FP a bugetat pentru anul următor un profit de 487 milioane lei, la jumătate faţă de acest an

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 octombrie 2014

FP a bugetat pentru anul următor un profit de 487 milioane lei, la jumătate faţă de acest an

Fondul Proprietatea (FP) a bugetat pentru anul următor un profit net de 487 milioane de lei, la jumătate faţă de câştigul estimat pentru anul în curs, care a fost revizuit în creştere cu 80%, la 956,8 milioane de lei, transmite Mediafax.

Anterior, Fondul anticipa pentru anul acesta un câştig de 534,5 milioane de lei.

Bugetul de venituri, cheltuieli şi investiţii pentru anul 2015 a fost întocmit în luna august 2014, în ipoteza că, începând din 1 ianuarie 2015, Stadardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) vor deveni standardele de contabilitate oficiale în România, se arată în documentele pregătite pentru AGA, convocată pentru 19 noiembrie.

Previziunile pentru anul 2014 includ informaţiile financiare efectiv înregistrate pentru perioada de şapte luni încheiată la 31 iulie şi previziunile pentru ultimele cinci luni ale anului 2014.

Fondul Proprietatea a anunţat, la mijlocul lunii octombrie, că profitul a coborât la nouă luni sub 1 miliard de lei, la 984,5 milioane de lei (221,3 milioane de euro), după o scădere de 26 de milioane de lei pe parcursul lunii septembrie, însă rămâne aproape dublu faţă de primele nouă luni ale anului trecut.

Profitul Fondul Proprietatea a atins un nivel record de 1,064 miliarde de lei la şase luni, dar a coborât în luna iulie cu 50 de milioane de lei şi cu 6 milioane de lei în luna august.

Fondul a bugetat pentru anul următor şi venituri în scădere cu 13%, la 598,3 milioane de lei, comparativ cu 688,35 milioane de lei, cât estimează pentru anul în curs. În acest an, Fondul a înregistrat venituri nebugetate de 417 milioane de lei.

Veniturile nebugetate au rezultat, în cea mai mare parte, dintr-un câştig net din vânzarea participaţiilor de 385,6 milioane de lei. De asemenea, Fondul a înregistrat un beneficiu de 30 de milioane de lei din reversarea provizioanelor şi ajustărilor pentru depreciere.

În luna iunie 2014, Fondul a vândut 4,99% din acţiunile Romgaz (SNG) pentru 644,6 milioane lei. Fondul şi-a redus astfel participaţia la Romgaz de la 15% la 10,01%. O lună mai târziu, Fondul Proprietatea a cedat participaţia de 13,5% deţinută la Transelectrica (TEL) printr-un plasament privat, pentru 212,7 milioane lei.

Veniturile din dividende ar urma să se situeze anul următor la 598,27 milioane de lei, în scădere cu 10,7% faţă de 669,78 milioane de lei preconizat pentru anul în curs. În comparaţie, încasările din dobânzi s-ar cifra în 2015 la 29.951 lei, cu mult sub 18,56 milioane de lei în acest an.

Scăderea veniturilor din dobânzi în bugetul anului 2015 este urmarea reducerii soldului mediu estimat al activelor purtătoare de dobândă, lichidităţile disponibile fiind anticipate a fi utilizate pentru distribuţiile către acţionari în 2015, inclusiv pentru răscumpărările de acţiuni proprii, se arată în materialul de prezentare a bugetului Fondul Proprietatea aferent anului 2015.

Fondul estimează că în 2015 va avea loc o distribuţie anuală către acţionari sub forma unei returnări de capital. Capitalul social al Fondului ar urma să fie redus cu 0,05 lei pe acţiune, fondurile rezultate fiind returnate acţionarilor, după o operaţiune similară derulată în acest an. Distribuţia către acţionari ar urma să înceapă la finele lunii iunie 2015.

La AGA, Fondul va cere acordul şi pentru pentru a derula cel de-al cincilea program de răscumpărare de acţiuni, care va începe după încheierea celei de-a patra runde de achiziţii şi va viza un număr de maxim 227,57 milioane de acţiuni.

Fondul prevede cheltuieli din activitatea curentă de 111,06 milioane de lei pe parcusul anului următor, în scădere cu 25% de la 148,6 milioane de lei în acest an. În acest an, Fondul a avut cheltuieli nebugetate de 17 milioane de lei, din care aproape 12 milioane de lei din vânzarea de participaţii.

Compania a înregistrat în bugetul din acest an un cost de 20,49 milioane de lei pentru listarea secundară la Londra. Pentru simplificare, bugetul pentru anul 2015 şi previziunile pentru anul 2014 au fost întocmite folosind ipoteza că listarea secundară a Fondului pe bursa de la Londra va fi finalizată până la data de 31 decembrie 2014. Ele au fost întocmite fără a lua în considerare eventualele cheltuieli aferente listării secundare care ar putea fi înregistrate în 2015.

În cadrul AGA, acţionarii urmează să numească şi trei membri ai Comitetului Reprezentanţilor ca urmare a expirării a trei mandate, două în data de 4 aprilie 2015, şi celălalt în data de 13 aprilie 2015.

Pentru cele trei posturi sunt propuse persoanele ale căror mandate urmează să expire, şi anume, Julian Rupert Francis Healy, Steven Cornelis van Groningen şi Piotr Rymaszewski, membri ai Comitetului Reprezentanţilor de la începutul anului 2012.

Fondul Proprietatea are o capitalizare de 12,7 miliarde de lei (2,88 miliarde de euro), la cotaţia de joi acţiunilor, de 0,94 lei/unitate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Unde este procesomana care isi facea reclama pe FP ? Franklin Templeton a facut ceeace ursache si lulache nu ar fi fost capabili sa faca. Franklin Templeton a valorificat niste hartii pe care noi si cei de rea credinta am considerat ca nu vom castiga nimic ca nu au nici o valoare. Si inca ar fi fost si mai mult daca statul roman nu ar fi scos din portofoliul FP creantele datorate de statele unde Ceausescu a exportat si nu s-a primit nici un ban. FP cu Eliot actionar principal ar fi scos dela aceste tari cel putin jumatate din datorii si asa valoarea actiunii ar fi crescut dar si veniturile noastre. Oricum FELICITARI Franklin Templeton .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6818
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1289
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8284
Gram de aur (XAU)Gram de aur356.8240

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
hipo.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb