GELU DIACONU AVERTIZEAZĂ : "Bugetul este construit pe venituri fanteziste şi o ajustare dureroasă este iminentă"

A consemnat Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 mai 2017

"Bugetul este construit pe venituri fanteziste şi o ajustare dureroasă este iminentă"

(Interviu cu domnul Gelu Diaconu, fost preşedinte ANAF)

"La ANAF, în structura dedicată marilor contribuabili, domneşte spiritul unei găşti puternic conectată la tot soiul de interese"

"Impozitul pe venitul global - o prostie insuficient documentată şi susţinută de aventurieri fiscali care umblau noaptea prin cimitire"

Angajaţii din Finanţe au protestat, ieri, spontan, întrucât în urma aplicării noii legi a salarizării unitare peste 12.000 de angajaţi din sector vor avea salarii diminuate între 10% şi 35%. Aceştia au anunţat că se vor mobiliza pentru o nouă acţiune similară în cursul zilei de miercuri, când angajaţi din toată ţara vor fi chemaţi să protesteze la Bucureşti, la sediul Ministerului Finanţelor Publice.

Gelu Diaconu, fost preşedinte ANAF, susţine că este un protest justificat dacă va rămâne actuala grilă din proiectul legii salarizării unitare.

Reporter: Cum comentaţi protestul spontan de ieri al angajaţilor Finanţelor?

Gelu Diaconu: Este un protest justificat dacă va rămâne actuala grilă din proiectul legii salarizării unitare. Am afirmat deja că, pe lângă efectul de bombă cu ceas pe care îl va avea asupra cheltuielilor bugetare, această lege este o adevărată "cutie a Pandorei" prin discrepanţele şi nemulţumirile pe care le va genera. Un prim exemplu este situaţia angajaţilor din structurile teritoriale ale ANAF care vor avea salarii mult mai mici faţă de cei din aparatul central.

Reporter: Care este opinia dumeavoastră cu privire la activitatea ANAF, atât anul trecut, cât şi în acest an?

Gelu Diaconu: 2016 a fost un an pierdut pentru ANAF, nu neapărat din punctul de vedere al colectării veniturilor bugetare, ci din perspectiva blocării procesului de modernizare. Imobilismul şi lipsa de curaj în promovarea reformelor, mai ales în domeniul administrării marilor contribuabili, vor costa mult statul român în viitor.

Din păcate, anul acesta se profilează a fi un an catastrofal din toate punctele de vedere. Lipsa de viziune asupra procesului de reformă, toleranţa la evaziune, conexiunile politice, dar mai ales promovarea în funcţii de conducere numai pe criterii de gaşcă (apartenenţa la o lojă masonică, parteneri de vânătoare, cumetri, naşi, fini etc.) sunt ingredientele unui deznodământ anunţat.

Reporter: ANAF a avertizat că lipsa investiţiilor în sistemul informatic ar putea duce la blocarea activităţii instituţiei, că situaţia s-ar putea agrava în perioadele de depunere a declaraţiilor fiscale şi de plată a impozitelor. ANAF a spus că atunci s-ar putea opri parţial sau total sistemul şi chiar s-ar putea pierde date. De ce ANAF nu are un sistem informatic performant?

Gelu Diaconu: ANAF nu are un sistem informatic performant, deoarece de aproape doi ani nu s-a mai investit nimic în up-gradare, pentru că decizia în achiziţii de frica DNA-ului este blocată, dar şi pentru că urma să fie înlocuit cu un sistem complet nou prin programul cu Banca Mondială. Atât tehnocraţii cât şi urmaşii lor au reuşit practic performanţa să amâne până la calendele greceşti finalizarea acelui program. Acum caută motive să renunţe la el complet. Iresponsabili şi impotenţi profesional!

Reporter: De ce nu se aplică Ordonanţa dată în timpul guvernării Ponta prin care agenţii economici sunt obligaţi să îşi conecteze casele de marcat cu jurnal electronic la serverele ANAF?

Gelu Diaconu: Exact din motivul invocat mai sus. Lipsa capacităţii sistemului informatic.

Reporter: De ce credeţi că Premierul Sorin Grindeanu l-a demis, recent, pe vicepreşedintele ANAF Dorel Fronea, cel care a coordonat până acum Direcţia Generală a Vămilor?

Gelu Diaconu: Funcţia de vicepreşedinte coordonator al vămilor este perfect inutilă în raport de ponderea acestei activităţi în ansamblul ANAF. A fost o funcţie creată special pentru acest personaj. Cred că la urechile primului ministru au ajuns destule despre "performanţele" manageriale ale acestuia şi nu numai.

Reporter: Cum comentaţi faptul că avem cel mai redus grad de colectare din Uniunea Europeană?

Gelu Diaconu: Sunt patru cauze majore pe care vi le enumăr în ordinea importanţei: nivelul redus al impozitelor în România (sarcina fiscală), decalajul fiscal major (nu colectăm o treime din TVA-ul datorat ipotetic!), lipsa capacităţii administrative ANAF, mai ales în zona marilor contribuabili, şi toleranţa "factorilor de decizie politică" la evaziune. Ponderea colectării în PIB este scăzută şi din cauza structurii economice care generează PIB-ul (autoconsumul din gospodărie, impozitarea micilor meseriaşi, agricultura rurală etc).

Reporter: Credeţi că actualul guvern va reuşi să se încadreze în deficitul bugetar de 3%?

Gelu Diaconu: Categoric nu, dacă îşi vor onora fie şi numai parţial promisiunile electorale. Există numai două scenarii posibile: depăşirea ţintei de deficit care ne va pune într-o situaţie ruşinoasă în raport cu obligaţiile asumate ca membru UE şi o austeritate draconică (deja iniţiată), în seama reducerii cheltuielilor cu investiţiile şi a celor cu bunuri şi servicii. Bugetul acestui an a fost construit pe venituri fanteziste şi o ajustare dureroasă este iminentă. Nu aţi sesizat disperarea de a face rost de venituri la bugetul statului? Confiscarea rezervelor companiilor de stat, plafonarea indemnizaţiilor mamelor, scăderea drastică a cheltuielilor instituţiilor publice sunt primele semnale.

Dar e abia începutul.

Dacă tot trebuie reduse cheltuielile cu funcţionarea statului român un bun exemplu s-ar oferi dacă s-ar reduce numărul de ministere şi secretari de stat. Parcă am trăi undeva într-o ţară bananieră cu atâţia miniştri pe cap.

Reporter: De ce nu se îmbunătăţeşte colectarea la buget?

Gelu Diaconu: Pentru că nu există voinţă politică, pentru că decidenţii politici sunt ipocriţi, pentru că evaziunea este sursa principala a corupţiei, pentru că un ANAF puternic sperie pe toată lumea, dar mai ales pentru că visul oricăruia de la vârful politicii româneşti de astăzi este să controleze fie DNA-ul (folosit pentru distrugerea de persoane/cariere), fie ANAF-ul (folosit pentru distrugerea afacerii).

Reporter: Există practică multinaţionalelor de a-şi exporta profiturile din România. De ce autorităţile noastre întârzie implementarea în legislaţia internă a Directivei Europene 1164 prin care să obligăm multinaţionalele să plătească impozit în ţara unde generează venit, respectiv în România?

Gelu Diaconu: Nu lipsa implementării Directivei este cauza "exporturilor" de profit. Optimizarea fiscală agresivă este peste tot în lumea aceasta o practică. Fenomenul este ţinut sub control acolo unde fiscul are o capacitate administrativă adecvată, bazată pe oameni foarte bine pregătiţi profesional.

La noi, în structura dedicată marilor contribuabili, domneşte spiritul unei găşti puternic conectată la tot soiul de interese. Când am mişcat câteva personaje de acolo mi-am ostilizat structuri importante ale statului român.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră cu privire la impozitul pe venitul global? Poate fi aplicabil în România, în următorul an?

Gelu Diaconu: O prostie insuficient documentată şi susţinută de aventurieri fiscali care umblau noaptea prin cimitire.

Impozitul pe venitul global este imposibil de aplicat fără bulversarea sistemului fiscal actual din România. O metodă învechită pretins echitabilă care antrenează costuri de administrare uriaşe.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. vin vremuri grele din cauza psd-eilor...ma intreb insa de ce nu trage un semnal de alarma presedintele...

    Unde in UE mai sunt indemnizatii de crestere a copilului de 35000 euro?Aceasta e la fel cu pensionarea unora din salariul din ultimul an.Jaf la drumul mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9709
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7216
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3650
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0224
Gram de aur (XAU)Gram de aur406.2521

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb