Profitul operaţional al BVB a atins, în primul trimestru al anului, o valoare de 1,20 milioane lei, aproape dublu faţă de perioada similară a anului precedent, datorită ritmului de creştere a veniturilor, potrivit datelor furnizate astăzi.
Profitul financiar în sumă de 0,45 mil. lei s-a înregistrat în principal pe seama veniturilor din dobânzi, fiind însă mai mic faţă de perioada similară a anului 2013 din cauza evoluţiei nefavorabile a monedelor străine faţă de leu (cu o influenţă negativă de 0,37 mil. lei) şi a ajustărilor efectuate asupra investiţiilor BVB în acţiuni (determinând o scădere suplimentară de 0,19 mil. lei). Profitul net pentru T1 2014 a atins un nivel de 1,38 mil. lei, profitul net pe acţiune fiind de 0,18 lei, iar marja netă fiind de 30%. De asemenea, BVB a încheiat primul trimestru al anului cu o cifră de afaceri în creştere cu 14,5% faţă de perioada similară a anului precedent, de 4,64 mil. lei, datorită îmbunătăţirii activităţii de tranzacţionare.
Veniturile din tranzacţionare ale BVB au atins astfel un nivel de 3,87 mil. lei, cu 14,2% mai ridicate faţă de T1 2013, datorită evoluţiei veniturilor generate de piaţa reglementată de acţiuni. Comparativ cu T4 2013, când o serie de tranzacţii importante au fost derulate pe segmentul ofertelor publice, veniturile din tranzacţionare au fost cu 60% mai reduse.
Celelalte categorii de venituri, cu excepţia veniturilor din servicii IT&C, au înregistrat de asemenea creşteri. Veniturile din tarife de admitere şi menţinere la tranzacţionare a emitenţilor au crescut cu 23% faţă de T1 2013, pentru emitenţii cu capitalizare mai redusă rezultând tarife mai mari în urma creşterii preţurilor de tranzacţionare din anul precedent (companiile blue chips au atins deja nivelul maxim al acestor tarife). Modificarea sistemului de tarife perceput pentru produsele structurate a avut de asemenea un impact pozitiv asupra veniturilor.
Avansul cu 14% al veniturilor din vânzări de date bursiere a avut loc ca urmare a creşterii interesului pentru piaţa locală. Astfel, veniturile din exploatare din T1 2014 au înregistrat un nivel de 4,75 mil. lei, cu 16,8% peste cifra raportată pentru T1 2013.
Cheltuielile din exploatare au înregistrat pe total o creştere cu 4,2% comparativ cu perioada similară a anului precedent până la 3,55 mil. lei, în structură, declinul cheltuielilor cu personalul de 7,8% compensând parţial creşterile altor cheltuieli operaţionale, în special cheltuielile de marketing & promovare şi asociate acestora.
Faţă de trimestrul anterior, diminuarea cheltuielilor operaţionale este mult mai semnificativă (-42%), cifra raportată pentru T4 2013 fiind influenţată de cheltuieli nonrecurente legate de personal, de ajustările pentru clienţi incerţi şi alte provizioane.