În sectoarele industriale energo-intensive ale Germaniei se opresc focurile şi se stinge lumina

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 19 septembrie 2023

În sectoarele industriale energo-intensive ale Germaniei se opresc focurile şi se stinge lumina
Călin Rechea

Întunericul şi disperarea se extind asupra sectorului industrial al Germaniei, a scris recent Financial Times. Dincolo de şocul energetic şi de cel de la nivelul lanţurilor de aprovizionare, industria Germaniei se confruntă şi cu probleme structurale mari, cum ar fi deficitul forţei de muncă, creşterea birocraţiei, dar şi cu lipsa investiţiilor în infrastructura de transport, în educaţie şi în infrastructura digitală.

Un producător de maşini industriale a declarat pentru FT că a scăzut foarte mult calitatea celor care intră în programele de ucenicie, aceasta fiind "cu mult sub ceea ce aveam în urmă cu 10 ani".

Toţi aceşti factori, dar mai ales preţurile energiei, au determinat multe companii să facă investiţiile noi doar la nivelul subsidiarelor din străinătate.

Un producător de aluminiu cu o istorie de peste două secole a subliniat pentru FT că majoritatea investiţiilor se fac în fabrica din Cehia, unde "şi forţa de muncă este grozavă".

Financial Times aminteşte că BASF, cea mai mare companie chimică la nivel global, construieşte un complex petrochimic de 10 miliarde de euro în China. BASF îşi construieşte în China cele mai noi capacităţi de producţie nu doar pentru accesul direct la o piaţă uriaşă, ci şi pentru accesul la gazul rusesc ieftin. Oare va interzice Germania şi UE importul produselor BASF din China?

Un studiu recent al Biroului Federal de Statistică (Destatis) prezintă date referitoare la impactul devastator al creşterii preţurilor energiei mai ales asupra sectorului energo-intensiv.

În condiţiile în care sectorul industrial este cel mai mare consumator de energie din Germania, cu o cotă de 29% din total, urmat de gospodăriile populaţiei cu 28%, consumul de energie al sectoarele industriale energo-intensive reprezintă peste trei sferturi din consumul total din industrie.

Cel mai mare consum energetic se înregistrează în industria chimică, urmată de industria metalurgică şi de prelucrare a metalelor, fabricarea cocsului şi a produselor petroliere rafinate, fabricarea sticlei şi a produselor din sticlă, a ceramicii şi a pietrei şi în sectorul de fabricare a hârtiei şi produselor din hârtie.

Pe fondul creşterii accelerate a preţurilor energiei, producţia din sectoarele energo-intensive s-a prăbuşit (vezi graficul).

Destatis subliniază că în primele cinci sectoare energo-intensive valoarea adăugată brută a reprezentat doar 17% din totalul sectorului industrial în 2021, pe fondul unui consum total de energie de 77% din totalul sectorului industrial. Aceste cinci sectoare au avut aproape 1 milion de angajaţi în 2021, care îşi desfăşurau activitatea în aproape 7.000 de firme.

Cea mai importantă sursă de energie din industria Germaniei este reprezentată de gazul natural, circa 30% din totalul consumului, care este utilizat atât ca materie primă cât şi ca sursă de căldură sau pentru producere de electricitate.

După industria chimică, cu o pondere de 36,7% în consumul total de gaze naturale din industrie, al doilea consumator major este sectorul industriei alimentare şi al producătorilor de furaje, cu 11% din totalul consumului industrial, după cum se mai arată în analiza de la Destatis.

În condiţiile în care procesul de "externalizare" a sectorului industrial german pare să se accelereze a fost inevitabilă apariţia acuzaţiilor de concurenţă neloială din partea Berlinului, atât la adresa partenerilor comerciali din UE, cât şi din alte regiuni ale lumii.

Se pare că autorităţile germane îi acuză pe alţii de scăderea competitivităţii propriului sector industrial, considerând, probabil, că toată lumea, dar în special "partenerii europeni", ar trebui să-şi închidă centralele atomice şi alte centrale producătoare de energie electrică şi să forţeze creşterea preţurilor energiei, astfel încât să se amorseze o "sinergie" distructivă la nivel continental.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă tensiunile din relaţiile economice cu Franţa. Cotidianul Les Echos a scris recent că Bruno Le Maire, ministrul francez al economiei şi finanţelor, a fost într-o "misiune de deminare a situaţiei" la Berlin, în condiţiile în care divergenţa tot mai mare între preţurile electricităţii din Franţa şi Germania a condus la acuzaţii de concurenţă neloială din partea "partenerilor" germani.

Conform datelor de la Camera de Comerţ şi Industrie a Germaniei preluate de Les Echos, IMM-urile germane plăteau în medie de două ori mai mult pentru electricitate decât concurenţii lor francezi înainte de criza energetică, în timp ce astăzi plătesc de patru ori mai mult.

"Germania priveşte Franţa cu suspiciune, iar în această perioadă în care Germania este cuprinsă de frica de relocare a industriei, comunicarea se dovedeşte indispensabilă pentru Paris", mai subliniază cotidianul francez.

Probabil că Germania priveşte cu suspiciune pe toţi ceilalţi "parteneri" europeni şi presiunile vor creşte pentru aplicarea unor măsuri care să restabilească "un mediu concurenţial corect", care, după cum arată politicile economice şi industriale ale guvernului de la Berlin, nu pot însemna decât declinul accelerat al competitivităţii la nivelul întregii Uniuni Europene şi accentuarea pauperizării.

O ştire recentă de la Bloomberg arată că nu se stinge lumina doar în sectoarele energo-intensive clasice, ci şi în cele considerate de viitor, cum ar fi sectorul auto electric.

Conform unei informaţii din Automobilwoche preluate de Bloomberg, Volkswagen va opri producţia la fabrica sa din Dresda, unde anul trecut a fost produs modelul electric ID.3. Cu doar câteva zile înainte, compania a anunţat reducerea numărului de lucrători temporari la uzina din Zwickau, principala fabrică de vehicule electrice din Germania, pe fondul scăderii semnificative a cererii pentru automobile electrice de pe piaţa internă, odată cu eliminarea subvenţiei guvernamentale.

Economistul britanic Philip Pilkington scria în urmă cu un an, în revista The Spectator, că preţurile mari ale energiei vor face industria europeană necompetitivă, iar autorităţile vor apela tot mai mult la măsuri protecţioniste.

Preţurile ridicate ale energiei vor face producţia europeană necompetitivă. Producătorii europeni vor fi obligaţi să treacă prin costurile mai mari ale energiei sub forma unor preţuri mai mari, iar consumatorilor le va fi mai ieftin să cumpere produse din ţări cu preţuri normale la energie.

"Singurul răspuns logic european la ameninţarea dezindustrializării pe scară largă este creşterea tarifelor", scrie economistul britanic, deoarece "este singurul mod de a egaliza preţurile între mărfurile europene mai scumpe şi mărfurile străine mai ieftine, sprijinind astfel în mod artificial producţia europeană".

Din păcate, "această strategie va scădea nivelul de trai, privând europenii de bunuri mai ieftine, dar cel puţin va păstra unele locuri de muncă în producţie".

"Sabotajul Nord Stream ar putea fi punctul în care viitorii istorici marchează sfârşitul dominaţiei vestice", subliniază economistul britanic în finalul articolului său din revista The Spectator.

Ale "noastre" autorităţi ar trebui să le spună celor de la Berlin ca România nu doreşte şi nu are nicio intenţie să se sinucidă la îndemnurile lor, ci va aştepta sorocul dat de alte legi şi datini.

Putem spera aşa ceva de la actuala clasă politică, care acum este tot mai acaparată de arivişti incompetenţi şi analfabeţi mai tineri?

Sau clasa politică cu care a fost blestemată ţara noastră nu se va opri de la nimic, va sta în continuare plecată în faţa incompetenţilor şi analfabeţilor de afară şi va duce până la capăt misiunea de distrugere completă a României?

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Romania nu se “distruge”… se transforma.

    s c c r e t 

    1. Germania nu trebuie sa fie subestimata. Este si foarte bogata si este extraordinara la executie, organizare atunci cand isi propune ceva. Impresionanta viteza cu care s-a decuplat energetic in cateva luni de Rusia. Eu am crezut ca o sa dureze 5 ani.

      Impresionanta si empatia pe care Germania o arata fata de Ucraina. Am fost convins ca o sa bage capul in nisip ca Austria si Ungaria si ca o sa vorbeasca despre pacea cosmica. ”Crucisatorul” Germania va deveni o forta diplomatica si militara in lume. Cred ca nici ei inca nu-si dau seama exact ce capacitate si ce forta reprezinta in lume.  

      Unde cred eu ca trebuie sa aiba grija Germania este la gandirea strategica. Sunt putin aroganti si tind sa faca greseli strategice. Chestia cu certicatele CO2 care distrug economia UE. Centralele nucleare perfect functionale si care sunt inchise in plin razboi al lui Putin. Dependenta absurda de gazul rusesc pe motiv ca noi iubim ecologia si alti sunt prosti ca vor energie electrica ieftina. Investitiile imense facute in China. Sistemul bancar extrem de fragmentat, cu tot felul de banci locale care pot ajunge sa sufere de influenta politica locala.

      "Ale noastre autoritati" trebuie sa mearga la nemti si sa le spuna, in special celor din sectorul chimic, ca ii asteptam in Romania sa isi deschida aici cateva fabrici si sa beneficieze de forta de munca autohtona (deocamdata ceva mai ieftina decat cea din Germania), de gazele din Marea Neagra si de energia electrica eoliana si solara alaturi de cea nucleara (toate fiind in plin avant si dezvoltare) si chiar si de cea hidro si din gaze daca terminam odata proiectele deja incepute si aflate in derulare de ani de zile.

      Ne avantajeaza mai mult sa aducem aici consumatorul german decat sa ducem gazul la el, pentru ca venind aici, pe langa gaz va consuma si forta de munca ceea ce inseamna venituri suplimentare la stat (din impozitatea profitului si taxarea fortei de munca) si la fondurile de pensii. 

      NU dati gazul si energia electrica consumatorilor industriali de afara ci incercati mai intai sa aduceti aici la gaze si energie. 

      Pe scurt, daca vreti bani, Ciolacu si Ciuca mergeti afara, in principal in Germania sa aduceti bani la buget si nu mai stati cu mana intinsa si cu maciuca la capul capitalului autohton cinstit (ca de ala evazionist de partid oricum nu va atingeti) si al muncitorului roman din privat.

      Intre timp, poate faceti ceva si cu infrastructura rutiera, feroviara si fluviala + maritima pentru ca lipsurile de acolo trag enorm de mult in jos economia noastra.  

    Poate ca o sa constatam ca putem trai ok si consumand mai putin.

    Si fara credit. Inclusiv guvernamental, sau un credit mai mic. 

    Poate ca o sa incepem sa traim in limita posibilitatilor si o sa vedem ca nu am murit, si nici nu "suferim". 

    daca Germania intra in colaps, toata europa va fi scufundata in saracie. o sa ne uitam pe tik tok ce bunatati isi permit sa manance chinezii

    Robert Habeck ministrul economiei germane a declarat cu ocazia

    unei conferinte economice in germania,conform Bloomberg ; 

    "industria germana la iarna se va OPRI FARA GAZ RUSESC, 

    dar oricum vin 5 ani foarte grele ptr. economia Germaniei"

    da, domnul Rechea, stim poezia ... UE cade, SUA cade, CHina creste, Rusia creste....

    1. Heritage Foundation: economia actuala USA nu isi permite

      sprijinul financiar si militar, la nivelul de pana acum dat Ucrainei 

      :)) 100 miliarde e o piscatura de tantar pt us of a.

      e cea mai mare economie din lume, numai bugetul militar pe un an e 2 triliarde.

      deci i-a dat la ucraina 5% 

      Trol rus, nu ai ce sa-i ceri.

      Datoria USA a ajuns la 33 000 miliarde $.

    Pretul urias la energie, distrugerea unor mari piete de export ale EU, reducerea competitivitatii companiilor si saracirea populatiei sunt consecinte economice directe ale deciziilor politice comune ale grupului G7. Deci statele industrializate au impus renuntarea la resursele din vecinatatea apropiata, ieftine si prin conducte, au interzis vanzarile catre Rusia si au impus iesirea companiilor de acolo, s au rupt toate lanturile de aprovizionare, transporturile sunt perturbate etc. E stupid sa hartuiasca Franta, e foarte clar ca aceste consecinte se trag din politicile impuse de G7 sub ghidare americana. Ar fi culmea sa se reactiveze si conflictul istoric Germania Franta, nu? Generatiile politice post belice au statuat EU pe tratate fundamentale exact ca sa evite starea de conflict si beligeranta intre tarile Europei! Aceste tratate au fost incalcate in esenta si spiritul lor de aceasta generatie de politicieni Crizele acestea care au demarat sunt din cauza incalcarii tratatelor EU, regimul din UKR este o ranga cu care se demanteleaza EU, cu toata suprastructura lor care asista neputincioasa la asta. Tot ce as vrea e sa aflam numele partidelor si numele propunerilor ca nu vreau sa votez in orb la europarlamentare, vreau sa votez pt pace.

    1. pacea aur e cadou ucraina la rusi, cadou moldova la rusi ce urmeaza, ahh polonia, romania? m neagra lac rusesc, cadoul aur la rusi. ca oricum am auzit ca haur functioneaza cu finantare din ruzzia

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb