ÎMPRUMUTAŢII ÎN CHF: "Băncile ne cer bani dacă dorim să le dăm în judecată"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 iulie 2015

Extrasele de cont, necesare în cazul unui proces, costă uneori mai mult decât rata lunară

Tot mai multe persoane cu credite în franci elveţieni (CHF) sunt în situaţia să acţioneze băncile în judecată, după ce şi-au pierdut speranţa că vor mai putea negocia cu operatorii financiari şi că parlamentarii, care se află în vacanţa de vară, vor promova în viitorul apropiat o iniţiativă legislativă care să îi ajute pe debitori.

Doar că oamenii se lovesc din nou de anumite "bariere" puse de bănci astfel încât demersul clienţilor să fie îngreunat.

Potrivit unor sesizări primite la redacţie, în momentul în care un consumator vrea să intenteze un proces împotriva băncii de la care s-a împrumutat are nevoie de un extras de cont în dublu exemplar care să reflecte evoluţia plăţii ratelor de-a lungul întregii perioade din momentul în care a fost contractat creditul. Problema este că banca percepe sume importante de bani ca să elibereze acest extras.

Sesizările făcute de clienţi arată că un astfel de extras costă în jur de 4 lei pe lună. La un scurt calcul, observăm că, din 2007-2008 (perioada în care băncile au dat credite în CHF) şi până în prezent, costul unui extras de cont se ridică la circa 350-400 de lei, rezultând că două astfel de documente costă până la 800 de lei.

Având în vedere că nici costurile avocaţiale nu sunt de neglijat, oamenii sunt descurajaţi să demareze un proces în instanţă împotriva băncilor.

"Este revoltător că trebuie să plătim ca să obţinem un document din care să reiasă că ne-am plătit, lunar, timp de opt ani, ratele. Oricum facem un efort important să plătim avocaţii. Acum, băncile ne cer bani dacă dorim să le dăm în judecată", ne-a spus unul dintre împrumutaţii în CHF.

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a confirmat existenţa acestor costuri care privesc obţinerea extraselor de cont de la bănci şi ne-a declarat: "Operatorii financiari percep aceşti bani tocmai ca să-i determine pe consumatori să nu le mai dea în judecată. Este o solicitare aberantă şi descurajatoare pentru clienţi. Tocmai de aceea, ca să evit aceste costuri exorbitante, eu am decis să nu mai solicit extras de cont pentru toată perioada, ci unul de la începutul creditului şi unul din momentul anterior depunerii acţiunii în justiţie, plus graficul de rambursare iniţial".

Potrivit domnului Piperea, pe parcursul procesului, instanţa are dreptul să solicite băncilor un extras de cont complet, fără ca oamenii să fie obligaţi să-l plătească.

În ultimele luni, clienţii împrumutaţi în CHF, reprezentaţi de Asociaşia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), au avut negocieri colective cu băncile, care au avut zero rezultate.

Deşi bancherii afirmă că sunt deschişi să discute cu clienţii lor şi că încearcă să identifice soluţii care să-i ajute pe aceştia, oamenii spun că băncile vin cu propriile soluţii, nefiind dispuse să negocieze respectivele măsuri cu consumatorii.

Criza creditelor în franci elveţieni a izbucnit în urmă cu jumătate de an, când Banca Centrală a Elveţiei a desfiinţat pragul de 1,2 CHF/EUR impus în 2011.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Art47 oug50/2010 extrasul de cont se pune la dispozitia consumatorului in mod gratuit pe suportul solicitat pe toata perioada creditului

    1. Nu poti lua de la banca o adeverinta ca esti la zi cu plata ratelor? Mai adaugi si un desfasurator si asa demonstrezi cat ai platiti. La ce le trebuie judecatorilor extrasele de cont? Un articol cam ciudat.

      Dau ex meu de la banca românească. Lunar ți se trimite extrasul de contprin ee-mail sau posta. Din păcate eu nu le-am primit pe toate de la începutul creditului. Am cerut extrasele de cont și mi s-a spus ca se plătesc cu 5 lei lunar pentru ca mi s-au transmis odată și aceasta fiind o copie o plătesc. Menționez ca acestea sunt din 2010 și nu din 2007 de când am creditul. Cele de pe 2007 - 2010 mi s-au oferit gratuit. Acelea nu au fost transmise acasă. Cred ca și-n 2010 de când cu ordonanța 50 ai dreptul sa fii informat despre conturile tale și se trimit acasă extrasele de cont.

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb