GAMBLING"Baum" SRL prospectează piaţa africană

Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 6 martie 2018

David Coldea, Manager Vânzări al "Baum" SRL

David Coldea, Manager Vânzări al "Baum" SRL

(Interviu cu domnul David Coldea, Manager Vânzări al "Baum" SRL)

"Avem în vedere extinderea companiei prin deschiderea de noi săli în ţară şi ne dorim o şi mai bună reprezentare în operaţiunile pe care le deţinem în America de Sud"

"Situaţia economică instabilă grevează orice decizie de a face noi investiţii"

"Piaţa de jocuri de noroc online în România este tânără şi în plină dezvoltare, astfel că acolo trebuie să aşteptăm noi investiţii şi noi actori"

Reporter: Cum a evoluat piaţa jocurilor de noroc în ultimul an?

David Coldea: Se poate spune că piaţa s-a înscris în anul precedent pe un trend pozitiv, dar această creştere a fost una de mică valoare, din cauza situaţiei economice generale actuale. Asta referitor la sectorul landbase. Dacă vorbim de jocurile de noroc online, acest sector este în plin avânt, graţie reglementărilor de la finalul lui 2015, care au permis să poţi derula acest business într-un cadru legal adecvat în România.

Reporter: Ce lipsuri, din punctul de vedere al legislaţiei, prezintă, în acest moment, domeniul de gambling şi ce soluţii există, în opinia dumneavoastră, pentru rezolvarea lor?

David Coldea: Aşteptăm în continuare ca setul de cerinţe tehnice pentru slot machines, sisteme de jackpot, cât şi pentru sistemele electronice centralizatoare a datelor să fie emise de către ONJN, pentru a fi asigurată pe deplin o acurateţe şi transparenţă totală pentru aceste operaţiuni.

Reporter: Cum ne situăm, comparativ cu celelalte ţări europene, în acest domeniu?

David Coldea: România face parte din topul ţărilor europene privind cadrul legislativ pentru acest domeniu. Piaţa jocurilor de noroc autohtonă se bucură de una dintre cele mai eficiente reglementări între ţările din Uniunea Europeană şi chiar şi la nivel mondial.

Reporter: Ce perspective anticipaţi pentru această piaţă, la noi?

David Coldea: În momentul de faţă, din cauza situaţiei economice, aşteptările nu par a fi cele mai optimiste. De altfel, instabilitatea economică reprezintă un motiv de îngrijorare actual pentru tot sectorul privat, nu numai pentru indus­tria jocurilor de noroc.

Reporter: Ce aşteptări aveţi pentru perioada imediat următoare?

David Coldea: Cum spuneam mai devreme, avem nevoie de elaborarea cât mai grabnică a acestui set de cerinţe tehnice pentru anumite tipuri de jocuri de noroc, pentru a putea pe deplin dezvolta un business sănătos şi transparent. Cu ajutorul acestora se va obţine o scădere a evaziunii pe acest domeniu. Nu vreau, totuşi, să se înţe­leagă că evaziunea fiscală reprezintă o trăsătură a jocurilor de noroc. Aceasta a scăzut considerabil în urma aplicării ultimelor modificări ale legislaţiei speciale.

Reporter: Cum apreciaţi modul de impozitare a companiilor de jocuri online prin comparaţie cu cele care organizează jocuri de noroc tradiţionale? Ce reglementări credeţi că ar fi necesare pentru a obţine un echilibru în acest sens?

David Coldea: Într-adevăr, modul de impozitare diferă de la un tip de joc la altul, dar este greu de spus cum s-ar putea realiza o impozitare mai omogenă şi mai justă, pentru ca toate tipurile de jocuri să aibă şanse concurenţiale relativ egale în această piaţă. Este misiunea autorităţii de stat să găsească aceste soluţii.

Reporter: Pe 25 mai 2018 va intra în vigoare Regulamentul privind protecţia datelor personale. Cum va afecta acesta companiile din domeniu? Consideraţi că este oportună aplicarea lui în gambling? Sunt firmele din domeniu pregătite să facă faţă unei asemenea provocări? Cum caracterizaţi GDPR?

David Coldea: Noi evaluăm drept exagerate cerinţele impuse de acest regulament. Cel puţin privind afacerile cu jocuri de noroc tradiţionale, acestea sunt practic imposibil de aplicat. Ar trebui investite sume enorme în infrastructură, în personal calificat şi altele. Nu consider că piaţa românească este pregătită pentru asta. Nu ştiu dacă există cinci companii în ţară, nu numai pe domeniul jocurilor de noroc, care să le poată aplica în scurt timp. Va trebui, însă, să încercăm cu toate resursele să atingem conformarea cerută, dat fiind că este un demers de reglementare European, iar România trebuie să preia ca atare aceste prevederi.

Reporter: Ce programe de interes public dedicate prevenirii şi combaterii dependenţei de jocuri de noroc se află în derulare? Ce face compania pe care o reprezentaţi în acest sens?

David Coldea: "Joc Responsabil" este cel mai important proiect derulat pe această zonă, în prezent. Acesta este susţinut şi implementat de către compania Baum în toate sălile proprii, pe toate canalele media de care dispunem şi prin apartenenţa noastră ca membri ai Romslot şi Romanian Bookmakers, organizaţii profesionale care au iniţiat şi asigură şi în prezent dezvoltarea acestui program. În plus, în fiecare sală Baum am pus la dispoziţia jucătorilor formulare de autoevaluare, posibilitatea de autoexcludere a acelora care simt că au depăşit limita, ba mai mult, toate aparatele şi terminalele sunt etichetate cu info Joc responsabil şi numărul de telefon pentru consiliere. Asistenţa oferită jucătorului cu comportament patologic este completă şi se derulează cu aplicarea celor mai noi metode de abordare şi consiliere.

Reporter: Un proiect de modificare a Legii combaterii spălării banilor se află pe circuitul de aprobare. Cum caracterizaţi acest proiect şi cum va influenţa el piaţa de gambling?

David Coldea: Este, de asemenea, vorba de aplicarea unor reglementări care vin de la nivelul Uniunii Europene, respectiv implementarea unei Directive europene. Reglementările sunt severe şi, dacă sunt preluate în forma propusă de această Directivă, vor genera complicaţii operaţionale pentru operatori. Ce doresc de la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor este să dea curs unei abordări diferenţiate, funcţie de risc, a diverselor activităţi economice vizate şi să transpună în legislaţia operaţională reglementări conforme cu Directiva, dar disociate ca severitate conform cu riscurile prezentate.

Reporter: Ce oportunităţi de investiţii există, actualmente, în piaţa românească de profil?

David Coldea: Trebuie să mă întorc la remarca privind situaţia economică instabilă. Aceasta grevează orice decizie de a face noi investiţii în acest domeniu. Pe de altă parte, piaţa de jocuri de noroc online în România este tânără şi în plină dezvoltare, astfel că acolo trebuie să aşteptăm noi investiţii şi noi actori.

Reporter: Ce investiţii intenţionaţi să realizaţi în acest an şi ce buget aţi alocat în acest sens?

David Coldea: Avem în vedere extinderea companiei prin deschiderea de noi săli în ţară şi ne dorim o şi mai bună reprezentare în operaţiunile pe care le deţinem în America de Sud. Vom demara şi o prospectare a unei noi pieţe, res­pectiv continentul African, unde intenţionăm să ducem tot mai multe din jocurile produse sub marca Baum.

Reporter: Ce investiţii aţi realizat anul trecut?

David Coldea: Am reuşit deschiderea mai multor săli şi agenţii, dar, mai important, am efectuat relativ recent lansarea cazinoului online www.baumbet.ro, de la care avem mari aşteptări.

Reporter: Cu ce cifră de afaceri aţi încheiat anul 2017, comparativ cu cea din 2016?

David Coldea: Cifra de afaceri este sensibil în creştere comparativ 2017-2016, dar această creştere a fost determinată de investiţiile realizate. Am înregistrat această creştere doar datorită eforturilor proprii, pentru că, de fapt, compania noastră, a fost pusă în reală dificultate de interpretarea greşită şi chiar abuzivă a ANAF privind venitul operatorului de jocuri de noroc în cursul controalelor efectuate la companiile de pariuri. Alături de multe alte companii, şi Baum s-a confruntat cu o impunere care ne-a adus cel mai delicat moment din istoria afacerii noastre.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro