Cele aproape 19.000 de secţii de votare organizate în ţară s-au deschis duminică, la ora 7:00, aproape 18 milioane de alegători fiind aşteptaţi la urne să îşi aleagă preşedintele dintre cei doi candidaţi ajunşi în cursa finală, relatează Agerpres, de la care transmitem următoarele.
Potrivit AEP, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este de 17.988.218 cetăţeni.
Pe teritoriul ţării sunt organizate 18.979 de secţii de votare. În Capitală sunt deschise 1.289 de secţii.
În diaspora votul a început vineri, în cele 965 de secţii.
Alegătorul îşi poate exprima dreptul constituţional la una dintre următoarele secţii de votare:
- în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii; alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti nu îşi poate exercita dreptul de vot la o secţie de votare situată în alt sector al municipiului Bucureşti decât cel în care are domiciliul sau reşedinţa, dar îşi poate exercita dreptul de a alege la orice secţie de votare aflată în alt judeţ;
- în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia;
- în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secţie de votare organizată în străinătate;
- în cazul în care îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al unei secţii de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia unde îşi desfăşoară activitatea;
- în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secţie care îi asigură accesul la urne. Potrivit AEP, 97,94% din totalul secţiilor îndeplinesc criteriile minimale pentru a asigura accesul alegătorilor cu mobilitate redusă.
Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, şi anume: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).
Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23:59.
Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează. După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă. Ştampila încredinţată pentru votare se restituie preşedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secţiei de votare desemnaţi de acesta.
Tentativa unei persoane de a vota de mai multe ori sau fără a avea acest drept se pedepseşte conform legii penale.
Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 18.05.2025, 08:03)
astăzi lumea va învăța o lecție: tocilaru bate cîrlanu !
:
, iar săracii au obligația să se deștepte: Starea Impostorilor episodul 101
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2025, 08:25)
Cine a fost instare sa se destepte , s-a desteptat cand se maimutarea Simion , "ce case, de unde sa le dau eu case la 35.000? A fost forma noastra de marketing"
Prima data cand un om iti spune cine e(un excroc pe schema Nordis doar fara avans, avansul e stampila de vot), crede-l.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.05.2025, 08:05)
si incepe iar o zi de cct in care se injura, se fura, se minte, se ameninta, se prosteste, ziua in care uram cel mai tare presa, telviziunea, politicienii, parlamentarii, justitia, guvernul, ziua in care toata lumea uraste pe toata lumea.
nu conteaza cine iese castigator, pentru majoritatea romanilor toate vor fi la fel, aceasi coruptie, aceasi hotie, aceasi justitie, aceasi saracie, aceleasi probleme.