Guvernul a aprobat Ordonanţa care stabileşte majorări salariale în Educaţie

S.B.
Politică / 1 iunie 2023

Guvernul a aprobat Ordonanţa care stabileşte majorări salariale în Educaţie

Guvernul a aprobat joi ordonanţa care stabileşte majorări ale salariilor în învăţământ, cu 1000 de lei brut pentru cadrele didactice şi cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, informează Agerpres.

"Iată că, după ce săptămâna trecută Anexa 8 din Legea salarizării, tot la decizia Coaliţiei a fost aprobată în Guvernul României, şi anume atingerea grilei prevăzută în Legea 153, astăzi, prin decizia coaliţiei s-au aprobat două lucruri majore. Odată s-au luat în calcul cerinţele sindicatelor şi s-au mărit pe brut cu 1.000 lei salariile tuturor persoanelor care sunt cadre didactice şi nedidactice cu 400, dar şi didactice auxiliare tot cu 1000. După cum bine ştiţi pe site-ul Ministerului Muncii şi pe site-ul Ministerului Educaţiei, aseară s-au postat în transparenţă publică. În urma dezbaterilor publice s-au mai identificat câteva categorii care nu erau şi nu făceau parte din anexa cu salarizarea şi a fost rezolvat şi acest aspect astăzi în ordonanţa de urgenţă. Aşa cum s-a decis şi coaliţia şi domnul prim-ministru astăzi vom continua discuţiile cu sindicatele pentru noua grilă de salarizare, bineînţeles cu sindicatele din educaţie în primul rând, după care urmează celelalte sindicate", a spus Budăi, la finalul şedinţei de Guvern.

Acesta a precizat că speră ca astăzi, "simbolic, de 1 iunie, să închidem această perioadă prin care am trecut în ultimul timp, copiii să se poată poată întoarce la şcoală şi părinţii să fie liniştiţi".

Salariile de bază ale lucrătorilor din sistemul de învăţământ cresc de la 1 iunie 2023, această majorare reprezentând un avans din creşterile salariale de care ar urma ca aceştia să beneficieze de la data de 1 ianuarie 2024, potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat, publicată miercuri seara pe site-ul Ministerului Muncii.

"Începând cu data de 1 iunie 2023 se majorează salariile de bază: a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1.000 de lei brut pe fiecare funcţie; b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie", se spune în document.

Majorările se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, iar impactul financiar asupra bugetului general consolidat pentru anul curent se ridică la 2,168 miliarde de lei.

De majorările salariale prevăzute în OUG beneficiază personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar şi instituţiile de învăţământ superior.

De asemenea, s-a convenit asupra faptului că, în noua Lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează: 40% în primul an, 30% în al doilea an şi 30% în al treilea an.

Opinia Cititorului ( 37 )

  1. La ultimul miting a lui Ceaușescu ptr. liniștirea populației a promis 100 de lei (cca. 600 RON),

    mărire pensii/salarii și nu a avut efect, acum același suma se pare ca DA,

    ce nație de caracter deosebit suntem 

    1. Vrei sa spui ca esti contrariat?

      Ti se pare ca situatia generala de astazi este similara celei din 1989?!

      Inainte de orice comentariu, invata sa gandesti! 

      În 1989 un pensionar oarecare putea sa

      mănânce și de 2-3 ori la restaurant/luna, 

      acum asa de bine o duc ca mănâncă de 2-3 ori ca lumea/săptămâna,

      deci dacă nu cunoști nici economie și nici istorie, măcar taci din gura 

      Erau restaurante in 89? Ca eu tin minte ca era bataie pe mancare cand se baga cate ceva(sa zicem oua)

      e mai rau ca in 89.

      Suntem condusi de zero creier.  

      Nu producem nimic sau aproape nimic.  

      Importam major.Avem dartorii ptr generatii.  

      Ciuca, Ciolacu, Bode , Citu,Orban, , Barna etc , ar trebui judecati ptr tradare.

      Iar in tara , cativa 0,0001 valoare ( ca tine ) impun agresiv un punct de vedere umflat electoral. 

      Puterea de cumpărare se poate calcula foarte simplu : suma de bani/anul/și câte kg de carne, căți litri de motorina, cătii Kwh de curent puteai achita,

      și se vede în ce an a fost mai ok puterea de cumparare 

      Acum e bătaie de joc la adresa tuturor.Ne-am umplut de speciali și speciale, dobanzi de 2% din PIB, datorii pe viata pentru cumpărarea unei case, lgbdq,pierderea solului și subsolului,cederarea suveranității.Numai lucruri deosebite de care înainte de 89 nici nu te gândeai ça ar putea exista.

      Ce să facă , să tipărească bani ?

      Acesta e bugetul pe acest an ! 

      Să facă grevă după închiderea anului școlar .

      Acesta e un șantaj întreținut ..... 

      Dar multele miliarde de $ ptr.inarmare de unde are guvernul

      cu Rusia la usa, trebuie sa ne innarmam si sa multumim cerului ca suntem sub umbrela NATO

      Degeaba puteai cumpara carne dc nu aveai de unde. si oricum nu puteai cumpara multa fii sigur. aveati voi impresia ca va ajungeau banii pt ca erau magazinele goale curent cu portia nu netflix nu iphone nu nimic. acum sunt de toate si multe si de-aia aveti impresia ca nu va ajung banii. dar traiti ca pe vremea luyi ceasca exact ca pe vremea lu ceasca si o sa vedeti ca raman bai necheltuiti. pt cel cu apartamentele in rate pe viata. pe cremea lu ceasca ai mei si-au luat apartament si mobila in rate pe viata. o dacie tin minte ca era 70.000 de lei. asta la salarii de cca 2000 de lei . acum e tot cam atat nu? in jur de 70000 dar sunt multi care castiga mult mai mult. diferenta in bine e enorma orice roman care lucreaza are mancare in frigidder, 100 de programe la televizor, internet carti dc vrea, vacante dupa buget posibilitatyile sunt nelimitate. fratii dedeman au inceput cu un magazin cu cuie si suruburi inchiriat. nimeni nu va limiteaza sa nu ajungeti la cer. dar dc astepti sa vina cineva sa-ti dea mai mult, normal ca nu va veni nimeni.

      Este adevărat că în magazine nu prea era carne, dar în restaurante la mine in cartier seara întotdeauna erau aproape pline mesele, muzica era live. Mâncarea era pe rație, dar se putea cumpăra din restaurante daca cunoșteai pe cineva. Noi cumpărăm regulat alimentele din restaurant pentru că rația nu ne ajungea, părinții mei mâncau de 2-3 ori pe luna în restaurant cu prietenii, noi copii stăteam acasă. Acum nu îmi amintesc când au mâncat părinții mei în restaurant fără să fie o aniversare sau un eveniment mare in familie. Erau alte vremuri, nu merita sa comparam mere cu pere, nu totul era așa de negru precum se spune, erau și lucruri bune. Câtă datorie am strâns în ultimii 3x de ani, daca am incepe sa returnam acum, nu cu țârâitul, că sa scada atunci efectiv datoria, viata din comunism ar părea viața de lux. Sa nu mai vorbim că probabil 20%-25% din tara este vândut și concesionat străinilor și din această cauză și returnarea datoriilor merge mai greu. O mare parte din mărirea asta o să meargă pe vacante in străinătate, deci statul român indirect pompează bani in turismul extern și țară se duce de râpă.

      Dc erai acum pe vremea lu ceasca stateai in apartament si aveai o dacie pe viata. cand prindeai o sticla de pepsi sau o banana te simteai in rai. Acum lumea nu mai recunoste dar cam toti o duc mai bine. Doar lenesii vor"egalitate", adica saracie pt toti. am avut parinti medici si am vazut ce s-a putut face atunci(un apartrament la bloc in rate si o dacie) si ce s-a putut dupa revolutie. nu se compara. am pamant avem investitii la bursa nu mult, dar ok, avem 2 case din care una o scoatem la vanzare , 2 masinute una noua una mai veche, si suntem sub media pe romania. ce aveam pe vremea lu ceasca :un apartament la bloc, o dacie pe viata, si pt mancare sa " te descurci" mereu pe sub mana si la cozi. bullshit. cum am spus doar lenesii vor egalitate.

      TOT comunismul s-a bazat pe faptul ca comunistii au furat averea la toti romanii mai instariti, pamantul de la tarani, au bagat in puscarie pe toti cei cu scoala , doctori profesori avocati, si l-au pus pe unul cu 4 clase in fruntea tarii ceausescu. 4 clase. pe bune. si i-au da bacaklaurareatul la 47 de ani sa aiba si el. cu 10. dar era un analfabet ce a papat banii luati cu japca, a omortat 100000 de romani, ca nimeni nu-ti da de buna voie tot ce are, pe altii in puscarii, familile persecurtate. si a fost "bine", pana prin 70-80 cand s-au terminat banii furati. apoi incet ince3t am devenit coreea de n.

    Nu e nimeni de acord dar ei dau, ca poate scapa cu atat.

    Dar profesorii nu se lasa, power to the people! 

    1. normal ca cer, ce le pasa ca o sa pierdem.banii din PNRR si nu mai facem autostrazi si ca dupa ei mai vin si alti bugetari sa ceara si ca inflatia va urca la cer, ei cer canu le pasa decat de tartita lor, dupa ei potopul...

      La altii s-a dat, functionarii publici 50%, politisti cat au cerut (nu se stie), medicii la fel, desi au salarii ca in vest, judecatorii si-au dat singuri.

      Doar cand vine vremea profesorilor nu se mai poate!

      Banii din PNRR ii pierdem oricum din cauza colegilor matale care nu vor sa desfiinteze pensiile speciale! 

      nu aveti nici o notiune de economie, va pasa numai de voi, nu vi-e rusine ca sunt ingineri in fabrici care muncesc 8 ore pe zi cu 3000 lei luna ca sa va tina pe voi in spate, ca nu va mai ajunge

      Pai, inginerii sunt prosti. Ei ar trebui sa se faca portari la Ministerul Economiei, ca sa ia 8000 de lei salariu, pentru ca acolo toti au toate notiunile de economie.

      esti satul. Satulul nu crede flamandului

      Inginerii aceia sunt niște fraieri că își vând munca pe așa salariu. Așa cum sunt și cei din învățământ. Iar tu ești un prost dacă ai impresia că îi "ții în spate" profesorii. Oamenii aceia muncesc și sunt remunerați pentru munca lor prostule.

    la Aerostar Bacau, care face mentenana pentru F 16 si va face si pentru sistemele Himars, un inginer stagiar castiga 2500 lei pe luna

    1. Adica prea mult?

      Sau prea putin? 

      Sistemul privat e nemultumit ca plateste taxe si bugetarii au salarii cu cca 30% mai mari(in medie). Iar privatii care platesc taxele de unde vin aceste salarii sa zicem ca n-ar avea nimic impotriva, dar se indatoreaza tara intr-un ritm total nesustenabil(in 3 ani am dublat datoria), avem inflatie, sanatatea e cum e (mai bine sa n-ai nevoie), invatamantul iarasi cam invechit si nu in concordanta cu ce se cauta pe piata(ca de asta si pleaca tinerii in vest ), justitia la fel mai bn sa n-ai nevoie. Deci dai taxe, si credeti-ma ca pn si un srl mai mic plateste sume f serioase(pt el), si inapoi primesti o bataie de joc si inflatie. Iar acum aflam ca profesorii au 2500 lei/luna, la fel si politistii. Deci practic doar pilele si loazele iau salarii grase la bugetari(ca sa iasa mediile alea, 8579 lei brut-2022). Practic nu-i nici o "lupta " intre privati si bugetari. Privatii inteleg ca ne trebuie drumuri si scoli si spitale, politie etc. Lupta e intre privati +bugetarii "normali" si clasa politica +pilele bugetarii speciali care ne baga in faliment azi maine.

      Nimic nu vine de la privat. În special evazioniștii din România trăiesc pe spatele statului

      Tonetarii să fie recunoscători că statul le oferă condiții economice excepționale. 

      de ce pui intrebari tampite?

      e PREA PUTIN !  

    CONTINUATI GREVA!

    daca sunt bani de submarine franceze si de alte corvete de genul asta , trebuie sa fie bani si de salarii

    1. Suprataxarea (cvasi)benevola a veniturilor bancherilor n-ar deranja pe nimeni.

      Nici macar pe bancheri. Care ar avea sansa sa arate ca sint si ei oameni. Sau aproape umani.

      Sau in curs de umanizare. 

      bai BAN cher vali, iar te-ai activat? credeam ca am scapat de comentariile tale

    Acu am văzut ,,dragostea " profesorilor pt elevi....

    Vreți să tăiați un an din viața elevilor ?!...

    Șantaj 100% unde agitatorii infiltrați dau rezultate.... 

    1. dascali dedicati nu mai exista, nu la pasa decat de ei, dupa ei potopul

      S-au activat postacii, lipitorii de afise ai partidelor.

      Parca e si Carbunaru pe aici! 

    bani pt a folosi masinile de servici in interes personal exista, sa cumparati 1000 de BMW-uri Serie 3 de 65000 de euro/bucata pt politie aveti, sa se plimbe tot timpul guvernantii cu avioanele in toata lumea aveti, sa schimbe parcul auto senatul si camera deputatilor numai cu limuzine Audi de 100.000 de euro/bucata aveti?

    Am înțeles.Meditațiile la negru au apar și ele în Monitorul Oficial?

    Acești răsfățați nesătui beneficiază de mai multe luni de vacantă decăt inclusiv presedintele țării.Sunt niște furăcioși care plăng tot timpul.Parșivii au primit banii.Banii de meditații.....zero taxe.Mai e unul care de frică și a făcut PFA,în rest la negru tot,că e foame mare.Etică zero.  

    1. Rus fiind e foarte greu sa-sti dai seama ca majoritatea profesorilor nu pot da meditatii.

      Meditatii sunt la engleza/franceza, matematica si romana, restul ciuciScoate capul din spatele lui Putin ca te-ai orbit cu maro. 

    Se spune că profesorii nu sunt performanți că nu sunt plătiți bine. Sunt curios daca la examenul din vara nivelul lor de pregătire se va mari cu atâtea procente cu cate procente au ridicat lefurile lor. Ar trebui verificate notele din anul trecut și unde performanta nu s-a mărit in corcondata cu mărirea lefurilor, acolo trebuie tăiat mărirea, nu?

    1. In logica ta, daca salariile au crescut la doctori cu 100% din 2017, au murit cu 100% mai putini oameni?

      Sau daca salariile politistilor au crescut cu n procente, sunt cu n procente mai putine fapte penale? 

      Sau daca salariile judecatorilor au crescut retroactiv cu 25% inseamna ca rezolva cu 25% mai multe dosare?

      Ce gandire de gradinita ai??? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb