electrică listaţi pe oricare dintre bursele europene, potrivit administratorului FP

Fondul Proprietatea (FP) vrea o listare duală pentru Hidroelectrica, după cum reiese dintr-un comunicat al Franklin Templeton, administratorul FP, publicat astăzi după ce acţionarii producătorului de energie au aprobat listarea companiei.

Călin Meteş, Deputy CEO Franklin Templeton Bucureşti şi Deputy Portfolio Manager al Fondului Proprietatea, a declarat: "Aprobarea iniţierii demersului de listare a Hidroelectrica este o evoluţie pozitivă pentru Fond, pentru companie şi pentru România şi dorim să salutăm decizia favorabilă luată de Ministerul Energiei. Listarea Hidroelectrica va fi un moment istoric pentru România şi pentru Fondul Proprietatea. Am depus eforturi constante pentru a realiza această listare încă de la începutul mandatului nostru ca administrator de fond al Fondului Proprietatea. Acum suntem în măsură să accelerăm pregătirile şi să începem, în următoarele săptămâni, selecţia consorţiului de bănci de investiţii şi de consultanţi care vor sprijini eforturile de listare. Credem cu tărie că performanţa Hidroelectrica din ultimul deceniu, de la insolvenţă la profituri record, şi perspectivele favorabile pentru viitor se vor reflecta într-o evaluare atractivă a companiei. În funcţie de condiţiile de piaţă existente la momentul respectiv, obiectivul nostru este de a realiza listarea Hidroelectrica până în trimestrul al patrulea al anului 2022."

Pentru a asigura succesul acestei listări, care promite să fie o tranzacţie de referinţă în actualul context european, punctul nostru de vedere, în calitate de acţionar vânzător, este că ar trebui urmărită o listare duală a Hidroelectrica: atât la Bursa de Valori Bucureşti, ca piaţă principală, cât şi pe o piaţă secundară internaţională adecvată, cum ar fi Bursa de Valori de la Londra (London Stock Exchange), având în vedere legăturile existente ale diverselor companii româneşti listate pe această piaţă. O listare duală va contribui la asigurarea faptului că listarea va fi accesibilă pentru un grup cât mai larg de investitori şi va crea un mediu în care adevărata valoare de piaţă a Hidroelectrica va fi pe deplin realizată. Listarea duală are potenţialul de a consolida statutul Hidroelectrica drept cea mai valoroasă companie românească, publică sau privată. Consorţiul care va fi contractat în cadrul procesului de listare ne va consilia inclusiv în ceea ce priveşte oportunitatea şi alegerea pieţei adecvate pentru listarea secundară, însă ne aşteptăm ca opiniile noastre să fie confirmate, se arată în comunicat.

Deşi Fondul susţine pe deplin listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti ca piaţă principală, Franklin Templeton subliniază motivele cheie pentru care o listare duală este puternic recomandată, din punctul de vedere al Fondului:

⦁Cu o dimensiune a tranzacţiei aşteptată să ajungă la o valoare potenţială de peste 2,3 miliarde USD sau 10,4 miliarde de lei (pentru o participaţie de 15%), se estimează că Hidroelectrica va fi cea mai mare ofertă publică iniţială şi listare (IPO) din istoria unei companii româneşti, depăşind de câteva ori valoarea IPO-ului Electrica (604 milioane dolari, dublu listat la BVB şi LSE) şi de peste zece ori valoarea celui mai mare IPO realizat exclusiv la BVB (DIGI Communications - 204 milioane dolari). Chiar şi conform standardelor europene şi internaţionale, oferta şi listarea Hidroelectrica este considerată o tranzacţie de dimensiuni foarte mari.

⦁Conform feedback-ului preliminar primit de la bănci, bazat pe experienţa IPO-urilor anterioare, pentru companii de dimensiunea şi cu profilul Hidroelectrica, pentru a realiza o listare de succes care să valorizeze corect compania şi să susţină evoluţia preţului acţiunilor post-listare, valoarea cumulată a ordinelor plasate de investitori ar trebui să fie de cel puţin două-trei ori mai mare decât dimensiunea listării efective - ceea ce înseamnă generarea unei cereri brute de peste 6,9 miliarde de dolari (31,2 miliarde de lei).

⦁Listarea duală a Hidroelectrica este esenţială pentru a obţine listarea a 15% din acţiuni. În absenţa unei listări duale, principalul risc este acela că dimensiunea tranzacţiei ar trebui redusă, ceea ce ar genera un impact negativ asupra valorii companiei şi asupra evoluţiei ulterioare a preţului acţiunilor după listare.

⦁În calitate de acţionar vânzător, Fondul intenţionează să se asigure că cel puţin 50% dintre acţiuni vor fi alocate investitorilor de la BVB.

⦁Principalii beneficiari ai unei evaluări mai mari a Hidroelectrica, realizată prin listarea duală vor fi Guvernul României, în calitate de acţionar majoritar al companiei, acţionarii Fondului Proprietatea, inclusiv cei 8.000 de acţionari individuali români ai Fondului, precum şi fondurile de pensii din România, care au peste opt milioane de contribuabili. De asemenea, o listare duală ar atrage mai multe companii private să se listeze la BVB şi va duce cel mai probabil la creşterea evaluărilor pentru celelalte companii importante listate deja la BVB.

⦁O listare duală de succes va ajuta Guvernul României să îndeplinească cerinţa prevăzută în Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR), şi anume listarea unei participaţii de cel puţin 15% din Hidroelectrica până la 30 iunie 2023.

⦁Listarea duală va sprijini, în mod cert, tranziţia aflată în curs de desfăşurare către statutul de piaţă emergentă a BVB; aşa cum s-a dovedit în cazul listărilor duale ale Romgaz, Electrica şi Fondul Proprietatea, lichiditatea se transferă în timp către piaţa principală, care, ca urmare a structurii propuse de Fondul Proprietatea pentru acest IPO, va fi BVB.

⦁Listarea duală va aduce Hidroelectrica în atenţia unui număr mare de bănci de investiţii internaţionale care îi vor urmări evoluţia financiară prin intermediul activităţii de cercetare în investiţii şi analiză financiară, în timpul şi după listare. Aceste rapoarte de analiză vor contribui la o mai bună înţelegere a evoluţiei companiei şi, pe cale de consecinta, a pieţei de capital din România, ceea ce va duce la o creştere a încrederii şi a evaluării. Se estimează că Hidroelectrica va fi cea mai mare companie de la BVB şi unul dintre cei mai mari producători de energie electrică listaţi pe oricare dintre bursele europene, fiind astfel foarte vizibilă.

⦁Un eveniment unic al pieţei de capital în domeniul energiei regenerabile din Europa, IPO-ul Hidroelectrica ar putea genera interes din partea unor categorii foarte largi de investitori, dincolo de investitorii care sunt în mod natural interesaţi de România sau de regiune, şi ar aduce o acoperire mediatică internaţională extinsă atât pentru Hidroelectrica, cât şi pentru România, prin intermediul presei globale.

⦁În cele din urmă, listarea duală a Hidroelectrica ar trebui privită atât ca o decizie tehnică pentru a asigura succesul listării şi pentru a minimiza riscurile aferente, fiind o oportunitate de a atrage noi investitori în companiile româneşti, cât şi ca un angajament puternic privind deschiderea mediului de afaceri românesc către investiţii internaţionale.

Marius Dan, Director General Adjunct Franklin Templeton Bucureşti, a adăugat: "Noi, ca echipă locală a Franklin Templeton, suntem extrem de mândri de contribuţia noastră la dezvoltarea Bursei de Valori Bucureşti din ultimii unsprezece ani - am finalizat tranzacţii de peste 1,5 miliarde de dolari din portofoliul Fondului şi am petrecut peste 1.500 de zile pe drum, întâlnindu-ne cu investitori, prezentându-le povestea Fondului Proprietatea, precum şi progresul şi reformele care au loc în România. Decizia de astăzi a acţionarilor Hidroelectrica ne permite să iniţiem demersul de listare şi, având în vedere dimensiunea mare a tranzacţiei şi povestea unică a Hidroelectrica, credem că o listare duală ar fi cea mai bună variantă. Vedem listarea duală a Hidroelectrica ca fiind punctul culminant al tuturor eforturilor noastre de până acum şi o oportunitate de a plasa România pe radarul global al tuturor investitorilor instituţionali, iar admiterea la tranzacţionare pe o piaţă secundară internaţională adecvată va fi o dovadă suplimentară a faptului că Hidroelectrica aderă la cele mai stricte standarde internaţionale de guvernanţă corporativă."

Daniel Naftali, Deputy Portfolio Manager Franklin Templeton Bucureşti şi membru al Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, a concluzionat: "Aceasta este o oportunitate unică pentru România de a fi în lumina reflectoarelor internaţionale şi de a menţine o vizibilitate semnificativă la nivel internaţional chiar şi după listare, deoarece Hidroelectrica va fi unul dintre cei mai mari producători de energie electrică listaţi pe oricare dintre bursele europene şi cea mai mare companie de pe Bursa de Valori Bucureşti. Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu managementul companiei, cu Guvernul României şi cu echipele de consultanţi pentru a realiza cea mai reuşită listare a unei companii româneşti".

Fondul Proprietatea îşi exprimă încrederea că Ministerul Energiei, în calitate de acţionar majoritar al Hidroelectrica, va analiza în continuare recomandarea Fondului pentru o listare duală a Hidroelectrica, se mai menţionează în comunicat, adăugându-se: "Considerăm că o decizie privind locul de listare secundară ar trebui luată într-o adunare ulterioară a acţionarilor Hidroelectrica, pe baza recomandării venite din partea consorţiului de bănci de investiţii şi din partea consultanţilor care vor asista în acest proces".

Pe de altă parte, alţi actori ai pieţei noastre susţin că listarea producătorului de energie doar la BVB ar aduce avantaje mai mari pentru majoritatea stakeholderilor.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Haideți că atât ați lăudat Hidroelectrica că imediat o faceți să valoreze cat jumătate din PiBul României! Daca se listează la un PER de 15-25, nu prea va fi atractiva! Sunt alte companii la BVB nu așa trâmbițate care au PER sub 10 și chiar mult mai interesante! De ce nu ziceți că FP a stors ani la rând profitul Hidroelectrica iar acum când știu că această companie se degradează repede cu ea pe bursă! De ce nu ziceți că mai toate lacurile de acumulare nu sunt drenate și majoritatea sunt intr.un grad avansat de colmatare?! Așa i că nu dă bine ptr viitorii prosti investitori care sa cumpere de la voi la suprapreț?!

    1. Statul a cam stors Hidroelectrica că a fost de acord cu solicitările FP de dividende. Ce contează un PER mic daca compania nu da dividende și nici nu are perspective de creștere. Uită-te la Compa. PER mic, dar dividende ioc, acțiunea stagnează și dezvoltare din părți. La Hidro e altceva pentru că în ultimii ani a plătit dividende tot profitul. In cazul asta PER-ul nu e exagerat. Poate că e puțin supraevaluată dar o sa cumpere fondurile de pensii puternic. FP știe că are cerere, că e un moment excelent de listare pentru că prețurile energiei sunt foarte mari și pedalează pe asta.

      Vezi TLV, și SNG, care au PER sub 10 mult și dau dividende f bune!

    Cred ca o sa fie undeva la 80-90 lei actiunea!

    1. Pai daca 15 % din companie, adica 66.000.000 actiuni din totalul de 441.500.000 actiuni costa 10 miliarde de lei, iese la 150 de lei actiunea ! Daca ar fi o evaluare la 7 miliarde de lei atunci iese 102 lei actiunea. Calculat la profitul net de 2,9 miliarde lei de anul trecut si 3 miliarde lei bugetat pe anul 2022, la prima evaluare iese PER 22,7 in al doilea caz PER 15,5. Deci oricum o iei, tot e supraevaluata, raportat la alte companii de la BVB, gen SNG, SNP, TLV si BRD care toate au PER sub 10, COTE are PER 12 si SNN are PER 13.

    FP va vinde tot pachetul de 20 la sută la Hidroelectrica. E listarea care chiar ar conta pentru BVB că să devină cu adevărat piata emergenta, adică nivel 2 la FTSE și emergenta la MSCI. Asta contează

    Ar fi bine sa-si scoata din cap listarea duala. Ei sunt administratori, deci fac ce le spune actionarul majoritar. Si sunt si minoritari, cu doar 20%. Si pe deasupra, nu sunt nici romani.

    Deci se pare c-au uitat sa intrebe cum sa procedeze. Or fi ei admini, dar nu le stiu ei pe toate.

    1. Si inca ceva: IPO-ul are trebui sa fie adresat 80-90% populatiei, romanilor si doar restul firmelor. Strainilor - 0. Daca vor strainii, sa faca bine sa-si deschida cont la un SSIF.

      Doar asa facuta va fi o listare de succes. Datorita evaluarii (indiferent prin ce metoda) sau a comparatiilor cu Verbund/etc, aceasta poate fi o Cuponiada 2.0.

      Din pacate, pana acum la celelalte IPO-uri ale companiilor de stat, retailul a primit doar 15-20 % din actiuni, restul de 80-85 % a mers la insititutionali, ar fi bine sa se aloce mai mult pentru retail, dar nu cred....

      Investitorii trebuie sa inteleaga ca Fondul Proprietatea este al actionarilor acestuia si in consecinta trebuie urmarite interesele acestora. Fondul Proprietatea a reusit sa aduca pretul actiunii in apropierea activului net. Da, este un moment bun sa vanda actiunile Hidroelectrica, pentru ca a fost un an exceptional. Insa vanzarea o fac pentru actionarii FP, nu pentru statul Roman sau pentru investitorii de la BVB.

      Corectie: investitorii NU trebuie sa inteleaga ce zici tu.

      Mai degraba e invers: FP sunt minoritari la Hidro, asa ca fac ce face orice minoritar: intreaba. Nu cere, nu spune, nu pretinde.  

      Si inca ceva: FP nu a functionat niciodata cum zici tu, pentru simplul motiv c-au aparut celebrii avocati-samsari, care au cumparat drepturile unora pe bani de tigari. Deci acum trebuie respectat interesul actionarilor si atunci nu trebuia? Vezi ca macane.... 

      Asta ca sa nu mai zic ca s-a si vandut registrul FP, au fost destui actionari despagubiti care au primit vizite inopinate acasa de la mari smecheri cu bani, sa le cumpere actiunile. Adica ha ha

    Hidroelectrica este o companie care vinde de 6 mld pe an pe care FP o are în activ la o valoare exagerată. Ea nu face 45 mld. lei, in contextul in care este o companie de utilități controlata de stat, deci supusă atât unui risc reglementativ cât și unuia politic.

    Nu donmilor Franklin Templeton, investitorii romani nu doresc o listare duala. Fondul Proprietatea a primit de la Statul Roman un cal de dar, voi ca administratori il cautati la dinti si spuneti, nu aveti voi bani pentru calul acesta.

    Apoi incepeti cu ''ameteala'', ca trebuie sa fie un ''buluc'' la subscreiere de 2-3 ori mai mare decat dimensiunea listarii(jocuri de glezne ca sa fie bine), ca interes din partea unor categorii de investitori, analize, mediatizare. vizibilitate si alte ''trompete''. 

    Domnilor FT sunteti de ceva vreme pe la noi, stiti ca sunt bani in Romania pentru listarea Hidroelectrica, chiar si de 2-3 ori mai mult iar voi faceti-va treaba pentru care sunteti platiti. Acele categorii de investitori invocate si interesate de Romania pot cumpara tot pe mana voastra, dar de la Bucuresti. Interesul nostru este sa evoluam noi, nu sa le facem burta si mai mare altora. 

    Iar voi, Asociatia Brokerilor si voi B.V.B. acum trebuie sa le aratati investitorilor romani de ce stati pe fotoliile pe care stati.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb