ÎN SECHESTRUL PUS DE FRAŢII MICULA, Executorul Cristinel Mazilu: "Depozitarul Central a refuzat să indisponibilizeze acţiunile Petrom"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 decembrie 2014

Acţiunile SNP Petrom au scăzut, de la începutul lunii, cu 6,4%, la 0,3875 lei/unitate.Potrivit propriei declaraţii, Ministerul Finanţelor ştia, din 3 decembrie, despre sechestrul pus de fraţii Micula pe acţiunile Petrom şi a informat Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Departamentul pentru Energie, însă "ştirea" nu a ajuns şi pe Bursa de Valori Bucureşti, unde acţiunile Petrom sunt listate, la Categoria I. ASF nu ne-a transmis, încă, punctul de vedere în caz.

Acţiunile SNP Petrom au scăzut, de la începutul lunii, cu 6,4%, la 0,3875 lei/unitate.Potrivit propriei declaraţii, Ministerul Finanţelor ştia, din 3 decembrie, despre sechestrul pus de fraţii Micula pe acţiunile Petrom şi a informat Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Departamentul pentru Energie, însă "ştirea" nu a ajuns şi pe Bursa de Valori Bucureşti, unde acţiunile Petrom sunt listate, la Categoria I. ASF nu ne-a transmis, încă, punctul de vedere în caz.

Depozitarul Central: "Conform legii, nu putem oferi, public, informaţii privind operaţiunile înregistrate în sistem"

Depozitarul Central a refuzat să noteze în registru indisponibilizarea acţiunilor Petrom deţinute de stat, pe care fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Drinks, au reuşit să pună sechestru asigurător, ne-a declarat, ieri, executorul judecătoresc Cristinel Mazilu.

Domnia sa susţine că decizia Depozitarului nu influenţează sechestrul instituit de instanţă, care este în prezent în vigoare.

Domnia sa ne-a precizat că sechestrul a fost pus doar pe o parte a titlurilor Petrom aflate în proprietatea statului, a căror valoare acoperă suma cu care autorităţile noastre trebuie să îi despăgubească pe fraţii Micula, în urma deciziei Curţii de Arbitraj de la Washington, din decembrie 2013.

Reprezentanţii Depozitarului Central ne-au declarat: "În conformitate cu procedurile şi legislaţia în vigoare, Depozitarul nu poate oferi, în mod public, informaţii privind operaţiunile de înregistrare sau ridicare a sechestrului/popririi asupra instrumentelor financiare înregistrate în sistem. Acest gen de informaţii pot fi solicitate doar de către persoanele abilitate, ele neavând caracter public". Aceştia au ţinut să sublinieze că Depozitarul Central respectă legislaţia în vigoare şi răspunde solicitărilor oficiale în conformitate cu procedurile existente.

Cristinel Mazilu ne-a mai declarat că statul datorează fraţilor Micula circa 685 milioane lei, reprezentând valoarea despăgubirii stabilită în urmă cu un an de Curtea de Arbitraj, plus dobânzi şi penalităţi. Domnia sa susţine că valoarea acţiunilor Petrom, pe care a fost pus sechestru, acoperă inclusiv dobânzile şi penalităţile.

Executorul afirmă că a aflat din presă că Ministerul Finanţelor a contestat măsura, precizându-ne că, deocamdată, în acest dosar nu a fost primit niciun document în acest sens. "Au fost mai multe procese în care Ministerul Finanţelor a contestat măsurile de executare şi a pierdut", ne-a mai declarat domnul Mazilu.

Soluţia instanţei de arbitraj, pronunţată în decembrie 2013, a vizat un proces demarat de fraţii Micula în 2005, prin care au acuzat statul român că nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia şi România.

Vineri, în loc să clarifice situaţia, autorităţile noastre au creat un talmeş-balmeş în problema sechestrului pus pe acţiunile Petrom, din care nu reiese clar cum au de gând să îl anuleze şi cum vor plăti suma datorată fraţilor Micula. Voci din mediul avocăţesc suspectează Guvernul de neglijenţă în rezolvarea acestei situaţii, afirmând că Ministerul Finanţelor ar fi trebuit să evite sechestrul şi să identifice din timp sursele de plată.

Surse apropiate situaţiei susţin, însă, că Ministerul Finanţelor ar fi încercat să compenseze valoarea despăgubirii decise de instanţele internaţionale cu datoriile pe care cei doi oameni de afaceri şi firmele pe care le controlează le au către statul român. Sursele noastre afirmă că, în urma intervenţiei Comisiei Europene, compensarea nu a mai fost dusă la îndeplinire.

Ministerul Finanţelor a anunţat, vineri, că împotriva executării acţiunilor Petrom ca şi împotriva tuturor actelor de executare întocmite în cadrul aceluiaşi dosar de executare, a formulat contestaţie la executare în faţa instanţelor judecătoreşti naţionale.

"În final, menţionăm că diferendul în faţa Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii dintre România şi societăţile MULTIPACK S.R.L., STARMILL S.R.L. şi EUROPEAN FOOD S.A., precum şi persoanele fizice Ioan Micula şi Viorel Micula nu este finalizat, România, prin Ministerul Finanţelor Publice, solicitând anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013".

Vineri seară, reprezentanţii Departamentului pentru Energie ne-au declarat: "În acest moment (n.r. vineri seară), nu este pus sechestru pe acţiunile pe care le deţine statul la Petrom, după cum ne-a informat Depozitarul Central".

Statul român a întârziat de la începutul anului plata daunelor impuse de Curtea de Arbitraj, pe motiv că decizia, care are câteva sute de pagini, nu a fost tradusă. Prin Ministerul Economiei, Statul deţine 20,6% din totalul acţiunilor Petrom, valoarea pachetului fiind de aproximativ 4,57 miliarde de lei.

La suma cu care Ministerul Finanţelor Publice trebuia să-i despăgubească pe Ioan şi Viorel Micula se acumulează, în fiecare zi, penalităţi.

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe ne-au spus, în februarie, că o mare parte din suma care va trebui plătită de instituţie va fi compensată cu valoarea arieratelor pe care European Food le are la buget. Companiile European Drinks şi European Food apăreau cu arierate la stat, la 30 septembrie 2014, de 93.247.056 de lei şi, respectiv, 2.695.880 de lei. În cazul ambelor societăţi a fost începută procedura de executare silită, potrivit listei ANAF.

Într-o scrisoare a Comisiei Europene adresată României pe 1 octombrie 2014, se menţionează faptul că "executarea parţială a hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013, care a avut deja loc sub forma unei compensări parţiale a despăgubirilor impuse de hotărâre prin datoriile fiscale ale reclamanţilor nu a fost comunicată Comisiei de către România şi, prin urmare, a fost pusă în aplicare în mod ilegal, prin încălcarea articolului 108 alineatul (3) din tratat", conform Economica.net. Totodată, potrivit scrisorii, Comisia a "ajuns la concluzia preliminară că executarea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013 ar constitui un ajutor de stat nou şi incompatibil" şi că "regretă că România a pus deja parţial în executare, potrivit informaţiilor furnizate, hotărârea din 11 decembrie 2013, prin anularea datoriilor fiscale restante ale societăţii European Food SA", mai arată site-ul.

Conform sursei citate, Ministerul de Finanţe a şters datorii pe care European Food SA le avea, în valoare de peste 337,4 milioane de lei (aproximativ 76 de milioane euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb