Pompierii continuau vineri să lupte împotriva incendiilor din Grecia şi Turcia, în special în Creta, Atena şi în Izmir, unde căldura combinată cu vânturile puternice alimentează flăcările care au dus la evacuarea locuitorilor şi a turiştilor, potrivit news.ro.
Aproximativ 130 de pompieri, 48 de vehicule şi şase elicoptere au fost mobilizate în Creta, unde rafale de vânt , sub condiţia anonimatului. Incendiul, care a izbucnit miercuri într-un sat situat la aproximativ 16 km est de Ierapetra, a devastat întregi suprafeţe agricole din sud-estul insulei, lăsând în urmă cadavre de animale, case avariate şi ferme arse.
O mie de locuitori evacuaţi miercuri au găsit adăpost temporar într-un stadion acoperit şi în hoteluri din împrejurimi, iar aproximativ 5.000 de turişti au părăsit regiunea. Majoritatea persoanelor evacuate urmau să se întoarcă acasă mai târziu în cursul zilei de vineri, pe măsură ce situaţia se îmbunătăţeşte, a declarat pentru Reuters George Tsapakos, adjunctul guvernatorului pentru protecţia civilă din Creta.
Pe un alt front, 148 de pompieri au luptat joi cu un incendiu izbucnit în Pikermi, în suburbiile Atenei, care ameninţa numeroase locuinţe. Incendiul a provocat întreruperi de curent electric şi a obligat autorităţile să evacueze peste 300 de persoane. Incendiul a fost stins, dar nu a fost complet lichidat, a declarat şeful pompierilor.
În Grecia, temperaturile ar urma să atingă 38 de grade Celsius vineri, potrivit serviciilor meteorologice greceşti.
În Turcia, pompierii au stins şase din cele nouă incendii de pădure izbucnite în provincia vestică Izmir, au declarat vineri autorităţile. Două persoane au murit, un bărbat de 81 de ani şi un şofer de utilaj care participa la stingerea incendiilor, potrivit presei de stat.
Mii de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele. Vânturile puternice şi liniile electrice defectate au alimentat flăcările, potrivit autorităţilor.
„Datorită eforturilor intense depuse de eroii noştri pădurari pe tot parcursul nopţii şi intervenţiei aeriene din primele ore, incendiul din Cesme a fost stins”, a anunţat vineri ministrul pădurilor, Ibrahim Yumakli, pe X. „Eforturile noastre intense pe calea aerului şi terestră continuă pentru a stinge incendiile din Odemis şi Buca”, a adăugat el.
Guvernatorul Izmirului, Suleyman Elban, a declarat că vânturile puternice şi schimbătoare constituie principala provocare. „Îşi schimbă constant direcţia”, a declarat el jurnaliştilor.
Suleyman Elban a indicat că nouă avioane, 22 de elicoptere şi 1.100 de vehicule luptă împotriva incendiilor în întreaga regiune.
Grecia şi alte ţări mediteraneene se află într-o zonă calificată de oamenii de ştiinţă drept „zonă cu risc ridicat de incendiu”, unde incendiile sunt frecvente în timpul verilor calde şi uscate. Aceste incendii au devenit mai distructive în ultimii ani din cauza încălzirii globale.
În Italia, Ministerul Sănătăţii a plasat vineri în altertă roşie 20 din cele 27 de oraşe pe care le monitorizează pentru valul de caniculă. Postul public RAI a indicat că temperaturile vor ajunge la 38 °C în Florenţa şi 37 °C în Roma, Bologna şi Perugia.
Opinia Cititorului