Premierul Ilie Bolojan şi-a asumat răspunderea în Parlament pentru un amplu pachet fiscal, justificând măsurile ca fiind o urgenţă naţională şi un act de responsabilitate, în contextul unei situaţii economice critice. În discursul său, şeful Guvernului a subliniat că deficitul bugetar de peste 9,3% din PIB înregistrat anul trecut este cel mai mare din Uniunea Europeană, iar continuarea acestui ritm ar aduce costuri imense: „Vom avea taxe mult mai mari, preţuri mai mari, dobânzi mai mari, o presiune mult mai mare pentru reducerea locurilor de muncă din sectorul bugetar. Ţara noastră s-ar întoarce în urmă cu 16 ani”.
Astfel, pachetul de măsuri prezentat a fost conceput nu doar pentru a aduce echilibru fiscal, ci şi pentru a evita colapsul bugetar şi excluderea României de la fondurile europene, în lipsa unor reforme consistente. Printre cele mai importante măsuri din noua lege se regăsesc reorganizarea sistemului de TVA - cu o cotă standard de 21% şi o cotă redusă de 11% - şi creşterea accizelor cu 10% pentru alcool, tutun şi carburanţi. În plus, pensiile mai mari de 3.000 de lei vor fi supuse contribuţiei pentru sănătate (CASS), în încercarea de a reechilibra un sistem în care, conform premierului, „avem puţin peste 6 milioane de contribuabili şi peste 16 milioane de beneficiari”. De asemenea, dividendele şi dobânzile vor fi impozitate cu 16%, respectiv 10%, în timp ce băncile vor achita un impozit suplimentar pe cifra de afaceri de până la 4%.
Veniturile din jocuri de noroc vor fi de asemenea supraimpozitate, într-un sistem progresiv ce ajunge până la 40% pentru sume mari, în vreme ce veniturile din predarea de metale feroase şi neferoase din patrimoniul personal vor fi, la rândul lor, impozitate. Legea prevede şi un regim clar pentru contribuţiile de asigurări de sănătate, inclusiv pentru pensionarii cu venituri mai mari şi pentru beneficiarii de indemnizaţii speciale. În plus, este introdus un regim fiscal clar pentru veniturile din pensii din străinătate şi din fonduri private. Accizele sunt revizuite până în 2026, iar TVA-ul pentru locuinţele sub 600.000 de lei se menţine la 9% doar până la 31 iulie 2026, cu condiţii stricte.
Aceste măsuri sunt însoţite de limitarea sporurilor şi angajărilor în instituţiile publice şi de o raţionalizare a cheltuielilor bugetare. În educaţie, bursele de merit vor fi restricţionate la un maximum de 15% din elevii fiecărei clase, doar pentru cei cu medii de cel puţin 9, în timp ce norma didactică va creşte cu două ore.
Premierul Ilie Bolojan a spus că, deşi aceste măsuri nu sunt populare, ele sunt necesare, că a trecut vremea inacţiunii şi a improvizaţiilor şi a precizat: „Sunt un premier cu mandatul pe masă şi tot ce am spus că se va pune în practică se va întâmpla. În caz contrar, eu nu voi mai fi premier”.
În paralel cu asumarea răspunderii pentru actualul pachet fiscal, premierul Ilie Bolojan a anunţat pregătirea unui al doilea set de măsuri, care va fi prezentat Parlamentului până la finalul lunii iulie. Acest nou pachet, aflat în lucru la nivel guvernamental, are ca obiectiv continuarea reformei structurale a statului român şi vizează aspecte esenţiale ale administraţiei, pensiilor şi eficienţei bugetare. Una dintre cele mai aşteptate componente este reforma pensiilor speciale. Premierul a precizat că aceasta va include măsuri de aliniere a vârstei de pensionare pentru toate categoriile profesionale la nivelul general, în încercarea de a pune capăt privilegiilor nejustificate şi de a restabili principiul echităţii în sistemul de pensii: „Vom reveni până la finalul lui iulie în faţa Parlamentului. Vorbim de reforma pensiilor speciale, intrarea la pensie la vârsta generală”.
O altă direcţie majoră va fi restructurarea autorităţilor autonome cu statut special, precum ASF şi ANCOM. Aceste instituţii vor fi supuse, potrivit şefului Guvernului, unei reevaluări profunde, urmând să fie redimensionate, reconfigurate sau chiar comasate, în funcţie de eficienţa demonstrată. Reforma va include de asemenea şi o reducere a aparatului central al administraţiei publice, în linie cu angajamentul Guvernului de a elimina „sinecurile” şi posturile create artificial în scopuri politice sau clientelare. În al doilea pachet, guvernul va mai aduce modificări legislative pentru combaterea evaziunii fiscale, în special prin digitalizare şi controale mai eficiente, cu scopul de a recupera miliardele pierdute anual. Accesarea accelerată a fondurilor europene este de asemenea o al prioritate în următorul pachet de măsuri, întrucât, potrivit lui Ilie Bolojan, fără progres în reforme, România riscă să piardă sprijinul financiar extern esenţial pentru dezvoltare.
La finalul şedinţei de plen, deputatul George Simion, preşedintele AUR a anunţat că opoziţia va înainte o moţiune de cenzură la adresa guvernului Bolojan, prin prisma neacceptării de către Executiv niciunuia din cele peste 200 amendamente formulate de AUR şi nici a amendamentelor formulate de confederaţiile naţionale sindicale şi de sindicatele din Sănătate şi Educaţie. Termenul în care opoziţia poate formula moţiune de cenzură este de trei zile de la data asumării răspunderii guvernamentale.
Preşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a precizat că, deşi social-democraţii nu sunt mulţumiţi deplin de acest pachet fiscal, el este rodul unui compromis politic şi a afirmat că niciun parlamentar PSD nu va vota pentru moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 08:51)
GATA. PROEUROPENII care l-au votat pe Nicusor Dan,pot fi multumiti. Prin VOTUL lor,au condamnat Romania si pe Romani,sa se intoarca la epoca CEAUSESCU. Acest BOLOVAN,care zici ca este un fost PAZNIC la BIRKENAU,face din Romania,o TARA care sia pierdut nu numai SUVERANITATEA ci,o TARA care desi este in EUROPA,a devenit prima TARA, AFRICANA,la nicelul CIADULUI,care si-a VANDUT SUVERANITATEA STRAINILOR,TARA devenind o COLONIE din care TARILE BOGATE ,FURA mai ceva ca BANDELE de HOTI. Cand privesti din cime este format guvernul romaniei,te minunezi cand la SARACIREA si UMILIREA a 17 milioane de romani,s-a facut cu ajutorul PSD,care de dragu CIOLANULUI,plange pe umerii romanilor de rand,in timp ce CONDUCATORII PSD,sunt MUFATI la FUNCTII si SALARII BABANE,in noul guvern.La ora actuala,in ROMANIA,s-a instalat DICTATURA .Ceva SPERANTE ar mai fi in RASCULAREA ROMANILOR la fel ca in 1989. Daca PSD,este un PARTID caruia chiar ii pasa de ROMANI,la motiunea de cenzura ,parlamentarii PSD,ar trebui sa voteze motiunea indiferent de cine o propune. Problema este ca parlamentarii PSD,sunt si ei niste SPARLAMENTARI care nu doresc binele ROMANILOR ci BINELE lor personal. QO alta SPERANTA,ar fi la LIDERII de SINDICAT care trebuie sa ORGANIZEZE OAMENII pe care ii reprezinta nu la PLIMBARI pe strazi la care sa se danseze LAMBADA,ci,la o GREVA GENERALA,chiar daca Romania pe termen scurt ar pierde economic,insa CASTIGUL,ar fi FUGARIREA de la PUTERE a CIOCLILOR care azi UMILESC ROMANII si pun TARA in SLUJBA noilor COTROPITORI care sunt mai rai chiar decat urmasii lui STALIN. Sper ca acest comentariu sa nu fie CENZURAT.!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 08:58)
Goebbels, seful de propaganda a lui Hitler: de ceea ce faci tu, acuza-i pe altii. Izolationistii au bagat-o pe asta la greu in arsenal.
Pai nu suveranistii isi faceau reclama cu nostalgia comunismului, eram saraci dar fericiti?
Nu georgica vorbeste de nationalizari si furaciuni ca comunistii. confiscari averi la opozanti si "nu se va mai putea trai din capital in Romania?" stii ce-i aia, niet capitalism.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 09:17)
În vremea lui Ceaușescu totul era al întregului popor și era o performanță să găsești alimente de bază, țara era închisă erau restricții la folosirea gazului și a energiei electrice. Circula un banc : Noi ne facem că muncim, ei se fac că nu plătesc. Oamenii au ieșit în stradă din cauza condițiilor mizerabile în care trăiau.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 09:22)
SPER ca romanii,sa le faca actualilor POLITICIENI de la PUTERE,ce i-au facut si lui CEAUSESCU. ROMANI,TREZITIVA din SOMNUL cel de MOARTE.!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 09:46)
e diferenta de la cer la pamant de-aia nu faceti antirevolutie.
si e treziti-va, nu esti suveranist daca scrii cu cratima.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 08.07.2025, 09:50)
pt ca atunci te intindeai cat iiti era plapuma,nu era deficit cu 3% ca la marii ue sau 9.4% ca la bugetarita Romanie,atunci,0.1% nu aveai de unde il finanta,pt ca asa erau cele 2 sisteme,intrai in sistem ,trebuia sa dai niste resurse minerale,financiare celui care te baga in sistem!
atunci,intradevar era greu,erau lucruri rele,dar foarte,foarte m,ulte lucruri bune!
Industrializarea tarii a fost un efort major,iar acum cand am dezindustrializat tara ,ne miram de deficitele pe care le avem!
agricultura era la alt nivel decat acum cu sistemul de irigatii de atunci,era o placere sa vezi culturile ,chiar record!
pt ca erau examene serioase de admitere in liceu,treapta a doua si examenul de admitere la facultate,examene serioase,fara simulacrul de test grila (care nu dovedeste intrutotul nivelul de pregatire al elevului),nu orice submediocru putea fi absolvent de studii superioare,scolile profesionale faceau sudori,strungari,frezori,lacat usi,otelari nu ca acum bucatari ,coafeze,operatori de date,meserii ale subdezvoltarii industriale!
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 10:06)
datoria tarii era platita integral din martie 89, pana in decembrie nu s-a vazut nici o diferenta, tot mizerabil s-a trait in Romania. dar cea mai mare problema in minciuna continua si puscaria comunista.
La revolutie nu s-a murit pentru mancare desi lipsea, s-a murit pentru libertate. Sa nu uitam niciodata.
1.7. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 08.07.2025, 10:20)
...
1.8. Atunci mancai de cati bani aveai (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 11:26)
Atunci mancai de cati bani aveai mah boule, nu te furau toti hotii prin rotatie la putere, slugile vestului... nu exista o presa de propaganda mizerabila in slujba unor puteri si interese straine.
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 12:07)
Azi,cineva a postat fotografii cu BOLOJAN purtand mustata. Cred ca acum,ii mai trebuie CIOC si romanii,pot intelege ce premier este bolojan. Se observa ca si paru i-a parasit capu inca de tanar.!
1.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 12:10)
La revolutie s-a murit de prostie. Si minciuna aia mare dinainte de 89 s-a tot rostogolit, dar nah... noi am vrut libertate (sa putem pleca din tara), nu dreptate.
1.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.10)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 12:49)
Doar submediocrii vor comunism.
Minciuna era ca trebuia sa te prefaci ca-ti place cizmaru si comunismul.
1.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.11)
(mesaj trimis de wes în data de 08.07.2025, 13:12)
Noi suntemin comunism, sub cizma neobolsevicilor ce invidiau URSS.
1.13. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 13:16)
Gigi , haine îți iau copiii, unde merg în vacanțe, ce mașină conduci, ai
cabană, Miza folosește produse din Vest ?
1.14. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 13:21)
Adevărat Gigi, vei mânca câți bani vei avea !
1.15. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Nic în data de 08.07.2025, 16:15)
Esti foarte confuz si incurci lucrurile.neomarxism=comunism= internationalism.suveranismul este opus internationalismului.nu veti avea nimic si veti fi fericiti vine de la swab-forumul de la davos,nu de la suveranisti.pana sa faca CG nationalizari si confiscari,astia pe care tu i-ai votat o sa ia de pe TINE 7 piei,pana ajungi la sapa de lemn.intelegi ce spun?
1.16. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.15)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 17:26)
Goebbels, de ceea ce faci tu, acuza-i pe ceilalti(comunism, nu veti avea nimic si veti fi fericiti)
Această frază nu este o declarație oficială a Forumului de la Davos sau a lui Klaus Schwab (fondatorul WEF). Mai degrabă, a fost popularizată de critici, teorii conspiraționiste sau interpretări exagerate ale discursurilor despre economia viitorului, schimbările tehnologice și sustenabilitate.
1.17. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 18:54)
N-am zis ca vreau comunism. Poate pentru ca sunt la nivelul sub sub mediocru :)))
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 10:07)
Din PIB-ul Romaniei se da 3 % pentru Ucraina,
si 1 % pentru Moldova,asa ca pliscul mic,
fara poteste impotriva pro-europenilor,
ca ca vin rusii/chinezii/legionarii peste tara,
slava ukri
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 10:16)
minti
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 15:15)
Ai si ceva argumente contra,
sau asta e nivelul tau maxim,
de a contrazice realitatea sumbra ?!
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Kiru în data de 08.07.2025, 15:40)
De unde ai scos cifrele astea cu Ucraina și Moldova? Ai fost instruit pe la mujici, văd că ești tare la propagandă! La Kremlin se spune că dacă repeți de 1000 de ori o minciună, cu timpul acea minciună devine adevăr? Asta vrei să încerci și tu?
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de VIM în data de 08.07.2025, 16:37)
Dar cat se da?spune tu.sau nu se da nimic?
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 17:22)
Am intrebat si eu chat gpt sa-mi faca o centralizare:
Impactul total estimat al crizei din Ucraina și Republica Moldova asupra economiei României se situează între aproximativ 0,24% și 0,4% din PIB anual. Aceasta include cheltuielile pentru refugiați, care ajung la circa 300-400 milioane de euro pe an, ajutorul militar oferit Ucrainei, evaluat la 100-150 milioane de euro anual, precum și costurile suplimentare legate de energie și alte resurse, estimate între 300 și 600 milioane de euro anual. Deși aceste costuri sunt semnificative, o parte importantă este compensată prin fonduri europene, iar impactul economic net rămâne moderat, însă cu efecte sociale și politice notabile.
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 17:22)
vrei sa se termine razboiul din Ucraina, nu mai sustine pe putin.
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de VIM în data de 08.07.2025, 18:40)
Ciolacu a spus ca ne costa 2-3% din pib,anual.
2.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 19:52)
cu tot ce au furat ei , tot ce-i posibil.
cine sustine pe putin ne costa toti acesti bani.
2.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.7)
(mesaj trimis de un român critic fata de toți politicie în data de 08.07.2025, 20:40)
Pai pune și contextul amice. Ciolacu, domnul hoț fără bac, zicea ca ne costa 2-3% din PIB din cauza pierderilor și nerealizarilor cauzate de război în vecinătatea noastră (adică investitorii sunt mai precauți în a investi aici, că-i război aproape, costurile de finanțare și refinanțare sunt mai mari pt același motiv, etc.).
NU se referea ca plătim noi efectiv 2-3 % PIB pentru ei. Cifrele reale cu care contribuim ca ajutor și finanțare pentru ei sunt cele de la comentariul 2.5, adică undeva între 0.25% și 0.4%, pentru ca România nu își permite mai mult.
Daca te gândeai un pic ai fi realizat ca România nu are cum sa plătească 2-3% din PIB, avem sectoare întregi care nu au bugetul asta sau sunt pe acolo (educația spre exemplu costă în jur de 3%) .
Dacă România plătea suma asta, eram faliment în secunda 2 sau trebuia sa renunțăm la un sector întreg (adică fără educație și tot ce ține de asta, scoli, profesori, burse, echipamente necesare, efectiv tot ce cuprinde sectorul de educație, spre exemplu). Ceva absolut imposibil.
Amintesc ca bugetul României nu e 100% din PIB, e undeva la o treime, partea pe care reușește sa o colecteze guvernul prin taxe și impozite.
Deci cheltuieli de 3% din PIB ar însemna aproape 10% din bugetul total de stat. Evident imposibil, repet.
Dacă te informezi din mai multe surse și aplici o leaca, doar o leaca, de gândire critica, garantat ai fi mai câștigat, mai puțin supărat aiurea, iar ca bonus, nu te faci nici de ras cu minciunile astea înghițite și regurgitate pe nemestecate.
O săptămâna fără dezinformare producătoare de nervi va doresc!
2.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 23:56)
1.Sistem Patriot cadou Ucrainei 1 000 000 000 $ + rachete,
2.Arme si sisteme radar/antiaeriene 800 milioane euro,
3.Pregatirea soldati/piloti.... alte 350 milioane euro,
4.Infrastructura ptr. transport rutier si maritim ptr. Ucraina
alte 750 milioane euro,
5.refugiatii din Ucraina, 435 milioane euro/anual
...............si asta nu este tot
3. Hahaha
(mesaj trimis de Neamțul55 în data de 08.07.2025, 10:23)
Bolovan rupe totul,mori de râs, cică ieri CCR a dat o motivare ca nu se poate face grevă dacă acest lucru afectează mersul normal al societății.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 10:29)
Sa dea una in care cei fara creier sa fie internati in spitalele de nebuni.!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 10:31)
daca esti asa nemultumit, de ce nu pleci in alta parte?
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 10:35)
APROPO. Domnule GRINDEANU ,lasati VRAJELILE cu care INTERLOPI,recruteaza din asazisa dragoste tinere inclusiv minore pe care apoi le duce la PRODUS in OCCIDENT. Adica VRAJEALA de doi lei prin care sustineti ca BOLOJAN face la guvernare ce ii trece prin cap fara ca PSD sa fie consultat. Pai daca in coalitie suntei PIELEA P....,de ce nu iesiti la guvernare .A,ciolanu are multa carne si trebuie sa mananca si gura voastra ceva. Romanii,cred ca vor tine minte astfel de VRAJELI si au ocazia,sa va trimita dupa PBTCD.Iartai DOAMNE ca nu STIU ce FAC.!
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 10:38)
LOAZA. Eu sunt roman, un roman care imi iubesc tara si pe romani. Cei care trebuie sa plece sunteti voi TRADATORII ROMANIEI si ROMANILOR. Va tot spun si vad ca va faceti ca nu intelegeti. Stati cu BAGAJELE la usa ,ca in 3 luni o sa fiti ISTORIE in ROMANIA.!
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 10:55)
pleaca la alt job , nu era vorba de greva in comentariu?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 18:54)
România a fost transformată in colonie … Din țara suverana independența am ajuns o colonie a vestului … Măsurile lui Bolojan sărăcesc și mai mult poporul care și așa o duce greu … Guvernul s a angajat sa dea bani Ukrainei și R Moldova in detrimentul poporului roman .. Ce este prea mult e prea mult .. Bolojan este un trădător de țara …
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 19:54)
cine-l sustine pe putin prelungeste razboiul
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2025, 21:02)
Pe timpul lui Ceausescu norma didactica era de 18 ore. Bolojan si camarila PSD, PNL, USR, UDMR si minoritati au facut praf educatia. Este mai rau ca pe vremea comunistilor.