Inspectorii antifraudă din cadrul Direcţiei generale antifraudă fiscală (DGAF) au finalizat verificările la o societate de pe raza judeţului Neamţ, care activează în domeniul comerţului cu bijuterii din metale preţioase, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Inspectorii DGAF au descoperit că societatea în cauză face parte dintr-un lanţ de tranzacţionare fictiv, creat împreună cu alte 3 entităţi din Italia, Elveţia şi Austria, cu scopul de a disimula tranzacţii reale cu metale preţioase şi de a se sustrage de la obligaţiile de plată către bugetul consolidat al statului. Totodată, aceste tranzacţii artificiale au avut şi scopul de a oferi unui operator economic din Italia provenienţă legitimă pentru o cantitate însemnată de metale preţioase, dar şi pentru a conferi legalitate unor transferuri de fonduri între conturi bancare din Italia şi conturi bancare din România.
Pentru a putea stabili circuitul real al mărfurilor, inspectorii ANAF au colaborat cu autorităţile fiscale elveţiene, dar şi cu cele din spaţiul intracomunitar, realizând cu acestea un schimb de informaţii.
Inspectorii ANAF au descoperit că societatea nu a înregistrat în evidenţa contabilă şi nu a declarat TVA şi veniturile aferente perioadei 2023-2024. Totodată, au identificat şi o practică de retragere a fondurilor din patrimoniul societăţii prin intermediul unei platforme de trading a criptomonedelor. În acest mod sumele încasate de societate erau diminuate nejustificat, prin schimbarea acestora în criptomonede şi ulterior transferarate în diverse portofele virtuale.
Astfel, inspectorii DGAF au estimat sume suplimentare de plată de peste 72 milioane de lei, reprezentând taxe şi impozite şi au iniţiat demersurile necesare pentru sesizarea organelor de urmărire penală.
DGAF dovedeşte încă o dată rolul determinant în privinţa prevenirii şi combaterii evaziunii şi fraudei fiscale, subliniind atenţia acordată investigării fraudelor intracomunitare, se mai precizează în comunicat.
Opinia Cititorului